Κάρελ Κόμαρεκ: Γιατί έθεσε Μελισσανίδη και Σμετς εκτός ΟΠΑΠ

Θα συνεχιστούν οι αγορές μετοχών του ΟΠΑΠ από την τσεχική επενδυτική εταιρεία Sazka Group. Η τελευταία ελέγχεται από τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Κάρελ Κόμαρεκ, ο οποίος από το 2019 και μετά αυξάνει «μανιωδώς» τη συμμετοχή του στην ελληνική εταιρεία τυχερών παιγνίων. Από 11% που ήταν η αρχική συμμετοχή το 2013, όταν η Emma Delta μπήκε στον ΟΠΑΠ, σήμερα η συμμετοχή του Τσέχου επιχειρηματία ανέρχεται σε 48%. Και όλα δείχνουν ότι το «χτίσιμο» θέσεων θα συνεχιστεί, πιθανώς ξεπερνώντας ακόμη και το 50%.

Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο η εταιρεία του Τσέχου επιχειρηματία να προχωρήσει σε μια δεύτερη δημόσια πρόταση εξαγοράς μειοψηφικών συμμετοχών στον ΟΠΑΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τρία χρόνια, περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ για την αύξηση της συμμετοχής στον ΟΠΑΠ.

Μάλιστα, στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται το τίμημα εξαγοράς της συμμετοχής του Γίρι Σμετς στην Emma Delta, όταν οι δυο συνεταίροι, αποφάσισαν να χωρίσουν οι δρόμοι τους στον ΟΠΑΠ. Ο Γίρι Σμετς ήταν ο δεύτερος εταίρος στην Emma Delta ενώ ο τρίτος ήταν ο Έλληνας επιχειρηματίας Γιώργος Μελισσανίδης. Οι τρεις τους είχαν υπό τον έλεγχο τους την Emma Delta, η οποία κατείχε το 33% του ΟΠΑΠ.

Το τίμημα εξαγοράς της συμμετοχής του Γίρι Σμετς στην Εmma Delta δεν ανακοινώθηκε ποτέ, καθώς θεωρήθηκε εσωτερική μεταβίβαση στην Emma Delta. Αν προστεθεί και το ποσό αυτό, τότε ο Κάρελ Κόμαρεκ έχει διαθέσει πάνω από 900 εκατ. ευρώ στην αύξηση της συμμετοχής του στον ΟΠΑΠ από το 2019 μέχρι σήμερα.

Πάντως, η αποχώρηση αυτή του κ. Σμετς από τον ΟΠΑΠ είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση, καθώς ο ίδιος ήταν εκείνος που είχε πρωταγωνιστήσει στην εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ από την Emma Delta που στη συνέχεια μετονομάστηκε Sazka Delta. Αντίθετα ο Κάρελ Κόμαρεκ ήταν λιγότερο ενεργός στη διαδικασία εξαγοράς αυτή και περισσότερο αφανής επενδυτής. Από το 2019 και μετά, το σκηνικό αλλάζει με την Κάρελ Κόμαρεκ να αναλαμβάνει τα ηνία στην Emma Delta.

Η αλλαγή αυτή στάσης του επενδυτή προς τον ΟΠΑΠ, έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Δύο ωστόσο είναι οι βασικότεροι.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την διατήρηση ως ένα βαθμό του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ σε μια σημαντική αγορά και ο δεύτερος με την «εξαγορά» των φόρων της δεκαετίας 2020-2030. Η τελευταία «εξαγορά» πραγματοποιήθηκε το 2013 και σήμερα δημιουργεί μια υπεραξία 1,81 δισ. ευρώ στον ΟΠΑΠ για την περίοδο 2020-2030 δημιουργώντας ισχυρά κέρδη στον οργανισμό.

Από την άλλη πλευρά, ο ΟΠΑΠ διατηρεί ένα σημαντικό μονοπώλιο, παρά την υποχώρηση που σημειώνει τα τελευταία χρόνια, είτε λόγω της πανδημίας, είτε λόγω της μαζικής διείσδυσης του διαδικτυακού τζόγου. Δηλαδή παρά την φθορά που θα έχουν τα επίγεια παιχνίδια, ο ΟΠΑΠ δείχνει περιθώρια δημιουργίας κερδών.

Ένας τρίτος παράγοντας ενδιαφέροντος για τον ΟΠΑΠ, έχει να κάνει με την επιτυχή εξαγορά της Stoiximan….

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News