ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Το βαπόρι απ' την Περσία - Η καρφωτή, τα μεμέτια, και η διαμάχη ανάμεσα σε Τσιτσάνη, Μάρκο

«Ήταν προμελετημένη, καρφωτή και λαδωμένη», από ποιον; Ποια ήταν τα «μεμέτια, τα καημένα»; Το πραγματικό βαπόρι απ’ την Περσία και η μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη που ήταν ίδια με αυτή του Μάρκου Βαμβακάρη.

Μέσα σε λίγες αράδες ένα τραγούδι… μάρτυρας. Μια ιστορία πέρα για πέρα αληθινή που ο τεράστιος Βασίλης Τσιτσάνης χώρεσε στα στιχάκια του. Το τραγούδι «Το βαπόρι απ’ την Περσία» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1977 σε δίσκο 45 στροφών. Αφορούσε την αληθινή ιστορία του εντοπισμού, στις 7 Ιανουαρίου 1977 και την κατάσχεση 11 τόνων χασίς επί του, υπό Κυπριακή σημαία, Μ/S «Γκλόρια» στον Ισθμό της Κορίνθου.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης ενημερώθηκε για την είδηση από το ραδιόφωνο και έμαθε λεπτομέρειες από μια φίλη του, στην οποία είπε: «Βάζεις το χέρι στο βαγγέλιο ότι άκουσες καλά… Έντεκα τόνοι μαύρη! Πρωτοφανές!».

Στα Ίσθμια οι άντρες του Λιμενικού είχαν βρει στο κυπριακό μότορσιπ «Γκλόρια», 11 τόνους «χασίσι μυρωδάτο» Το φορτίο είχε φύγει από το λιμάνι του Λιβάνου με προορισμό την Αμβέρσα του Βελγίου.

Η καρφωτή

«Ήταν προμελετημένη /καρφωτή και λαδωμένη», από τον πλοίαρχο του «Γκλόρια», Νίκο Ξανθόπουλο. Γνωστός στις αρχές από το λαθρεμπόριο τσιγάρων που έκανε, έχασε έναν φίλο του από ναρκωτικά και αποφάσισε να πολεμήσει το εμπόριο. Συνεργάστηκε με την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών και στις 23 Δεκεμβρίου 1976 ενημέρωσε για το δρομολόγιο της ελληνικές αρχές. Το πλοίο θα μετέφερε… σοκολάτες.

Ο Ξανθόπουλος αρχικά συνελήφθη, αλλά εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος, εισέπραξε 1,5 εκατομμύριο δραχμές και τα συγχαρητήρια του Λιμενικού. Όσον αφορά τα «μεμέτια τα καημένα», ήταν δύο Τούρκοι, μέλη του πληρώματος, συνοδοί του παράνομου φορτίου.

Η μουσική

Ο Τσιτσάνης σκάρωσε τους στίχους. Ο ίδιος είχε πει: «Ήταν Σάββατο, πιάνω από δω, πιάνω από κει… Δεν μου άρεσε το τέμπο. Μετά έγραψα τη δεύτερη στροφή πίσω από ένα αγγελτήριο γάμου. Μετά μου ήρθαν στο νου οι μουσικές που γύρευα και όλα πήγαν ρολόι».

Πάντως για τις μουσικές κατηγορήθηκε ότι ανήκαν στον Μάρκο Βαμβακάρη και μάλιστα ότι πρόκειται για το τραγούδι «Πλημμύρα».

Πρόκειται επίσης για πραγματικό γεγονός, την πλημμύρα στις 22 Νοεμβρίου του 1934 που έπληξε  το Περιστέρι το Μοσχάτο, την Κοκκινιά, το Φάληρο και του Ρέντη. Αυτόπτης μάρτυρας ήταν ο Μάρκος Βαμβακάρης. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε το 1934 στην Columbia και το ερμήνευσαν ο Μάρκος Βαμβακάρης και η Μαρίτσα Πανδρά.

Ο Δομένικος Βαμβακάρης, γιος του Μάρκου έχει πει: «Όλοι πήραν από τον Μάρκο. Ένα μόνο παράδειγμα θα σας δώσω. Δύο από τα πιο γνωστά τραγούδια του Τσιτσάνη, το «Βαπόρι απ’ την Περσία» και το «Στου γιαλού τα βοτσαλάκια», η μουσική είναι από δύο τραγούδια του πατέρα μου πολύ γνωστά».

Φίλοι του Τσιτσάνη υποστήριζαν ότι δεν ήταν κάτι που έχει αρνηθεί ο ίδιος. Έλεγε μάλιστα ότι του άρεσε η μελωδία και την ταίριαξε. Επρόκειτο για μια συνηθισμένη τακτική όλων όσων έγραφαν ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια εκείνη την εποχή.

«Το βαπόρι απ’ την Περσία», η τελευταία μεγάλη επιτυχία του Βασίλη Τσιτσάνη

Στίχοι:Βασίλης Τσιτσάνης

Μουσική:Βασίλης Τσιτσάνης

 

Το βαπόρι απ’ την Περσία / πιάστηκε στην Κορινθία

Τόννοι έντεκα γεμάτο / με χασίσι μυρωδάτο

  

Τώρα κλαίν’ όλα τ’ αλάνια / που θα μείνουνε χαρμάνια

  

Βρε κουρνάζε μου τελώνη / τη ζημιά ποιος τη πληρώνει

Και σ’ αυτή την ιστορία / μπήκαν τα λιμεναρχεία

 

Τώρα κλαίν’ όλα τ’ αλάνια / που θα μείνουνε χαρμάνια

 

Ήταν προμελετημένη / καρφωτή και λαδωμένη

Δυο μεμέτια, τα καημένα / μεσ’ στο κόλπο ήταν μπλεγμένα

 

Τώρα κλαίν’ όλα τ’ αλάνια / που θα μείνουνε χαρμάνια

 

Το ρεκόρ του Wayne Rooney

2017: Ο Wayne Rooney σκοράρει εναντίον της Reading στον τρίτο γύρο του FA Cup ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Sir Bobby Charlton ως ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Manchester United με 249 γκολ. Στις 21/1/2017 θα το ξεπεράσει όταν σκοράρει το 250ο του γκολ με απευθείας χτύπημα φάουλ κάνοντας το 1-1 εναντίον της Stoke City.

2003: O άσος των LA Lakers Kobe Bryant κάνει ρεκόρ τριπόντων στο ΝΒΑ (12) στον αγώνα με τους Seattle Supersonics (119-98). Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς θα κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση κακοποίηση μιας 19χρονης.

1999: Την πρώτη θέση στην κατηγορία Channel Handicap κατακτά το Ελληνικό σκάφος “Αέρα” στον διάσημο ιστιοπλοϊκό αγώνα Sydney – Hobart, στον οποίο πνίγηκαν 4 άτομα. Ο αγώνας γίνεται κάτω από δυσμενείς συνθήκες και ανέμους 10 μποφόρ περίπου. Το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους αποτελείται από τον κυβερνήτη Νίκο Λυκιαρδόπουλο και τους Παναγιώτη Παπαδέα, Μιχάλη Μπενάκη κ.α..

1973: Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ηττάται με 3-2 (Κούδας-Δομάζος) από την Ισπανία στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας, ενώ έχει χάσει και στη Μάλαγα με 3-1. Από τον άλλο αντίπαλο, τη Γιουγκοσλαβία, η Εθνική θα ηττηθεί επίσης δύο φορές (0-1 στο Βελιγράδι και 2-4 στο Καραϊσκάκη) και θα αποκλειστεί. Ο Μπίλι Μπίγκαμ, που αποφεύγει να χρησιμοποιεί τον Δομάζο, θα αντικατασταθεί καθ’ οδόν από τον Αλκέτα Παναγούλια.

Το ντεμπούτο του Λουκανίδη

1962: Ο 25χρονος διεθνής Τάκης Λουκανίδης ντεμπουτάρει με τον Παναθηναϊκό εναντίον της ΑΕΚ και σημειώνει το ένα από τα τρία γκολ της νίκης με 3-2 στον τελικό του εορταστικού Κυπέλλου της ΓΓΑ.

1936: Η πρωταθλήτρια του τένις Helen Moody και η Howard Kinsley ανταλλάσσουν 2.001 μπαλιές (παίζοντας για 1 ώρα και 18 λεπτά) στην προσπάθειά τους να κερδίσουν 1 πόντο.

1927: Ιδρύεται η ομάδα μπάσκετ των Harlem Globetrotters από τον Abe Saperstein. Η ομάδα αποτελείται από παίκτες ζογκλέρ που παίζουν μπάσκετ χωρίς να εφαρμόζουν τους κανονισμούς εν ονόματι του θεάματος και κατά καιρούς φιλοξενούν στην σύνθεσή τους μεγάλα ονόματα του ΝΒΑ, όπως τους Kareem Abdul Jabbar, Byron Dinkins κ.α..

1887: Ο Thomas Stevens γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που κάνει τον γύρο του κόσμου με ποδήλατο. Ξεκίνησε το ταξίδι του τον Απρίλιο του 1884 και κάλυψε 13.500 μίλια.

1785: Ο Dr. John Jeffreys και ο Jean Pierre Blancard πετούν για πρώτη φορά πάνω από την Μάγχη με αερόστατο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News