ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΔΩΡΟ - ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ: Συντάξεις Ιανουαρίου, δώρο Χριστουγέννων, ημερομηνίες πληρωμής

Έρχεται η εβδομάδα των Χριστουγέννων και ταυτόχρονα οι ημέρες πληρωμής των συντάξεων και του Δώρου Χριστουγέννων. Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά.

Λόγω των εορτών, κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου 2022 καταβάλλονται νωρίτερα την εβδομάδα 20 – 24 Δεκεμβρίου.

Οι ημερομηνίες πληρωμής έχουν ως εξής:

  • ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022 την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021.
  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022 την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9).
  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022 την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8).
  • Δημόσιο, ΝΑΤ και υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022 την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021.
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιανουαρίου 2022 θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021.

Τα αναδρομικά

Μετά τα Χριστούγεννα, συγκεκριμένα 27 με 31 Δεκεμβρίου, πρόκειται να πληρωθούν τα χρωστούμενα αναδρομικά συντάξεων. Πρόκειται για αναδρομικά που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό συντάξεων σε περίπου 17.000 συνταξιούχους οι οποίοι αποχώρησαν μετά το 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Στα αναδρομικά επιβάλλεται φόρος 20%.

Δώρο Χριστουγέννων – Ημερομηνία πληρωμής, υπολογισμός

Το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Αν ο εργαζόμενος διατηρεί τη σχέση εργασίας του με τον εργοδότη δικαιούται ολόκληρο το δώρο, δηλαδή 1 μεικτό μισθό.

Αν η σχέση εργασίας διήρκεσε λιγότερο (από 1 Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου) δικαιούται τμήμα του δώρου (2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες).

Ποινικό αδίκημα

Το δώρο δεν καταβάλλεται πια στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως και στους συνταξιούχους. Δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. H μη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα. Σε περίπτωση που το δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Για όλους όσοι το επιθυμούν, στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων υπάρχει η δυνατότητα υπολογισμού on line του δώρου των Χριστουγέννων.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News