ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Σε κλοιό προσφυγών το Μετρό Θεσσαλονίκης - Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για την πορεία των εργασιών στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς για άλλη μια φορά το πως θα προχωρήσει το έργο και το αν αυτό θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, κρίνεται στα δικαστήρια.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα παιχνίδι επίρριψης  ευθυνών μεταξύ της κυβέρνησης και τον φορέων που αντιτίθενται στην επιλογή της κατασκευής του σταθμού με την μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. 

Το τελευταίο επεισόδιο στο δικαστικό σίριαλ που εξελίσσεται από το 2013 έως και σήμερα αφορά τις προσφυγές στο ΣτΕ κατά των αποφάσεων που εγκρίνουν τις μελέτες για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από φορείς όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος, η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης  κ.α. 

Είναι η δεύτερη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που ο Σταθμός Βενιζέλου απασχολεί το ΣτΕ. Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 6 Νοεμβρίου 2020 είχαν εξεταστεί οι αιτήσεις ακυρότητας της απόφασης Μενδώνη που εκκινούσε την διαδικασία της κατασκευής του σταθμού με την μέθοδο της απόσπασης, αντί για την παραμονή των αρχαιοτήτων στη θέση που βρέθηκαν. Τελικά οι αιτήσεις απορρίφθηκαν. 

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η απόφαση του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ επί των αιτημάτων προσωρινής διαταγής για διακοπή των εργασιών στον Σταθμό Βενιζέλου.  Αν η απόφαση είναι υπέρ των αιτημάτων, τότε αυτό σημαίνει πως οι εργασίες στον Σταθμό Βενιζέλου θα πρέπει να σταματήσουν μέχρι να αποφασίσει το ΣτΕ για τις προσφυγές των φορέων. Οι αιτήσεις θα εκδικαστούν στις 10 Δεκεμβρίου αλλά θα χρειαστούν μήνες για την έκδοση οριστικής απόφασης. 

Έλεγχος στις εργασίες 

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δέχτηκε την αίτηση των 304 πολιτών για τη διενέργεια ελέγχου στα αρχαία από ανεξάρτητους πραγματογνώμονες για να διερευνηθεί αν και κατά πόσο συντελείται καταστροφή στις αρχαιότητες και αν οι εργασίες επιτρέπουν την επαναφορά του Μνημείου σε ποσοστό 92% στη θέση του όπως ορίζει η Υπουργική Απόφαση. 

Οι πραγματογνώμονες θα επισκεφθούν το εργοτάξιο το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καθώς στις 9 Δεκεμβρίου πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις και τα αποδεικτικά μέσα στο δικαστήριο στο πλαίσιο της εξέτασης της κύριας αγωγής των πολιτών. 

“Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Θα δεχθούμε τους επισκέπτες, – “κάτι σαν πραγματογνώμονες”  που θα υποδείξουν οι αιτούντες, σεβόμενοι ως οφείλουμε ακόμη και αυτήν την παράδοξη ως προς τις σκοπιμότητές της και -όπως μας διαβεβαιώνουν όλοι οι νομικοί συνομιλητές μας- δικονομικά ανυπόστατη απόφαση του δικαστηρίου”, δηλώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News