Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολωνοί ξενοδόχοι ανοίγουν πόρτες και αγκαλιές στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Σε ασφαλή καταφύγια για Ουκρανούς πρόσφυγες έχουν πλέον μετατραπεί ολόκληρα ξενοδοχεία στην Πολωνία, η οποία μέχρι χθες ακολουθούσε σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική και τώρα δηλώνει ότι βρίσκεται ήδη στα όρια των αντοχών της.

Το Λούμπλιν είναι η ένατη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας και η μεγαλύτερη ανατολικά του ποταμού Βιστούλα. Υψηλού βιοτικού επιπέδου, έχει επιλεγεί ως η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2023. Απέχει, δε, περίπου 90 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία. Με το που ξέσπασε ο πόλεμος, ήταν από τις πρώτες μεγάλες πόλεις στην -κατά τα λοιπά σκληρής αντιμεταναστευτικής ρητορικής και πολιτικής έως τώρα- Πολωνία, που άνοιξε πόρτες και αγκαλιές στους πρόσφυγες από τη γειτονική χώρα. Κατά κύματα δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, κυρίως γυναικόπαιδα, συνέρρευσαν στο Λούμπλιν.

Προετοιμασμένοι για το προαναγγελθέν ανθρωπιστικό δράμα, οι Πολωνοί ξενοδόχοι -και όχι μόνο εκεί- ήταν πρόθυμοι και έτοιμοι για να προσφέρουν λύσεις. Έπειτα από μια οικονομικά δύσκολη περίοδο λόγω της COVID-19 και εν μέσω χαμηλής τουριστικής κίνησης στην περιοχή λόγω του εμπόλεμης κατάστασης στη γεωγραφική γειτονιά τους, άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους προσφέροντας δωρεάν διαμονή και διατροφή στους κατατρεγμένους του ουκρανικού πολέμου. Τα δωμάτια ξενοδοχείων γέμισαν με πρόσφυγες. Οι κοινόχρηστοι και αποθηκευτικοί χώροι «πλημμύρισαν» με τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα: όλα δωρεές. Οι βάρδιες των υπαλλήλων εναλλάσσονται πια σε 24ωρη  βάση, προσφέροντας -με τη συνδρομή εθελοντών- αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Συλλογική προσφορά… μετ’ εμποδίων

Οι προσπάθειες εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κινητοποίησης σε όλη την Πολωνία, καθώς και πέραν αυτής. Οργανώσεις και επιχειρήσεις συντονίζονται για τη συγκέντρωση δωρεών και κεφαλαίων. Πολύτιμη είναι η προσφορά εθελοντών. «Έχουμε έναν ολόκληρο στρατό εδώ, ένα δίκτυο σύνδεσης μεταξύ ξενοδοχείων το οποίο λειτουργεί ως ομάδα κρίσης 24 ώρες την ημέρα, με άμεση επικοινωνία μεταξύ μας για άμεσο έλεγχο της διαθεσιμότητας δωματίων και την άμεση φιλοξενία των προσφύγων», λέει στους New York Times η Μάρτα Κομάν, διευθύντρια του Arche Hotel Lublin. Μεταξύ αυτών που έχουν καταλύσει στους χώρους του είναι μια ομάδα παιδιών από ορφανοτροφείο της Ουκρανίας. Σε μια προσπάθεια επούλωσης των τραυμάτων τους από τον πόλεμο και καλύτερης προσαρμογή στις νέες δύσκολες συνθήκες, οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων μετέτρεψαν μια από τις αίθουσες συνεδριάσεων σε χώρο παιχνιδιού.

Δείτε περισσότερα εδώ 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News