ΕΝΦΙΑ: Ελαφρύνσεις για πολλούς, επιβαρύνσεις για λίγους - Αναλυτικά παραδείγματα

ΕΝΦΙΑ: Ελαφρύνσεις για πολλούς, επιβαρύνσεις για λίγους – Αναλυτικά παραδείγματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών με ένα ακίνητο, θα τύχουν ελάφρυνσης αρκεί το ακίνητο να μην βρίσκεται σε περιοχή με πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης.

Ελαφρύνσεις για τους πολλούς και επιβαρύνσεις για τους λίγους φέρνει το νέο “κοκτέιλ” υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και επιφέρει πέντε βασικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του νέου φόρου.

Οι αλλαγές αυτές λειτουργούν συνδυαστικά με το γεγονός ότι ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οπότε το αποτέλεσμα για τον κάθε ιδιοκτήτη (δηλαδή το αν θα πληρώσει περισσότερα ή λιγότερα σε σχέση με πέρυσι) εξαρτάται αποκλειστικά από τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων που έχει στην κατοχή του.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών που έχουν ένα ακίνητο, θα τύχουν ελάφρυνσης αρκεί το ακίνητο να μην βρίσκεται σε περιοχή με πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης ή να μην βρίσκεται σε περιοχή όπου ένα τετραγωνικό αποτιμάται από την εφορία προς περισσότερο από 45.000 ευρώ το μέτρο.

Οι έχοντες μεγάλη περιουσία θα ωφεληθούν από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, αλλά θα επιβαρυνθούν από το γεγονός ότι θεσπίζεται προσαύξηση επί του συνολικού λογαριασμού για έχοντες περιουσία άνω των 500.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News