Καύσιμα: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης - Πώς θα εφαρμοστεί

Καύσιμα: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης – Πώς θα εφαρμοστεί. Σχέδιο Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης (ΣΜΕΑ), όπως έχει θεσμοθετηθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το 2013.

Υποχρεωτικά και εθελοντικά μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης καυσίμων περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης (ΣΜΕΑ), όπως έχει θεσμοθετηθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το 2013 (ΦΕΚ Α196 / 20.09.2013).

Με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να εκτοξεύονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στα αρμόδια υπουργεία έχουν αρχίσει να ξεσκονίζουν το ΣΜΕΑ. Στα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κινούνται ήδη προς τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στη βενζίνη με πλαφόν στα περιθώρια κέρδους. Προς το παρόν, η χώρα μας αντιμετωπίζει πρόβλημα τιμών, αλλά όχι πρόβλημα επάρκειας τροφοδοσίας που θα ενεργοποιούσε το ΣΜΕΑ.

Όμως η εφαρμογή των πιο αυστηρών μέτρων που προβλέπονται στο ΣΜΕΑ θα εξαρτηθεί από τη στάση ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) απέναντι στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής έχει εν πολλοίς εξαιρεθεί από τις κυρώσεις. Με βάση και τις υψηλότατες τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο η ΕΕ πληρώνει περίπου 950 εκατ. ευρώ ημερησίως στη Ρωσία, 600 εκατ. για προμήθεια φυσικού αερίου και άλλα 350 εκατ. για πετρέλαιο.

Η Ρωσία προμηθεύει σχεδόν το 30% του αργού πετρελαίου στα διυλιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερο για την Ελλάδα, όπως τουλάχιστον είπε προ ημερών η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News