Τατόϊ: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την αναστήλωση των ανακτόρων

Οι προσφορές για το έργο αποκατάστασης των θερινών ανακτόρων στο Τατόι, προϋπολογισμού 14,3 εκατ. ευρώ, που προκήρυξε το υπουργείο Πολιτισμού.

Στις 9 Μαρτίου υποβάλλονται οι προσφορές για το έργο αποκατάστασης των θερινών ανακτόρων στο Τατόι, προϋπολογισμού 14,3 εκατ. ευρώ, που προκήρυξε το υπουργείο Πολιτισμού.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, σε 900 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, όπως προβλέπει η προκήρυξη, το θερινό ανάκτορο, όπως και άλλες πρώην βασιλικές κατοικίες στο εξωτερικό, «θα γίνει επισκέψιμο στο κοινό, στους χώρους του θα εκτίθενται η επίπλωση και τα αντικείμενα της πρώην βασιλικής οικογένειας, ενώ παράλληλα στους χώρους του υπογείου, θα υπάρχουν αίθουσες για εκπαιδευτικά προγράμματα ή μικρές θεματικές περιοδικές εκθέσεις, ενώ στον κινηματογράφο, που προτείνεται να διατηρηθεί, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται προβολές». 

Στο τεύχος δημοπράτησης επισημαίνεται πως για λόγους αποκατάστασης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κτηρίου, της ενοποίησης και εναρμόνισής του με το ύφος και την τεχνοτροπία του συνόλου των κτηρίων του κτήματος, της  ανάκτησης της ταυτότητάς του ως αντίγραφο του παλατιού στο Peterhof (σ.σ. που κατασκεύασε ο Μέγας Πέτρος στην Αγία Πετρούπολη ως απάντηση στο ανάκτορο των Βερσαλλιών από τον Λουδοβίκο ΙΔ), της ιστορικότητας που σηματοδοτεί η εποχή που χτίστηκε και τον χαρακτήρα της αισθητικής του, κρίθηκε αναγκαία η οικοδομική, λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του μνημείου, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, στην εποχή του Γεωργίου Α’».

Δείτε περισσότερα εδώ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News