Mεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Υπό έλεγχο δεκάδες εισαγόμενα, κεραμίδα για ανυποψίαστους αγοραστές

Μεγάλη απάτη με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και ο έλεγχος που γίνεται σε δεκάδες εισαγόμενα αμάξια.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον περασμένο Απρίλιο η ΑΑΔΕ ξεκίνησε δειγματοληπτικούς ελέγχους στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καθώς στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, σε ανάλογους ελέγχους είχαν βρεθεί σημεία και τέρατα. Αυτήν τη φορά οι έλεγχοι δεν έγιναν στα «τυφλά», αλλά αξιοποιήθηκε το σύστημα Risk Analysis, το οποίο με συνδυασμό κριτηρίων χτύπησε «κόκκινο» για 340 οχήματα.

Οι έλεγχοι διήρκησαν 9 μήνες και ζητήθηκαν με διοικητική συνδρομή στοιχεία από τις ευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες ξεκίνησαν τα αυτοκίνητα, για να φτάσουν στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι ελεγκτικές Αρχές είχαν στα χέρια τους 120 φακέλους για αντίστοιχα οχήματα, με δεκάδες παραβάσεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας. Τα πρόστιμα -συνολικά 95- ανήλθαν στις 250.000 ευρώ κι αυτό που επισημαίνουν αρμόδιες πηγές είναι ότι έχει σταλεί μήνυμα στην αγορά ότι πλέον τίποτε δεν μπορεί να ξεφύγει από την «τσιμπίδα».

Το θέμα ανέδειξε με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι σε ποσοστό 34,2% αυτών των αυτοκινήτων, δεν καταβλήθηκε ο οφειλόμενος ΦΠΑ, με το μέσο πρόστιμο που καταλογίστηκε ανά όχημα να υπολογίζεται σε 6.011 ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι η μη καταβολή ΦΠΑ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε αυτές τις περιπτώσεις, οι οποίες όπως εκτιμά η αγορά είναι πολύ περισσότερες από αυτές που ανέδειξε το σαφάρι της ΑΑΔΕ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News