KΩΣΤΑΣ ΧΑΛΕΜΟΣ: Η παρουσίαση του βιβλίου, «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ» (vid)

Η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Χαλέμου, «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ» θα γίνει την Τετάρτη (15/12, 18.00) στην Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας (Αλατσάτων 27, Νέα Ιωνία)

Διαβάζοντας τον τίτλο το μυαλό τρέχει σε κάτι αθλητικό. Πιθανότατα σε κάποια από τις ομάδες του Μάντσεστερ, τη Γιουνάιτεντ ή τη Σίτι για τις οποίες έχει ξοδέψει πολύ μελάνι ο Κώστας Χαλέμος στη 40χρονη διαδρομή του ως δημοσιογράφος.

Το βιβλίο του, ωστόσο, «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ» δεν έχει σχέση με το πραγματικό Μάντσεστερ. Δεν είναι καν αθλητική έκδοση. Το θέμα του είναι η ιστορία της «Μουταλάσκη», μιας Κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Ιωνία, που ιδρύθηκε το 1927 και για 70 χρόνια έδινε δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους, πρόσφυγες του 1922 στην αρχή, εργάτες από όλη την Ελλάδα στη συνέχεια, καθότι «το μαγαζί ήταν καλύτερο και από το Δημόσιο».

Κι από πού προέκυψε λοιπόν, ο τίτλος; Ταύρος ήταν το έμβλημα της εταιρίας. Το διάλεξαν οι ιδρυτές του εργοστασίου, Αλέξανδρος Σινιόσογλου και Ιάκωβος Τσαλίκογλου για να τους θυμίζει το ομώνυμο βουνό που ρίχνει τη σκιά του στην πατρίδα τους την Καππαδοκία. «Μάντσεστερ» λεγόταν η Νέα Ιωνία στα χρόνια μετά τον Πόλεμο επειδή εκεί χτυπούσε η καρδιά της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.

Το πραγματικό Μάντσεστερ, η πόλη της βόρειας Αγγλίας, υπήρξε κατά τη βιομηχανική επανάσταση το πιο παραγωγικό κέντρο επεξεργασίας βαμβακιού στον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική, ο όρος “manchester” εξακολουθεί και σήμερα να χρησιμοποιείται για τα λευκά είδη: σεντόνια, μαξιλαροθήκες, πετσέτες.

Όμως ο «Ταύρος του Μάντσεστερ» (μέρος πρώτο) δεν είναι απλά ένα βιβλίο για τη διαδρομή ενός εργοστασίου ή έστω για την εξέλιξη της κλωστοϋφαντουργίας στη χώρα μας. Είναι η Ιστορία μισού και πλέον αιώνα της Νέας Ιωνίας και των ανθρώπων της. Μέσα από τις 296 σελίδες του ο αναγνώστης παρακολουθεί τη δύσκολη ζωή, το μόχθο, τις χαρές, τις λύπες, τις αγωνίες, τους αγώνες των εργαζομένων και τα γεγονότα μιας ταραχώδους εποχής (1927-1950).

Βουτώντας σε αρχεία, εφημερίδες, βιβλία κι άλλες πηγές και σκαλίζοντας τη μνήμη των ανθρώπων, ο Kώστας Χαλέμος «υφαίνει» τον καμβά της ιστορίας με την ίδια τέχνη που γενιές και γενιές εργαζομένων δούλευαν το περίφημο κάμποτ της «Μουταλάσκη».

To βιβλίο ο «Ταύρος του Μάντσεστερ» θα παρουσιαστεί την Τετάρτη (15/12, 18.00) στην Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας (Αλατσάτων 27, Νέα Ιωνία) σε μια εκδήλωση που διοργανώνει η Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών Ν. Ιωνιας, «Η Καππαδοκία».

Info: Κώστας Χαλέμος, Ο Ταύρος του Μάντσεστερ, 296 σελίδες, Ιδιωτική Έκδοση, Αθήνα 2020)

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News