Ουκρανία: Αναταραχή στις αγορές μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία - Το ρωσικό ρούβλι κατρακυλάει 30% - Νέα άνοδος για το πετρέλαιο

Αναταραχή στις αγορές μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία: Το ρωσικό ρούβλι κατρακυλάει 30% – Νέα άνοδος για το πετρέλαιο. Η Ρωσία αντιμετωπίζει τις κυρώσεις μετά την επίθεση στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας τέθηκαν σε ισχύ αφού δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν, ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία που διέταξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι πρώτες τιμές επιβεβαιώνουν όσους από την πρώτη στιγμή έλεγαν ότι οι κραδασμοί θα είναι μεγάλοι.

To πετρέλαιο διαπραγματεύεται ήδη στο +5% (τόσο το αργό όσο και το μπρεντ) με αποτέλεσμα το μεν μπρεντ να έχει αναρριχηθεί στα 103 δολάρια το βαρέλι το δε αργό να βρίσκεται στα 97 δολάρια. Για τον Έλληνα καταναλωτή αυτό σημαίνει –αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα- ακόμη ακριβότερη βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης στα πρατήρια τα επόμενα 24ωρα, καθώς το σημερινό ιστορικό ρεκόρ στην αμόλυβδη με μέση πανελλαδική τιμή λιανικής στα 1,9 ευρώ έχει προκύψει με την τιμή του πετρελαίου στα 98-99 δολάρια το βαρέλι για το μπρεντ.

Το ρωσικό ρούβλι χάνει σήμερα σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του αμερικανικού δολαρίου μετά την επιβολή των πιο σκληρών κυρώσεων από δυτικά κράτη σε βάρος της Μόσχας.

Το ρούβλι ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στο ιστορικό χαμηλό του 105 σε σχέση με το δολάριο από περίπου 84 που ήταν η αναλογία την Παρασκευή και πλέον μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, καθώς ήδη η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε τη χορήγηση ρευστότητας 7,31 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να συγκρατηθεί η πτώση του ρωσικού νομίσματος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News