ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Όταν η Λάρισα «δάκρυσε» για τον «Ελ Τάνο»

Το πρόβλημα στην καρδιά, οι γιατροί που του είχαν ζητήσει από τον Αντόνιο ντε Νίγκρις να σταματήσει το ποδόσφαιρο και το όνειρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010.

Ήταν το ξημέρωμα της 16ης Νοεμβρίου 2009. Ο Αντόνιο ντε Νίγκρις Γκουαχάρδο (Antonio de Nigris Guajardo) και η σύζυγός του Σόνια στη Λάρισα, είχαν ξαπλώσει νωρίς όμως ύστερα από κάποιες ώρες ο Αντόνιο ανέπνεε με δυσκολία. Η σύζυγός του πήρε στο τηλέφωνο τον συμπαίκτη του, Γκάστον Κάσας. Δεν τον βρήκε και τελικά επικοινώνησε με μέλος της διοίκησης της ΑΕΛ. Ύστερα από λίγο έφτασε το ασθενοφόρο. Ήταν όμως αργά. Ο Αντόνιο, καθ΄ οδόν για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, στα 31 του, άφηνε την τελευταία του πνοή από καρδιακό πρόβλημα.

Ο Αντόνιο ντε Νίγκρις Γκουαχάρδο είχε γεννηθεί την 1η Απριλίου 1978 γεννήθηκε στο Μοντερρέι του Μεξικού. Ήταν διεθνής Μεξικανός επιθετικός ποδοσφαιριστής, με πλούσια καριέρα σε πολλά πρωταθλήματα στην Αμερική και την Ευρώπη. Στη Λάρισα αγωνιζόταν από τον Αύγουστο του 2009. Είχε ύψος 1,86 μ., φορούσε το νούμερο 9 και είχε το παρατσούκλι «Ελ Τάνο».

Ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο από πολύ μικρός. Αναδείχθηκε μέσα από την ομάδα της γενέτειράς του, στην οποία αγωνίστηκε τρεις σεζόν πετυχαίνοντας 37 γκολ σε 65 ματς. Ως παίκτης της Μοντερρέι κλήθηκε στην εθνική ομάδα του Μεξικού, στην οποία έκανε ντεμπούτο το 2001.

Από το 2002 άρχισε να περιπλανιέται ανά τον κόσμο και ως το 2009 αγωνίστηκε σε έξι διαφορετικά πρωταθλήματα, με 12 διαφορετικούς συλλόγους, σε τρεις ηπείρους. Αγωνιζόταν ως κεντρικός επιθετικός, συχνά με το νούμερο 9, και είχε γεμάτες σεζόν με τις περισσότερες ομάδες που έπαιξε.

Μεταξύ άλλων αγωνίστηκε στις μεξικανικές ΚΦ Μοντερρέι, Αμέρικα, Πουέμπλα και Νασιονάλ (ή UNAM), με την οποία έπαιξε στον τελικό του Κόπα Σουδαμερικάνα το 2005, όπου η ομάδα του ηττήθηκε στα πέναλτι από την Μπόκα Τζούνιορς της Αργεντινής.

Στην Ισπανία έπαιξε στις Βιγιαρρεάλ, Πόλι Εχίδο και στην Κολομβία στην Όνσε Κάλδας, με την οποία αγωνίστηκε στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου το 2004. Σκόραρε στη διαδικασία των πέναλτι στο τέταρτο από τα οκτώ της ομάδας του, η οποία τελικά ηττήθηκε με 7-8, έπειτα από έναν άγονο με 0-0 αγώνα.

Το 2006 μεσολάβησε ένα σύντομο πέρασμα από τη Σάντος της Βραζιλίας και την κινεζική Λανόνγκ. Στη συνέχεια αγωνίστηκε τρία χρόνια στην Τουρκία, σε τρεις διαφορετικούς συλλόγους: Γκαζιάντεσπορ, Άνκαρασπορ και Ανκαραγκουτσού. Στην Τουρκία ξαναβρήκε τον καλό εαυτό του, σε τρεις σεζόν πέτυχε 24 γκολ σε 78 ματς, με αποτέλεσμα το 2008 να κληθεί ξανά στην εθνική ομάδα.

Το πρόβλημα στην καρδιά

Το καλοκαίρι του 2009 το ιατρικό επιτελείο της Ανκαραγκιουτσού τον ενημέρωσε ότι είχε γενετική δυσπλασία στην καρδιά, πρόβλημα το οποίο μπορεί να αποβεί θανατηφόρο αν συνεχίσει να αγωνίζεται μετά την ηλικία των 30 ετών. Όμως, θέλησε να συνεχίσει να αγωνίζεται, προσδοκώντας να κληθεί στην εθνική ομάδα για τους αγώνες της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010. Όμως, η τουρκική ομάδα δεν θέλησε να αναλάβει την ευθύνη και δεν του ανανέωσε το συμβόλαιο.

Έτσι ο ντε Νίγκρις έφυγε από την Τουρκία και στις 27 Αυγούστου 2009 υπέγραψε στη Α.Ε. Λάρισα. Με την ελληνική ομάδα πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις σε επτά ματς της Σούπερ Λίγκα.

2019: Ο «ασημένιος» Παραολυμπιονίκης του Ρίο Πάνος Τριανταφύλλου, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην σπάθη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξιφασκίας με αμαξίδιο που διεξάγεται στο Άμστερνταμ. Ο Τριανταφύλλου, σε όμιλο και αγώνες κατάταξης πέτυχε συνολικά εννέα νίκες σε 10 αγώνες, με την σπουδαιότερη εξ αυτών να την πετυχαίνει στα ημιτελικά όπου επικράτησε 15-9 του Πολωνού «χάλκινου» Παραολυμπιονίκη στο Ρίο, στο ίδιο όπλο, Αντριάν Κάστρο. Είχε μείνει παράλυτος μετά από αυτοκινητιστικό στην Αθήνα το 2004.

2018: Το χρυσό μετάλλιο στον παγκόσμιο αγώνα oceanman world championship (κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας) που πραγματοποιείται στο εμιράτο του Ντουμπάι κατακτά ο τυφλός κολυμβητής Χρήστος Κορομηλάς του Συλλόγου ΙΩΝΑΣ ΑμεΑ συνοδευόμενος από τον προπονητή του Γιώργο Γκούντα. Ο55χρονος αθλητής έχασε την όρασή του πριν από δέκα χρόνια.

Κάθε μας μέρα είναι μία αναρρίχηση

2012: Σκοτώνεται σε ηλικία 52 ετών ο Γάλλος πρωτοπόρος και θρύλος στις αναρριχήσεις με γυμνά χέρια, Πάτρικ Έντλιντζερ πέφτοντας από τις σκάλες μέσα στο σπίτι του. Λίγες ημέρες πριν τον τραγικό του θάνατο είχε δηλώσει πως η “κάθε μας μέρα είναι μία αναρρίχηση”.

1997: Στην 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος σημειώνονται 42 γκολ, ρεκόρ για τα 40 χρόνια της Α’ Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου.

1989: Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανανεώνει τον θεσμό του England Travel Club το οποίο ξεκίνησε το 1980 σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον χουλιγκανισμό.

1983       Η Αγγλία κερδίζει το Λουξεμβούργο με 4-0 αλλά δεν προκρίνεται στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλημάτος, που όμως είναι γνωστό, αφού νωρίτερα την ίδια ημέρα η Ελλάδα έχει χάσει από τη Δανία με 2-0 στο ΟΑΚΑ. Στο Λουξεμβούργο ξεσπούν φοβερά επεισόδια. Πενήντα Άγγλοι συλλαμβάνονται και 13 να φυλακίζονται.

1982: Το NFL τελειώνει μία από τις μεγαλύτερες απεργίες στην ιστορία του επαγγελματικού αθλητισμού που κράτησε 57 ημέρες.

Το κονσέρτο του Eric Clapton

1981: Ο Eric Clapton δίνει κονσέρτο πριν τον αγώνα προς τιμήν του παίκτη της West Bromwich Albion, John Wile. Αναφέρεται ότι ο Clapton που είναι οπαδός της Albion είχε κάνει προσφορά για να επενδύσει τα χρήματά του στην ομάδα αλλά αυτή δεν έγινε δεκτή.

1980: Κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου δολοφονείται από την αστυνομία η Σταματίνα Κανελλοπούλου και χτυπιέται θανάσιμα ο Ιάκωβος Κουμής.

1969: Ρουμανία – Ελλάδα 1-1 με γκολ του Δομάζου. Η Ελλάδα ήθελε τη νίκη για να προκριθεί στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού. Είναι ο τελευταίος αγώνας του Γιώργου Σιδέρη, του επονομαζόμενου “Φόντακα”, που με την Εθνική ομάδα έχει ποσοστό σκοραρίσματος 50%, αφού έχει σημειώσει 14 γκολ σε 28 αγώνες.

1964: Κατασκευάζεται το 82ο και τελευταίο αυτοκίνητο της Porsche 901, που πρωτοκυκλοφόρησε δύο μήνες πριν στις 14 Σεπτεμβρίου και είχε παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1963 αντικαθιστώντας την Porsche 356. Μία ένσταση όμως της Peugeot τον Οκτώβριο του 1964, όταν το 901 παρουσιάστηκε στο Paris Auto Salon, θα απαγορεύσει στην Porsche να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε τρία ψηφία, το μεσαίο των οποίων θα είναι το «0». Έτσι η Porsche θα υποχρεωθεί να αντικαταστήσει το «0» με «1» και θα μετονομάσει το μοντέλο σε «911», ενώ όσα αυτοκίνητα είχαν κατασκευαστεί θα χρησιμοποιηθούν σε εκθέσεις χωρίς να μπορούν να πουληθούν σε ιδιώτες.

Ξηλώνει τις γραμμές του τραμ

1953: Ο υπουργός Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνος Καραμανλής ξηλώνει κυριολεκτικά σε μια νύχτα τις γραμμές του τραμ, ξεκινώντας από τον κόμβο των Χαυτείων, για να το αντικαταστήσει με τρόλεϊ. Πενήντα χρόνια αργότερα το τραμ θα επανέλθει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας

1945: Ιδρύεται η Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).

1938: Ο Willie Hall της Τότεναμ βάζει 3 γκολ σε 3.5 λεπτά στον αγώνα Αγγλία – Ιρλανδία στο Μάντσεστερ και σημειώνει το πιο “σύντομο” χατ-τρικ σε διεθνές παιχνίδι. Ο Hall σημειώνει άλλα δυο γκολ στη νίκη της Αγγλίας με 7-0.

1911: Ο Γάλλος Jean Bouin πετυχαίνει το πρώτο επίσημο ρεκόρ στο αγώνισμα του δρόμου των 10.000μ με χρόνο 30′ 58” και 4/5 στο Στάδιο Colombes του Παρισιού.

1849: Ρωσικό δικαστήριο καταδικάζει το συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι σε θάνατο για αντικυβερνητικές δραστηριότητες που σχετίζονταν με μία ριζοσπαστική ομάδα διανοούμενων. Αργότερα η ποινή του θα μετατραπεί σε καταναγκαστικά έργα.

Με πληροφορίες από sportsdates και wikipedia.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News