Δημήτρης Κοντομηνάς: Από τον Νιλ Αρμστρονγκ έως τον Άρη, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό

Δημήτρης Κοντομηνάς: Από τον Νιλ Αρμστρονγκ ως τον Παναθηναϊκό, τον Άρη, τον ΠΑΟΚ

Μια επιχειρηματική πορεία που ζήλεψαν πολλοί. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς έφυγε σήμερα από τη ζωή και μια αναδρομή στο παρελθόν δείχνει πόσο ανήσυχο πνεύμα υπήρξε. Ο άνθρωπος που κατάφερε να γιγαντώσει επιχειρήσεις που είτε ο ίδιος έστησε από το μηδέν, είτε παρέλαβε όταν αυτές ήταν έτοιμες να καταστραφούν.

Ιδρυτής της καθημερινής εφημερίδας Sportday μέσω του εκδότη της Τάσου Μπούρα, είχε ενεργή ανάμιξη στον αθλητισμό εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Το συμβόλαιο για… εξωγήινους

Ένας άνθρωπος του οποίου το επιχειρηματικό δαιμόνιο έφτασε έως το φεγγάρι. Ήταν τον Ιούλιο του 1960 όταν έβαζε την υπογραφή του μαζί με αυτή του συνεργάτη του Αλέξανδρου Ταμπουρά, στο πρώτο ασφαλιστήριο ζωής. Επρόκειτο για το συμβόλαιο ασφάλισης των αστροναυτών Neil Armstrong, Edwin Aldrin και Michael Collins του πληρώματος του θρυλικού Apollo 11 στην πρώτη αποστολή στην Σελήνη.

Ο Φρέντυ Γερμανός είχε αναλάβει για λογαριασμός της -ενός έτους τότε- Interamerican, την επίδοση του συμβολαίου στον Νιλ Αρμστρονγκ και την… παρέα του. Ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο για τον κίνδυνο θανάτου ή εξαφανίσεως στο διάστημα και πλήρους, διαρκούς ανικανότητας των ασφαλισμένων, για συνολικό ασφαλιζόμενο κεφάλαιο 30.000 δολάρια ή 900.000 δραχμές. Μάλιστα ο Δημήτρης Κοντομηνάς ως γενικός διευθυντής της Interamerican και ο Αλέξανδρος Ταμπουράς ως διευθύνων σύμβουλος της Ασπίς Πρόνοια, ασφάλισαν τους τρεις αστροναύτες ακόμα και για την περίπτωση «της υπό εξωγήϊνων όντων απαγωγής ασφαλιζομένων αστροναυτών».

Ο Παναθηναϊκός, η Καλαμάτα…

Η ενασχόληση του Δημήτρη Κοντομηνά ήταν συνεχής όλα αυτά τα χρόνια και με διάφορους τρόπους. Χορηγός του Παναθηναϊκού μέσω της Interamerican επί των ημερών του Γιώργου Βαρδινογιάννη. Επίσης, της Καλαμάτας όταν η ομάδα ανέβηκε στην τότε Α’ Εθνική κατηγορία. Ακόμα και στον μπασκετικό ΠΑΟΚ παρά το γεγονός ότι είχε υπάρξει ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Άρης.

Η τριετία του Άρη κι ο ΠΑΟΚ

Ο Δημήτρη Κοντομηνάς ήταν αφεντικό του Άρη από το 1998 έως το 2001. «Ηταν μια απόφαση – αστραπή. Όλα έγιναν μέσα σε ένα απόγευμα», έλεγε τον Ιούνιο του 1998 για την απόφασή του να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ Αρης. Τότε ξεκαθάρισε: «Πρόκειται για μια θελκτική επιχειρηματική κίνηση που κρύβει πίσω της αρκετό συναισθηματισμό και προσδοκίες για πολύ έντονες στιγμές. Θα πηγαίνω στο γήπεδο του Χαριλάου για να βλέπω το θέαμα που θα προσφέρει η ομάδα μου αλλά προς Θεού τίποτα περισσότερο και προπαντός δεν πρόκειται να παρασυρθώ σε αξιολογήσεις παικτών ­ ίσως να μη θελήσω ποτέ να μάθω ποιος είναι ποιος από εκείνους που θα έχει επιλέξει ο προπονητής να αγωνίζονται στο γήπεδο».

Ο Δημήτρη Κοντομηνάς χάλασε περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δραχμές εκείνη την τριετία για τον Άρη και αποχώρησε πικραμένος λόγω της συμπεριφοράς μερίδας οπαδών.

Προφανώς και δεν ασχολήθηκε με τις μεταγραφές και απλά πλήρωνε για κάποιες που συζητήθηκαν εκείνη την εποχή. Δέλλιος, Κυζερίδης, Αντριόλι, Μπατίστα, Ίβιτς και το μεγάλο όνομα της εποχής, ο Μάριος Αγαθοκλέους, που ο Άρης πήρε από την αγκαλιά της ΑΕΚ τον Ιανουάριο του 1999.

Επόμενο αθλητικό βήμα του η χορηγία στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ με την εταιρία Prime Insurance του ομίλου Demco, με πρόεδρο τον Μπάνε Πρέλιεβιτς.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News