Έκαψε πεθερά, σύζυγο και τα παιδιά του και έγινε ο τελευταίος που εκτελέστηκε

Το έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα. Η τελευταία περίπτωση εφαρμογής της θανατικής ποινής στην ιστορία της Ελλάδας που έγινε ταινία.

Στις 4 Ιανουαρίου 1972, ο ηλεκτρολόγος Βασίλης Λυμπέρης περίμενε σε μια ταβέρνα τον Παύλο Αγγελόπουλο και τον Θεόδωρο Καπρέτσο. Είχε γνωρίσει τον πρώτο, μόλις πριν από λίγες ημέρες, παίζοντας χαρτιά. Του είχε εκμυστηρευτεί τα σχέδιά του και το μίσος του για την πεθερά του.

Τα Χριστούγεννα του 1971, ο Λυμπέρης είχε φύγει από το σπίτι του. Τον είχε διώξει η σύζυγός του Βασιλική. Είχε νοικιάσει ένα δωμάτιο σε μια πανσιόν στην οδό Σωνιέρου στο κέντρο της Αθήνας. Για τον ίδιο, υπεύθυνη για τη διάλυση της οικογένειά του ήταν η πεθερά του Αντιγόνη Μάρκου.

Ο Λυμπέρης που είχε δύο παιδιά με τη Βασιλική είχε πάρει την απόφασή του. Να σκοτώσει την πεθερά του. Ενημέρωσε τον Αγγελόπουλο, του έταξε έναν αυτοκίνητο και αυτός έφερε για βοήθεια τον Καπρέτσο που ήταν εξάδελφός του και τον Θανάση Σταμάτη.

Οι τρεις του, την 4η Ιανουαρίου, αφού ήπιαν αρκετά πήραν τα μπιτόνια με βενζίνη που είχε προμηθευτεί ο Λυμπέρης. Όλα εξελίσσονταν με βάση το σχέδιο.

Πώς έβαλαν τη φωτιά

Έφτασαν στο σπίτι, στο Χαλάνδρι, στο οποίο ζούσαν, η Βασιλική, η μητέρα της και τα δύο παιδιά του ζευγαριού. Ο Λυμπέρης  και οι συνεργοί του νόμιζαν ότι η σύζυγός του και τα παιδιά δεν ήταν στο σπίτι. Έβαλαν φωτιά και ξαφνιάστηκαν όταν είδαν την Βασιλική και την σχεδόν τριών  ετών Παναγιώτα να καίγονται. Στο διπλανό δωμάτιο καίγονταν η μητέρα της Αντιγόνη και ο ενός έτους γιος του ζευγαριού, Γιώργος.

Τα παιδιά και η Αντιγόνη Μάρκου ξεψύχησαν αμέσως. Την 24χρονη Βασιλική βρήκε ζωντανή ο αδερφός της. Πριν ξεψυχήσει στο νοσοκομείο αποκάλυψε ποιος ήταν ο δράστης (η κεντρική φωτογραφία από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Θεσσαλονίκη).

Τετράκις «εις θάνατον» 

Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας (6 Μαΐου 1972) ο Λυμπέρης καταδικάστηκε τετράκις «εις θάνατον» -για καθένα από τα θύματα ξεχωριστά-, όπως και ένας από τους συνεργούς του, ο 18χρονος Παύλος Αγγελόπουλος.

Η εκτέλεση

Η εκτέλεση του Λυμπέρη έγινε τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου 1972 στο πεδίο βολής της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ), στην περιοχή Δύο Αοράκια του Ηρακλείου Κρήτης. Τον Λυμπέρη εκτέλεσε 12μελές εκτελεστικό απόσπασμα -μόνο τα 6 όπλα περιείχαν αληθινά πυρά)- κι ενώ ως τότε ήταν κρατούμενος στις φυλακές Αλικαρνασσού. Στον μελλοθάνατο λίγη ώρα πριν την εκτέλεση είχε επιτραπεί να συντάξει επιστολή προς την μητέρα του. Νωρίτερα είχε κατατεθεί αίτηση από τους συνηγόρους του προς το Συμβούλιο Χαρίτων ώστε να του αποδοθεί χάρη, ωστόσο η αίτηση απορρίφθηκε παμψηφεί.

Την ίδια μέρα και ώρα επρόκειτο να εκτελεστεί στην Κέρκυρα και ο άλλος καταδικασθείς για την ίδια υπόθεση, Παύλος Αγγελόπουλος. Νωρίτερα είχε κατατεθεί και για εκείνον αίτηση προς το Συμβούλιο Χαρίτων, η οποία επίσης απορρίφθηκε, όμως με ψήφους 4 προς 3. Τη γνωμοδότηση του συμβουλίου υπέγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Άγγελος Τσουκαλάς, δεν την επικύρωσε όμως ο αντιβασιλέας, δηλαδή ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος. Με το σκεπτικό του νεαρού της ηλικίας -δεν είχε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του κατά τη στιγμή της τέλεσης του εγκλήματος-, η εκτέλεση ανεστάλη, ενώ το 1975 μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 του απονεμήθηκε χάρη και αποφυλακίστηκε, έχοντας μείνει πάνω από 20 χρόνια στη φυλακή.

Η ταινία

Η «Υπόθεση Λυμπέρη» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο την ίδια κιόλας χρονιά με τίτλο «Οι Σατανάδες της Νύχτας», σε σκηνοθεσία του Μάριου Ρετσίλα και παραγωγή του Τζέιμς Πάρις. Ο Γιάννης Κατράνης ήταν αυτός ο οποίος ενσάρκωσε τον Βασίλη Λυμπέρη. Η πρώτη προβολή της έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου 1972, ενώ έκοψε συνολικά 56.650 εισιτήρια και κατατάχθηκε 33η ανάμεσα στις 66 ταινίες της χρονιάς. Η ταινία κόπηκε από την προκριματική επιτροπή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1972.

Τελευταία περίπτωση εφαρμογής της θανατικής ποινής

Ο Βασίλης Λυμπέρης -συζυγοκτόνος, γυναικοκτόνος και οικογενειοκτόνος – ήταν ο τελευταίος Έλληνας πολίτης ο, οποίος εκτελέστηκε μετά από καταδίκη σε βάρος του για ποινικό αδίκημα. Η εκτέλεσή του) έμελλε να είναι η τελευταία περίπτωση εφαρμογής της θανατικής ποινής στην ιστορία της Ελλάδας. Τα δικαστήρια συνέχισαν να καταδικάζουν ανθρώπους «εις θάνατον» και μετά τον Λυμπέρη αλλά τελικά κανένας δεν εκτελέστηκε μέχρι την οριστική κατάργηση της θανατικής ποινής από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το Δεκέμβριο του 1993.

Πεθαίνει ο Εουσέμπιο

2014: Μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές μορφές, ο Εουσέμπιο, πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών λόγω καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων. Ο “Μαύρος Πάνθηρας” για πολλούς είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Στην επαγγελματική του καριέρα σημείωσε 733 γκολ σε 745 αγώνες. Το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής του καριέρας το πέρασε στην Μπενφίκα με την οποία κατέκτησε 11 πρωταθλήματα Πορτογαλίας και το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1962. Αναδείχθηκε 3 χρονιές πρώτος σκόρερ σε ολόκληρη την Ευρώπη (1964–65, 1965–66 και 1967–68). Το 1965 πήρε τη Χρυσή Μπάλα ενώ στο Μουντιάλ του 1966 ήταν πρώτος σκόρερ με 9 γκολ και οδήγησε την Πορτογαλία στην τρίτη θέση.

2009: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 77 ετών ο πρώην αθλητής του Πανιωνίου Βαγγέλης Δεπάστας. Είχε κατακτήσει χρυσά μετάλλια στα 800μ και 1500μ στους Βαλκανικούς Αγώνες της Αθήνας το 1957 ενώ είχε επίσης πρωταγωνιστήσει σε Μεσογειακούς και Ευρωπαϊκούς Αγώνες κερδίζοντας πολλά αργυρά και χάλκινα μετάλλια. Κατέρριψε οκτώ φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στα 800μ και δύο στα 1500μ. Το στάδιο του Σχηματαρίου φέρει το όνομά του.

1989: Το καλωδιακό δίκτυο ESPN αγοράζει τα τηλεοπτικά δικαιώματα 175 αγώνων μπέιζμπολ τον χρόνο για 400 εκατομμύρια δολάρια.

1988: Πεθαίνει σε ηλικία 40 ετών από ανακοπή καρδιάς ο μπασκετμπολίστας των Utah Jazz, Pete Maravich, ο επονομαζόμενος “Pistol Pete”. Τρία χρόνια πριν, στις 14/12/1985, η ομάδα του είχε ήδη αποσύρει το νούμερο 7, ενώ τρία χρόνια μετά, το 1991, ο Bob Dylan θα γράψει το “Dignity” εμπνεόμενος από τη ζωή του.

1984: Ο αρχηγός της ομάδας κρίκετ της Αυστραλίας, Greg Chappell, δίνει τον τελευταίο του αγώνα, εναντίον του Πακιστάν στο Σίδνεϊ, σημειώνοντας 182 χρόνια (runs).

1971: Ο πρώτος αγώνας One Day International (ODI) διεξάγεται στο Melbourne Cricket Ground. Ο αγώνας είναι ανάμεσα στην Αυστραλία και την Αγγλία και οι αγώνες ODI σιγά σιγά θα γίνουν πιο διάσημοι από τους αγώνες test. Ο όρος “test” θεωρείται ότι ξεκίνησε από την ιδέα ότι οι αγώνες αυτοί ήταν τεστ δύναμης ανάμεσα στις δύο ομάδες και διεξήχθησαν για πρώτη φορά την περίοδο 1861-62 για να περιγράψουν μία Αγγλική ομάδα που έκανε το γύρο της Αυστραλίας την περίοδο αυτή.

1971: Οι Harlem Globetrotters χάνουν από τους N.J. Reds 100-99 τερματίζοντας ένα σερί 2495 νικών.

1948: Οι Warner Bros παρουσιάζουν την πρώτη έγχρωμη τηλεοπτική ταινία με θέμα το Rose Bowl.

1941: Με σκοπό τη συναδέλφωση των Ελλήνων και των Άγγλων στρατιωτών που μάχονται εναντίον των Ιταλικών στρατευμάτων, γίνεται στο γήπεδο της Λεωφόρου αγώνας μεταξύ της Μικτής Αθηνών και της Μικτής Αγγλικού Στρατού με σκορ 4-2. Δύο μήνες μετά, στις 9/3, γίνεται πάλι στη Λεωφόρο με τον ίδιο σκοπό αγώνας μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ομάδας από Άγγλους αεροπόρους με αποτέλεσμα 6-2. Τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου έχουν διακοπεί από τη χρονιά αυτή μέχρι το τέλος του 1945. Η προσπάθεια των Άγγλων δεν θα περιοριστεί μόνο στο ποδόσφαιρο. Στις 20/6/1945 στην Λεωφόρο Πανεπιστημίου στον ελεύθερο χώρο πίσω από τον Άρειο Πάγο γίνεται αγώνας σε 18 σκακιέρες μεταξύ Άγγλων και Ελλήνων σκακιστών με διαιτητή τον Φώτη Μαστιχιάδη.

1934: Για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια χρησιμοποιείται η ίδια σε μέγεθος μπάλα από το National και το American Baseball League.

1930: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο ιατρός Χρήστος Κορύλλος, ιδρυτής (1891) και πρώτος πρόεδρος του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου, ενός από τους αρχαιότερους συλλόγους της Ελλάδος, που το 1923 συγχωνεύθηκε με την κατά δύο χρόνια νεώτερή του Γυμναστική Εταιρεία για να δημιουργηθεί η Παναχαϊκή ΓΕ.

1914: Ο Henry Ford, ιδιοκτήτης της εταιρείας Ford, και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ανακοινώνει το πρόγραμμα “five-dollar a day” βάση του οποίου το ημερήσιο ωράριο εργασίας μειώνεται από 9 σε 8 ώρες και η ημερησία αμοιβή αυξάνεται από $2.34 σε $5. Ο όρος “Fordism” δόθηκε στις μεθόδους που χρησιμοποίησε η βιομηχανία του κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου και είχε σαν σκοπό την βελτίωση των μεθόδων “μαζικής παραγωγής”.

1912: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας του US Hockey Association στην Victoria.

1903: Πρώτη συνάντηση αντιπροσώπων της American και της National league. Οι της National προτείνουν κοινή λίγκα 12 ομάδων, σχέδιο που η άλλη πλευρά απορρίπτει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News