ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: Η εξέλιξη που θα ρίξει τις τιμές τους

Η εξέλιξη των μπαταριών αλλάζει τα δεδομένα της ηλεκτροκίνησης και αυτό θα φέρει μείωση της τιμής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η μεγάλη εξέλιξη των μπαταριών ως προς την δομή, τα στοιχεία και την χωρητικότητά τους αλλάζει τα δεδομένα διαρκώς στο χώρο της ηλεκτροκίνησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τιμή της μπαταρίας σταδιακά μειώνεται, παρά το γεγονός ότι αυξάνεται η χωρητικότητα. Και με δεδομένο ότι η μπαταρία αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι του αυτοκινήτου και είναι αποκλειστικά αυτή που ανεβάζει στα ύψη το κόστος του, είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι πολύ σύντομα θα δούμε φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αναλυτές του χώρου εκτιμούν ότι η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων θα είναι οικονομικότερη από την παραγωγή συμβατικών έως το 2027 και έπειτα. Μάλιστα προβλέπουν ότι η τιμή των μεγάλων ηλεκτρικών οχημάτων θα βρίσκεται ακριβώς στα ίδια επίπεδα με τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης. Από την άλλη δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι σταδιακά το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αύξηση των τιμών στα συμβατικά αυτοκίνητα, που οφείλεται κυρίως στην άνοδο των πρώτων υλών, αλλά και στα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που είναι ακριβά και ανεβάζουν το κόστος.

Η επίτευξη μιας οικονομικής λύσης στην παραγωγή μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα “πρωτοστατεί” στα πλάνα των αυτοκινητοβιομηχανιών, που αναζητούν τρόπους ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης, μέσω της αύξησης των οικονομικών τους μοντέλων.

Ένα αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας στοιχίζει σήμερα κοντά τις 30.000 ευρώ έναντι των 18.000-20.000 ευρώ που στοιχίζει ένα συμβατικό όχημα. Αυτό συνεπάγεται ότι το 2027 και οι δύο κατηγορίες αυτοκινήτων θα στοιχίζουν το ίδιο και θα βρίσκονται ενδεχόμενα κοντά στις 20.000 ευρώ, γεγονός που θα κάνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα περισσότερο δελεαστικά. Αν βάλουμε το μειωμένο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το τελικό κόστος του είναι πολύ μικρότερο.

Έρευνες, όπως αυτή της επενδυτικής τράπεζας UBS, έχουν δείξει ότι η τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να μειωθεί γρηγορότερα, γύρω στο 2024. Οι ίδιες έρευνες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το κόστος των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να μειωθεί άνω του 50% στα αμέσως επόμενα χρόνια. Αυτή η εξέλιξη θα εκτοπίσει από την πρώτη θέση τα υβριδικά αυτοκίνητα που σήμερα έχουν τον πρώτο λόγο στις πωλήσεις των καινούριων αυτοκινήτων.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στέκονται αρωγοί σε αυτές τις κινήσεις των κατασκευαστών και στην προσπάθειά τους να μειώσουν τους ρύπους. Αν θα συνεχίσει να υπάρχει η ενθάρρυνση των καταναλωτών για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τότε είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα δούμε τεράστια ανάπτυξη στην κατηγορία και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι περισσότερο ελκυστικά στους καταναλωτές. Και το σίγουρο είναι ότι αν αναπτυχθεί το δίκτυο φόρτισης, τότε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News