Ρωσία: Όλα τα μέτρα που έλαβε η αθλητική κοινότητα εναντίον της για την εισβολή στην Ουκρανία

H αθλητική… απομόνωση στη Ρωσία, ως συνέπεια της εισβολής στην Ουκρανία, συνεχίζεται.

Μπορεί η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC), νωρίτερα, να ανακοίνωσε την απόφασή της, σύμφωνα με την οποία οι αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα μπορούν ν΄ αγωνιστούν υπό την Παραολυμπιακή σημαία και χωρίς να περιλαμβάνονται στον πίνακα μεταλλίων στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, που αρχίζουν την Παρασκευή (4/03) στο Πεκίνο, όμως οι αθλητικές ομοσπονδίες παίρνουν αυστηρά μέτρα. 

Προηγήθηκαν οι συστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να απαγορεύεται σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, αλλά και σε  αξιωματούχους η συμμετοχή σε αγώνες-τουρνουά και να μετακινήσουν ή να ακυρώσουν οποιεσδήποτε διοργανώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις δύο χώρες. 

Τα μέτρα όπως τα παρουσιάζει το Reuters:

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές μπορούν να αγωνιστούν ως ουδέτεροι στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο.

Η IPC πρόσθεσε ότι αθλητές από τις δύο χώρες θα αγωνιστούν υπό την παραολυμπιακή σημαία και δεν θα συμπεριληφθούν στον πίνακα των μεταλλίων.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η FIFA και η UEFA απέκλεισαν τις εθνικές ομάδες και τους συλλόγους της Ρωσίας από το διεθνές ποδόσφαιρο, μια κίνηση που είχε ως συνέπεια τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τα play off για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ και το τουρνουά γυναικών του Euro 2020. Ο τελικός του Champions League μετακινήθηκε από την Αγία Πετρούπολη στο Παρίσι.

Οι σύλλογοι της Premier League, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Έβερτον ανέστειλαν τις χορηγίες με ρωσικές εταιρείες, ενώ η UEFA και η γερμανική Σάλκε ακύρωσαν τις συνεργασίες τους με τη ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom.

ΣΤΙΒΟΣ

Η παγκόσμια ομοσπονδία (World Athletics) απαγόρευσε σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές και αξιωματούχους τη συμμετοχή σε όλες τις διοργανώσεις για το άμεσο μέλλον και πρόσθεσε ότι το συμβούλιό της συμφώνησε επίσης να εξετάσει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της ομοσπονδίας της Λευκορωσίας.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Η διεθνής ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA) ανακοίνωσε ότι θα αποκλείσει τους Ρώσους αθλητές και αξιωματούχους από τους αγώνες της μέχρι νεωτέρας. Το ανώτατο συμβούλιο της FIBA θα συνεδριάσει στις 25 Μαρτίου για να συζητήσει εάν θα λάβει περαιτέρω μέτρα.

Η Euroleague Basketball απέκλεισε προσωρινά τις ρωσικές ομάδες ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ούνικς Καζάν, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Λοκομοτίβ Κουμπάν Κράσνονταρ από τη συμμετοχή στις διοργανώσεις που εποπτεύει.

«Εάν η κατάσταση δεν εξελιχθεί με ευνοϊκό τρόπο, όλα τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου εναντίον των ρωσικών ομάδων θα ακυρωθούν για να διαμορφωθούν οι βαθμολογίες των πρωταθλημάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Επίσης, πάγωσε τη συμφωνία χορηγίας της με τη ρωσική VTB Bank.

Επίσης η Εκτελεστική Επιτροπή της FIBA Europe, αποφάσισε σήμερα, να μην επιτρέψει τη συμμετοχή ρωσικών ομάδων σε διοργανώσεις συλλόγων της FIBA Europe, όπως και τη συμμετοχή Ρώσων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων των διαιτητών, σε διοργανώσεις της FIBA Europe μέχρι νεωτέρας.

ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Η Formula 1 ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει GP στη Ρωσία αυτή τη σεζόν, λέγοντας ότι ήταν «αδύνατο» να το κάνει μετά την εισβολή της χώρας στη γειτονική Ουκρανία. Έτσι ο αγώνας που είχε προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό πάρκο του Σότσι θα αφαιρεθεί από το ημερολόγιο για πρώτη φορά από τότε που έκανε το ντεμπούτο του το 2014.

Η FIA καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι οδηγοί θα μπορούσαν να αγωνιστούν με ουδέτερη ιδιότητα, αρκεί να δεσμευτούν στις αρχές της για ειρήνη και πολιτική ουδετερότητα.

ΒΟΛΕΪ

Η παγκόσμια ομοσπονδία βόλεϊ (FIVB) ανακοίνωσε ότι όλες οι ρωσικές και οι Λευκορωσικές ομάδες, οι σύλλογοι, οι επίσημοι και οι αθλητές δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν σε διεθνείς και ηπειρωτικές διοργανώσεις μέχρι νεωτέρας. 

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Η Διεθνής ομοσπονδία Υγρού Στίβου αποφάσισε ότι κανένας αθλητής ή αξιωματούχος από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία δεν επιτρέπεται να λάβει μέρος στις διοργανώσεις με το όνομα της χώρας. Ρώσοι ή Λευκορώσοι (είτε ως άτομα είτε ως ομάδες) θα πρέπει να γίνονται δεκτοί μόνο ως ουδέτεροι αθλητές ή ομάδες. Δεν πρέπει να επιδεικνύονται εθνικά σύμβολα, χρώματα, σημαίες ή να παίζονται ύμνοι σε διεθνείς διοργανώσεις υγρού στίβου.

Επίσης, η FINA απέσυρε το παράσημο που είχε απονείμει στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν το 2014. Η διεθνής ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA) ακύρωσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Εφήβων που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Καζάν της Ρωσίας.

ΤΕΝΙΣ

Τα διεθνή όργανα διοίκησης του τένις δήλωσαν ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι παίκτες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αγωνίζονται σε διεθνείς διοργανώσεις, αλλά όχι πλέον με το όνομα ή τη σημαία των εθνών τους, μέχρι νεωτέρας.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ITF) ακύρωσε όλες τις διοργανώσεις της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Ανέστειλε επίσης τις συμμετοχές των χωρών στην ITF, απαγορεύοντας στις ομοσπονδίες τους από τους διεθνείς ομαδικούς αγώνες της ITF μέχρι νεωτέρας.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Η διεθνής ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) ακύρωσε όλες τις διοργανώσεις της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, προσθέτοντας ότι δεν θα διαθέσει άλλους αγώνες στις δύο χώρες μέχρι νεωτέρας.

«Η εθνική σημαία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν πρέπει να επιδεικνύεται και ο ύμνος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν πρέπει να παίζεται σε διοργανώσεις που εγκρίνονται από την FIG μέχρι νεωτέρας», ανέφερε.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

Η παγκόσμια ομοσπονδία (World Archery), ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τις σημαίες και δεν θα επιτρέπει την ανάκρουση των ύμνων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από όλα τα διεθνή τουρνουά. Πρόσθεσε ότι δεν προγραμματίζονται εκδηλώσεις στις δύο χώρες και δεν θα πραγματοποιηθούν μελλοντικές εκδηλώσεις εκεί.

ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάντμιντον (BWF) απαγόρευσε σε όλους τους αθλητές και τους αξιωματούχους που εκπροσωπούν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να συμμετέχουν στις διοργανώσεις της. Η απόφαση έρχεται μετά την ακύρωση όλων των εκδηλώσεων της BWF που έπρεπε να πραγματοποιηθούν στις δύο χώρες.

ΔΙΑΘΛΟ

Η Διεθνής ομοσπονδία Διάθλου (International Biathlon Union /IBU) ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει σε Ρώσους ή Λευκορώσους αθλητές ή αξιωματούχους να συμμετάσχουν στις διεθνείς διοργανώσεις της. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της IBU θα συζητήσει επίσης μια πιθανή αναστολή  από μέλη της για τις δύο εθνικές ομοσπονδίες σε συνεδρίαση στις 17 Μαρτίου.

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ

Η Διεθνής ομοσπονδία Αθλητικής Αναρρίχησης (IFSC) ανέστειλε το Παγκόσμιο Κύπελλο Boulder and Speed που ήταν προγραμματισμένο για τον Απρίλιο στη Μόσχα. 

ΚΕΡΛΙΝΓΚ

Η Παγκόσμια ομοσπονδία Κέρλινγκ πρότεινε την εισαγωγή ενός νέου κανόνα που, εάν εγκριθεί, θα επέτρεπε στην ομοσπονδία να απαγορεύσει τη Ρωσία από το επερχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Προηγουμένως είχε αποφασίσει να μετακινήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κέρλινγκ του 2022 μακριά από τη ρωσική πόλη Περμ.

ΙΠΠΑΣΙΑ

Το εκτελεστικό συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας (FEI) ζήτησε να αφαιρεθούν όλες οι διεθνείς διοργανώσεις από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ξιφασκίας (FIE) ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει τη σύσταση της ΔΟΕ από τις 25 Φεβρουαρίου για μετακίνηση ή ακύρωση εκδηλώσεων στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, προσθέτοντας ότι διεξάγονται περαιτέρω συζητήσεις για το θέμα. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Αλίσεφ Ουσμάνοφ παραιτήθηκε από τη θέση του ως πρόεδρος της FIE, επικαλούμενος περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη ρωσική εισβολή.

ΧΟΚΕΪ ΕΠΙ ΧΟΡΤΟΥ

Η διεθνής ομοσπονδία Χόκεϋ (FIH) απέκλεισε τη Ρωσία από το Παγκόσμιο Κύπελλο Νεανίδων Χόκεϊ Γυναικών, το οποίο θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στη Νότια Αφρική.

ΧΟΚΕΪ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ

Η διεθνής ομοσπονδία Χόκεϊ επί Πάγου (IIHF) απαγόρευσε τις εθνικές ομάδες και τους συλλόγους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από τους αγώνες της μέχρι νεωτέρας. Επίσης, ανακάλεσε τα δικαιώματα φιλοξενίας της Ρωσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων του 2023 και θα αναζητήσει νέο οικοδεσπότη τους επόμενους μήνες.

ΤΖΟΥΝΤΟ 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο (IJF) ακύρωσε το Grand Slam στο Καζάν της Ρωσίας, το οποίο έπρεπε να διεξαχθεί τον Μάιο. Ανέστειλε επίσης το καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ως επίτιμου προέδρου και πρέσβη της IJF.

ΚΑΡΑΤΕ 

Η παγκόσμια Ομοσπονδία Καράτε ανακοίνωσε ότι θα «μετακινήσει» το  Karate1-Premier League, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Μόσχα τον Οκτώβριο, σε νέα τοποθεσία.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛO

Η Διεθνής ένωση σύγχρονου πεντάθλου (UIPM) δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές και αξιωματούχους να λάβουν μέρος στους αγώνες της.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ 

Η παγκόσμια ομοσπονδία  Κωπηλασίας (World Rowing) απέκλεισε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές και αξιωματούχους από τους διεθνείς της αγώνε, μέχρι νεωτέρας.

ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ 

Η παγκόσμια ομοσπονδία επιτραπέζιας αντισφαίρισης (ITTF), ανακοίνωσε την αποβολή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τις διοργανώσεις της. Επίσης δεν  θα εμφανίζονται πουθενά, εθνικά τους σύμβολα, μέχρι νεωτέρας. 

ΡΑΓΚΜΠΙ 

Η παγκόσμια ομοσπονδία ράγκμπι (World Rugby) απέκλεισε τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από όλες τις διεθνείς δραστηριότητες ράγκμπι και διασυνοριακών συλλόγων ράγκμπι μέχρι νεωτέρας. Ανέστειλε επίσης τη συμμετοχή  της ρωσικής ομοσπονδίας στην παγκόσμια ομοσπονδία, μέχρι νεωτέρας.

ΠΑΤΙΝΑΖ 

Η Διεθνής Ένωση Πατινάζ ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι σκέιτερ δεν μπορούν πλέον να λάβουν μέρος σε διεθνείς αγώνες πατινάζ στον πάγο.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑ 

Η Διεθνής ομοσπονδία Σκι (FIS) δήλωσε ότι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές δεν θα συμμετάσχουν στους αγώνες της για το υπόλοιπο της σεζόν 2021-2022. Επίσης ακύρωσε τις υπόλοιπες εκδηλώσεις 2021-2022 που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στη Ρωσία.

ΣΕΡΦΙΝΓΚ 

Η Διεθνής ένωση Σέρφινγκ (ISA) είπε ότι κανένας αθλητής και αξιωματούχος από τη Ρωσία δεν θα κληθεί να συμμετάσχει ή να παρευρεθεί στις διοργανώσεις της μέχρι νεωτέρας.

ΣΚΟΥΟΣ 

Η παγκόσμια ομοσπονδία Σκουός ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων του 2022 από την Αγία Πετρούπολη σε διαφορετική τοποθεσία.

ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ 

Η παγκόσμια ομοσπονδία Ταεκβοντό (World Taekwondo) ανέφερε ότι δεν θα εμφανίζονται ρωσικές ή λευκορωσικές σημαίες ούτε θα παίζονται οι ύμνοι των χωρών στις διοργανώσεις της, προσθέτοντας ότι δεν θα διοργανώνει ούτε θα αναγνωρίζει εκδηλώσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Επίσης, ανακάλεσε την τιμητική μαύρη ζώνη του 9ου dan που απονεμήθηκε στον Πούτιν τον Νοέμβριο του 2013.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News