ΦΕΝΤΕΡΙΚΑ ΠΕΛΕΓΚΡΙΝΙ: Συγκίνηση και λάμψη στο «αντίο» της Ιταλίδας στις πισίνες

Σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, οι Ιταλοί αποχαιρέτησαν σήμερα την ασύγκριτη Φεντερίκα Πελεγκρίνι, η οποία είπε “αντίο” στις πισίνες σε ηλικία 33 ετών, μετά από μία 17χρονη καριέρα γεμάτη διακρίσεις.

Η “Divina” της παγκόσμιας κολύμβησης αγωνίστηκε για τελευταία φορά στο Ρικιόνε, στο πλαίσιο του εθνικού πρωταθληματος σε πισίνα 25μ., και κατέκτησε τον 130ο εγχώριο τίτλο της (!), κερδίζοντας το εμβληματικό της αγώνισμα, τα 200μ. ελεύθερο, με χρόνο 1:54.95.

Οι αγώνες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, αλλά οι διοργανωτές φρόντισαν να τοποθετήσουν γιγαντοοθόνες στην πόλη, προκειμένου οι φίλαθλοι να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τελευταία κούρσα της “Θεάς”. Παρόντες στο “αντίο” της ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζιοβάνι Μαλαγκό, και μεγάλες μορφές του ιταλικού αθλητισμού, όπως ο σκιέρ Αλμπέρτο Τόμπα. Μέσω βιντεομηνύματος την κατευόδωσε ο πρόεδρος της ιταλικής και της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας υγρού στίβου, Πάολο Μπαρέλι.

Ο τελικός των 200μ. ελεύθερο δεν ήταν όμως η τελευταία κούρσα στην καριέρα της Πελεγκρίνι. Οι Ιταλοί της επιφύλαξαν μία μεγάλη έκπληξη, καθώς συγκέντρωσαν στο Ρικιόνε μερικές από τις μεγάλες αντιπάλους που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας της. Από τις παλιές Καμέλια Πότεκ (Ρουμανία), Σάρα Ισάκοβιτς (Σλοβενία) και Εβελιν Βεράζτο (Ουγγαρία), ως τις πιο σύγχρονες Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) και Φέμκε Χέεμσκερκ (Ολλανδία), καθώς και την σημαντικότερη αντίπαλο της εντός συνόρων -αλλά συνοδοιπόρο της στις σκυταλοδρομίες στις μεγάλες διοργανώσεις- Αλίτσε Μιτσάου. Οι έξι αθλήτριες συνόδευσαν την Πελεγκρίνι σε μία τελευταία κούρσα 50μ. ελεύθερο, όπου η διαδρομή 1 έμεινε κενή. Στον βατήρα βρισκόταν το σκουφάκι της αδικοχαμένης Γαλλίδας πρωταθλήτριας Καμίλ Μουφά…

Η Φεντερίκα Πελεγκρίνι εμφανίστηκε δυναμικά στο προσκήνιο της παγκόσμιας κολύμβησης σε ηλικία μόλις 16 ετών, όταν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και έγινε η μικρότερη Ιταλίδα Ολυμπιονίκης σε οποιοδήποτε σπορ. Μετείχε σε ακόμη τέσσερις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου το 2008 στο Πεκίνο. Κατέκτησε συνολικά 11 μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα Υγρού Στίβου (έξι χρυσά, τέσσερα ασημένια κι ένα χάλκινο), εκ των οποίων οκτώ συνεχόμενα στα 200μ. ελεύθερο (4-3-1). Κανείς αθλητής ή αθλήτρια δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τόσα μετάλλια σε ένα αγώνισμα. Το παλμαρέ της συμπληρώνουν οκτώ μετάλλια σε Παγκόσμια 25άρας πισίνας (1-2-5), 20 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά 50άρας (7-6-7), 17 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά 25άρας (7-4-6), δύο χρυσά στους Μεσογειακούς του 2009 και τέσσερα μετάλλια (2-1-1) στην Πανεπιστημιάδα του 2007. Παραμένει μέχρι και σήμερα κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 200μ. ελεύθερο σε 50άρα πισίνα (1:52.98) και του ρεκόρ Ευρώπης στα 400μ. ελεύθερο (3:59.15), επιδόσεις που είχε σημειώσει το 2009.

 ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News