Ο Άγιος Βαλεντίνος και που βρίσκεται το λουλουδοσκέπαστο κρανίο του

Ο Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης είναι αναγνωρισμένος ρωμαιοκαθολικός άγιος του 3ου αιώνα και τιμάται στις 14 Φεβρουαρίου. Από τον Μεσαίωνα, συνδέεται με μια παράδοση γαλήνιας αγάπης.

Ήταν ιερέας στη Ρώμη και βοηθούσε τους Χριστιανούς που ήταν θύματα διώξεων στην περιοχή. Ο Βαλεντίνο πάντρευε ερωτευμένα ζευγάρια Χριστιανών και γενικά βοηθούσε τους Χριστιανούς, γεγονός που θεωρούνταν έγκλημα. Αυτοκράτορας της Ρώμης τότε ήταν ο Κλαύδιος Β´ – Marcus Aurelius Valerius Claudius Augustus – γνωστός ως Κλαύδιος Γοτθικός.

Όταν ο Βαλεντίνος συνελήφθη, ο αυτοκράτορας αποφάσισε να του δώσει χάρη. Ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό και ο αυτοκράτορας άλλαξε γνώμη. Τον καταδίκασε σε θάνατο δια λιθοβολισμού, ο Βαλεντίνος επέζησε κι έτσι τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Βία Φλαμινία στις 14 Φεβρουαρίου του 169.

Θάφτηκε σε χριστιανικό κοιμητήριο στην Βία Φλαμινία κοντά στο Πόντε Μιλβίο της βόρειας Ρώμης. Τα υπολείμματα του κρατήθηκαν στην Εκκλησία και Κατακόμβες του Σαν Βαλεντίνο, η οποία παρέμεινε σημαντικός χώρος προσκυνήματος κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μέχρι τη μεταφορά των λειψάνων του στην εκκλησία Σάντα Πρασέντε στο ποντιφικάτο του Νικολάου Δ’. Το λουλουδοσκέπαστο κρανίο του Αγίου Βαλεντίνου εκτίθεται στη βασιλική της Σάντα Μαρία ιν Κοσμεντίν της Ρώμης, ενώ άλλα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Καρμελιτική Εκκλησία Γουαϊτφράιαρ Στριτ στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα. Αυτός ο χώρος αποτελεί δημοφιλή χώρο προσκυνήματος, σήμερα 14 Φεβρουαρίου.

Πρώτος ο Κριστιάνο Ρονάλντο

2018: Ο Cristiano Ronaldo σημειώνει το πρώτο γκολ για την Real Madrid εναντίον της Paris Saint-Germain (3-1) και γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία που σημειώνει 100 γκολ στο UEFA Champions League

2013: Ο 26χρονος Νοτιοαφρικανός Oscar Pistorius, ο πρώτος αθλητής με προσθετικά μέλη που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατηγορείται για τη δολοφονία της συντρόφου του Reeva Steenkamp, την οποία σκότωσε στο σπίτι του στην Πρετόρια

2005: Ο Μίνως Κυριακού εκλέγεται, σχεδόν παμψηφεί, πρόεδρος της ΕΟΕ διαδεχόμενος τον Λάμπη Νικολάου

2002: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Ναντόρ Χιντεγκούτι, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Κάλτενμπρούνερ, μέλος της μεγάλης ομάδας της Ουγγαρίας (69 φορές διεθνής, 39 γκολ), συμπαίκτης του Πούσκας και σκόρερ τριών γκολ στο περιβόητο 6-3 στο Γουέμπλει (25/11/1953) επί της Αγγλίας των Μπίλι Ράιτ και Στάνλευ Μάθιους

1999: Ο Νορβηγός Lase Klious γίνεται ο πρώτος αθλητής που κερδίζει 5 μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλπικού Σκι στο Βέιλ του Κολοράντο.

1999: Ο Arigo Saki παραιτείται από την Ατλέτικο Μαδρίτης και ανακοινώνει ότι σταματάει την προπονητική του καριέρα.

1999: Η Σεν Μίτσελ Γιουνάιτεντ από τις Σευχέλλες γίνεται η πρώτη ομάδα της χώρας που προκρίνεται σε οποιαδήποτε διασυλλογική διοργάνωση νικώντας την Φάιερ Μπριγκέιτ από τον Μαυρίκιο για το Αφρικανικό Κύπελλο Κυπελλούχων.

Ο θρύλος του Gebrselassie 

1999: Ο Haile Gebrselassie καταρρίπτει το δικό του 15ο παγκόσμιο ρεκόρ στα 5000μ με 12:50.38 στο BUPA Grand Prix κλειστού στίβου.

1997: Κυκλοφορεί το “When We Were Kings”, ένα ντοκιμαντέρ για τον αγώνα πρωταθλήματος της κατηγορίας βαρέων βαρών μεταξύ του πρωταθλητή George Foreman και του Muhammad Ali στο Ζαϊρ. 

1996: Πεθαίνει ο πρώην προπονητής της Λίβερπουλ Bob Paisley σε ηλικία 77 ετών. 

1992: Η Bonny Blair με τα 2 χρυσά στην Αλμπερβίλ (1000μ, 500μ) γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα που κερδίζει 3 χρυσά σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. 

1992: Ο 16χρονος Φινλανδός Toni Nieminen γίνεται ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων όταν κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό ski jumping

1987: Ιδρύονται τα Special Olympics Hellas με επικεφαλής τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά, Ανδρέα Ποταμιάνο, Σπύρο Μεταξά, Ότο Σίμιτσεκ και άλλες προσωπικότητες. Τρία χρόνια μετά, στις 14/2/1990 θα αναλάβει πρόεδρος η Γιάννα Δεσποτοπούλου, η οποία θα επιτύχει την διοργάνωση των Παγκόσμιων Αγώνων του 2011 στην Αθήνα.

1968: Εγκαινιάζεται το νέο (τέταρτο) Madison Square Garden χωρητικότητας 20.000 θέσεων στη Νέα Υόρκη, με πρώτο το 1879 στην 5η Λεωφόρο, δεύτερο το 1890 και τρίτο το 1925.

1966: Ο Λιβανέζος Rick Mount είναι ο πρώτος (high school) άνδρας αθλητής που φωτογραφίζεται για το εξώφυλλο του “Sports Illustrated”.

1952: Ξεκινούν οι 6οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Όσλο.

1932: Οι ΗΠΑ κερδίζουν τον πρώτο αγώνα bobsled στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λέικ Πλάσιντ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News