ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Σχεδόν 20.000 κρούσματα - Σενάρια για lockdown σε εστίαση, γήπεδα

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα και αύριο η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων – Πόσο πιθανό είναι να ληφθούν νέα μέτρα εν όψει Πρωτοχρονιάς. Οι δύο στοχεύσεις σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Ανοικτό είναι πλέον το ενδεχόμενο για lockdown στην εστίαση και στα γήπεδα πριν από την Πρωτοχρονιά. Την ίδια ώρα άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τα σχολεία μετά τις γιορτές.

Σύμφωνα με το Πρώτο θέμα, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει εκτάκτως Τρίτη και Τετάρτη καθώς είναι ραγδαία η αύξηση των νέων μολύνσεων, Αναμένεται να πλησιάσουμε τα 20.000 κρούσματα σήμερα ένα σχεδόν το 70% των κρουσμάτων της Αττικής είναι Omicron.

Όσα είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δείχνουν ξεκάθαρα πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξουν πλέον τα δεδομένα για τον κορωνοϊό. Η εκτίναξη των κρουσμάτων που αναμένεται σήμερα -με πάνω από 15.000 νέες διαγνώσεις- έρχεται λίγες ώρες πριν από το τελευταίο ρεκόρ αλλά και την ανακοίνωση μέτρων. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων πριν από τις 3 Ιανουαρίου. 

Eίμαστε άνω των 15.000

«Επικρατεί η Όμικρον, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κι αυτό δεν πρέπει να μας δημιουργεί πανικό. Σήμερα, ήδη, στην πρωινή εκτίμηση είμαστε άνω των 15.000, που σημαίνει ότι θα έχουμε κρούσματα υψηλότερα από κάθε άλλη φορά γιατί η μετάλλαξη αυτή έχει μεγάλη μεταδοτικότητα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα. «Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα. Το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα, με βάση την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο ΕΣΥ, είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Προέχει η δημόσια υγεία. Θέλουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου αλλά, εάν η άνοδος των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα συνεχιστεί και αύριο, θα είναι αντικείμενο νέα σύσκεψης».

Αν τα μέτρα που πήραμε αρκούν

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο. «Δεν υποτιμούμε τον παράγοντα των κρουσμάτων. Σήμερα και αύριο θα παρακολουθήσουμε τα κρούσματα και θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή για να αποτιμήσει τη νέα άνοδο των κρουσμάτων, προκειμένου να δούμε αν τα μέτρα που πήραμε αρκούν ή αν θα χρειαστεί να έρθουν νωρίτερα», τόνισε.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο στοχεύσεις: «Εάν χρειαστεί να μεταφερθούν τα μέτρα νωρίτερα, κάτι που θα μας πει η επιτροπή αύριο, Τετάρτη, στη συνεδρίασή της εκτιμώντας δεδομένα και τα κρούσματα σήμερα, και αύριο και να πείσουμε τον κόσμο εάν θεωρεί ότι έχει εκτεθεί, ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα, να μην έρθει σε επαφή με άτομα με μεγαλύτερη ηλικία στο οικογενειακό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς».

Η μετάλλαξη Όμικρον

Επίσης, επεσήμανε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι επικίνδυνη για τις μεγάλες ηλικίες και κάλεσε τους νέους να προσέχουν ιδιαίτερα.

Όσον αφορά τη διασπορά, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως στην Αττική, πλέον, μιλάμε για 200-300% αύξηση κρουσμάτων ημερησίως, άρα δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με τη Δέλτα. «Η Δέλτα δεν έδινε αυξήσεις πάνω από 10 με 15%”», ανέφερε και πρόσθεσε πως πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η Όμικρον είναι κυρίαρχη και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα μας απασχολεί μόνο αυτή.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News