Δημήτρης Τσαφέντας - Σκότωσε τον «Αρχιτέκτονα του Απαρτχάιντ»

Σαν σήμερα, γεννήθηκε ο Δημήτρης Τσαφέντας. Δολοφόνος του πρωθυπουργού της Νοτίου Αφρικής και «Αρχιτέκτονα του Απαρτχάιντ», Χέντρικ Φέρβερντ.

Ο Δημήτρης Τσαφέντας γεννήθηκε σαν σήμερα -14 Ιανουαρίου- το 1918. Στα 48 του χρόνια έμεινε στην ιστορία ως ο δολοφόνος του πρωθυπουργού της Νοτίου Αφρικής και «Αρχιτέκτονα του Απαρτχάιντ», Χέντρικ Φέρβερντ (Hendrik Verwoerd).

Γεννήθηκε σαν σήμερα (14/1/1918) στη Μοζαμβίκη. Πατέρας του ήταν ο Μιχάλης Τσαφέντας ή Τσαφεντάκης από τα Χανιά και μητέρα του ήταν η μιγάδα Amelia Williams από την Μοζαμβίκη.

Ενός έτους στάλθηκε στη γιαγιά του στην Αίγυπτο. Πέντε χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Μοζαμβίκη. Δέκα χρονών εγκαταστάθηκε στην Νότια Αφρική. Παρακολούθησε για δύο χρόνια (1928–1930) το Middelburg Primary School. Ξαναγύρισε στην Μοζαμβίκη όπου για άλλα δύο χρόνια σπούδασε σε εκκλησιαστικό σχολείο.

Τη δεκαετία του τριάντα έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Νοτίου Αφρικής. Έγινε ναυτικός αλλά άρχισε να εμφανίζει ψυχωτικά επεισόδια. Νοσηλεύτηκε για έξι μήνες στο Ellis Island. Έπασχε από σχιζοφρένεια. Ήξερε οκτώ γλώσσες και στη Νότια Αφρική εργάστηκε ως μεταφραστής.

Δεν μπορούσε να νυμφευθεί γυναίκα μη λευκή

Σύμφωνα με τους φυλετικούς νόμους του Απαρτχάιντ, ο Τσαφέντας ήταν λευκός και δεν μπορούσε να νυμφευθεί γυναίκα μη λευκή. Ζήτησε να καταχωρηθεί ως «Έγχρωμος» (Coloured), προκειμένου να παντρευτεί μιγάδα φίλη του. Η αίτησή του απορρίφθηκε.

Ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα ζήτησε να γίνει μέλος και να βαφτιστεί στη διεθνή χριστιανική εκκλησία «Two by Twos», αίτηση που έγινε δεκτή.

Το 1966 άρχισε να εργάζεται ως κλητήρας στο κοινοβούλιο της Νοτίου Αφρικής. Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1966, μέσα κοινοβούλιο, δολοφόνησε, μαχαιρώνοντας τέσσερις φορές, τον Πρωθυπουργό της χώρας, Χέντρικ Φερβούρντ. Αμέσως μετά συνελήφθη.

Έξι μέρες μετά τη είπε πως δολοφόνησε τον πρωθυπουργό επειδή «είχε σιχαθεί τη ρατσιστική του πολιτική». Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά φυλακίστηκε ισόβια ως ψυχασθενής στην απομόνωση υποβαλλόμενος  σε καθημερινά βασανιστήρια.

Τον Οκτώβριο του 1999 πέθανε από πνευμονία. Η βιογραφία του έγινε θεατρικό έργο -Tsafendas- από τον Άντων Κρούεγκερ.

2021: Ο πρωταθλητής της ιστιοπλοΐας Λεωνίδας Πελεκανάκης πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ύστερα από μάχη με την Covid-19.

Η πρώτη εκπομπή ψηφιακού σήματος

2010: Ξεκινά η πρώτη εκπομπή ψηφιακού σήματος στην Ελλάδα, με σταθμούς στον Χορτιάτη και στο Φιλίππειο και περιλαμβάνει τα 7 ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΙ και STAR.

1985: Η Martina Navratilova κερδίζοντας το 100ό της τουρνουά τένις ισοφαρίζει το ρεκόρ του Jimmy Connors και της Chris Evert.

1984: Βρίσκεται νεκρός στην μπανιέρα του, σε ηλικία 38 ετών, ο πρώην άσσος της Παναχαϊκής Θέμης Ρήγας, έχοντας χτυπήσει στο κεφάλι εξαιτίας ζαλάδας που του προκλήθηκε από διαρροή φωταέριου.

1973: Οι Miami Dolphins γίνονται η πρώτη ομάδα στην ιστορία του NFL που τερματίζει τη σεζόν αήττητη (17-0) νικώντας τους Washington Redskins για το Super Bowl VII.

1969: Ο 59χρονος Sir Matt Busby “συνταξιοδοτείται” αφήνοντας την Manchester United μετά από 24 χρόνια.

1959:Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας “Ομάδα”, της πρώτης μικρού σχήματος εβδομαδιαίας αθλητικής εφημερίδας από τον Οργανισμό Λαμπράκη.

1958: Μπροστά σε 60.000 φιλάθλους, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κερδίζει τον Ερυθρό Αστέρα με 2-1 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Είναι η τελευταία εμφάνιση των «μπέμπηδων» του Sir Matt Busby πριν από την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου.

1954: Η Marilyn Monroe παντρεύεται τον θρύλο του μπέιζμπολ Joe Di Maggio.

1951: Διεξάγεται το 1ο Pro Bowl All Star Game στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.

1932: O τζόκεϊ Eddie Arcaro κερδίζει την πρώτη του κούρσα ιππεύοντας τον ”Eagle Bird”.

1928: Ο Jimmy McGrory της Σέλτικ σημειώνει 8 γκολ εναντίον της Ντανφέρμλαϊν δημιουργώντας ρεκόρ Σκωτίας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News