ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Δύο χρόνια πανδημία και πώς εξαπλώθηκε στον κόσμο

Η εξέλιξη της πανδημίας ανά τον πλανήτη, από τον Δεκέμβριο του 2019 όταν ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για «ξέσπασμα πνευμονίας» στην Ουχάν, μέχρι σήμερα – Οι «ανισότητες» της πανδημίας και οι επιπτώσεις τους, σε αριθμούς και σχεδιαγράμματα

Πριν από δύο χρόνια, καθώς τα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς φώτιζαν τον ουρανό πάνω από τις διάφορες πόλεις του κόσμου, ανησυχητικά νέα έφτασαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ένα ξέσπασμα «πνευμονίας» στην Ουχάν της Κίνας, με άγνωστα (τότε) αίτια. Παρόλο που υπήρχαν αναφορές για περιστατικά ήδη από τον Δεκέμβρη ή και τον Νοέμβρη του 2019, η επακόλουθη ανακοίνωση του ΠΟΥ ήταν ουσιαστικά η πρώτη φορά που ο κόσμος πληροφορήθηκε την ύπαρξη του κορωνοϊού. 

Στα δύο χρόνια που ακολούθησαν, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίωςέχασαν τη ζωή τους από τον ιό, η λέξη lockdown έγινε μέρος του παγκόσμιου λεξιλογίου και οι κυβερνήσεις και οι πολίτες τους περιμένουν ακόμα για την έλευση μιας – νέας έστω – κανονικότητας. Ο ιός επίσης αποκάλυψε ανισότητες εντός εθνικών συνόρων, π.χ. ως προς τον αντίκτυπο που είχε στη ζωή χαμηλόμισθων υπαλλήλων που εργάζονται σε άμεση επαφή με το κοινό, καθώς και ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα εμβόλια να καταφθάνουν με τελείως διαφορετικό ρυθμό σε κάθε χώρα.

Διαβάστε εδώ περισσότερα…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News