Ανατιμήσεις: «Ξέφρενο ράλι» σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα – Στα ύψη η τιμή της βενζίνης

Μετά τις δραματικές εξελίξεις με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι παγκόσμιες αγορές βιώνουν έναν αλλιώτικο πόλεμο με τις συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο να είναι ιδιαιτέρως εμφανείς και να «πονούν» βαθιά το πορτοφόλι.

Tο κύμα ακρίβειας που είχε κάνει την εμφάνισή του από το φθινόπωρο πλέον φαίνεται να βρίσκεται εκτός ελέγχου μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Βασικά αγαθά όπως τα καύσιμα και η ηλεκτρική ενέργεια έχουν επιδοθεί σε ένα ράλι τιμών το οποίο προκαλεί ηλεκτροσόκ στην αγορά. Οι ειδήσεις από το σχετικό οικονομικό δελτίο τις τελευταίες μέρες μονότονα καταγράφουν το ένα «ιστορικό ρεκόρ» να διαδέχεται το άλλο.

Η τιμή της μεγαβατώρας έσπασε το φράγμα των 400€ στην Ελλάδα καταγράφοντας αύξηση 52% στο ρεύμα. Έτσι η μεγαβατώρα θα κοστίζει στην Ελλάδα 426,90 ευρώ, τιμή που συνιστά ιστορικό ρεκόρ. Η αύξηση είναι της τάξης του 52,5% μέσα σε μόλις ένα 24ωρο.

Η μέγιστη τιμή μάλιστα αγγίζει το δυσθεώρητο ποσό των 600 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η ελάχιστη τιμή τα 210 ευρώ η μεγαβατώρα. Καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται στην Ελλάδα κατά 40% – 50% από φυσικό αέριο η τιμή του ρεύματος ακολουθεί την ίδια… τρελή πορεία με το ορυκτό καύσιμο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η μεγαβατώρα κόστιζε στην χονδρική 136,39 ευρώ, τον Δεκέμβριο έφτασε στα 244,45 ευρώ, για να πέσει τον Φεβρουάριο στα 213, 43. Την περασμένη Παρασκευή έφτασε στα 362,22 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ πλέον εκτινάσσεται στα 426.90 ευρώ.

Μέχρι στιγμής η μέση τιμή Μαρτίου διαμορφώνεται στα 302,16 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 122% μέσα σε μόλις 5 μήνες. Αν μάλιστα η τιμή του περασμένου Σεπτεμβρίου συγκριθεί με την τρέχουσα τιμή, τότε η ανατίμηση αγγίζει τα 213%.
Η ζήτηση καλύπτεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (48,8%) ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων (18,8%). Στο 22% είναι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών και μόλις 2,8% οι εισαγωγές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News