Πάτρα: Ανοικτό το ενδεχόμενο ασφυξίας στους θανάτους των τριών παιδιών - Τα στοιχεία-φωτιά από τους ιατροδικαστές

Διά της ατόπου απαγωγής, αποκλείοντας δηλαδή τις άλλες αιτίες θανάτου, θα μπορούσε κανείς να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της ασφυξίας, αναφέρουν ιατροδικαστές για τους θανάτους των κοριτσιών στην Πάτρα.

«Αν δεν ισχύουν οι αιτίες θανάτου που έχουν ειπωθεί αρχικά, αν δηλαδή οι θάνατοι των παιδιών δεν είναι συνέπεια των ασθενειών τους, θα ΜΠΟΡΟΥΣΕ ο μηχανισμός θανάτου να είναι ασφυκτικός. Διά της ατόπου απαγωγής, αποκλείοντας δηλαδή τις άλλες αιτίες θανάτου, θα μπορούσε κανείς να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της ασφυξίας. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχουν στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν. Η ασφυξία είναι μια αιτία θανάτου που δεν θα μπορούσε να ανιχνευτεί και κατά συνέπεια να αναδειχθεί πιθανός εξωγενής παράγοντας. Η ασφυξία μπορεί να περάσει και ‘απαρατήρητη’ κυρίως σε περιπτώσεις θανάτων μικρών παιδιών και υπερήλικων. Υπάρχει και ένα 15% των θανάτων που οφείλεται σε αυτό που λέμε ‘σιωπηρός θάνατος’, αλλά σχετίζεται με κάποιο παθολογικό αίτιο».

Ανατροπή με τις αιτίες θανάτου της Μαλένας

Πρόκειται για αναφορές ιατροδικαστικών πηγών, που εμπλέκονται στη διερεύνηση της υπόθεσης των θανάτων της Μαλένας, της Ίριδας και της Τζωρτζίνας, προβαίνοντας σε αναψηλάφηση των ιατρικών τους φακέλων και των ιστολογικών-τοξικολογικών εξετάσεων που είχαν διενεργηθεί.  Ο θάνατος τριών παιδιών από διαφορετική αιτία στην ίδια οικογένεια, είναι εξαιρετικά σπάνιο να οφείλεται σε γονιδιακούς λόγους, αναφέρουν γιατροί και ιατροδικαστές, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί εύκολα και χρειάζεται λεπτομερή διερεύνηση.

 

Η 3,5 ετών Μαλένα πέθανε το καλοκαίρι του 2019, με τον θάνατό της να αποδίδεται σε ηπατική ανεπάρκεια, ενώ είχε αντιμετωπίσει και μια σπάνια μορφή λευχαιμίας λαμβάνοντας μια σειρά χημιοθεραπειών. Οι αλλοιώσεις στο ήπαρ και ο θάνατός του αποδόθηκαν από την ιατροδικαστή σε παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου.  Η επανεξέταση του φακέλου της από την άτυπη επιτροπή των ιατροδικαστών, δεν αναδεικνύει την πιθανότητα ανωμαλίας στον μεταβολισμό ή χρήσης τοξική ουσίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της ασφυξίας, για το οποίο όμως δεν υπάρχουν ευρήματα επιβεβαίωσης. Το πόρισμα της επιτροπής για τον θάνατο της Μαλένας αναμένεται στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. 

Έλλειψη οξυγόνου στην Ίριδα

Η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα διενήργησε την νεκροψία-νεκροτομή στη μόλις 6 μηνών Ίριδα, που χάθηκε στο καλοκαίρι του 2021. Ο θάνατος είχε αποδοθεί σε πνευμονικό οίδημα και σε μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται αγενεσία φλεβοκόμβου, με τον φλεβόκομβο να περιγράφεται ως η ομάδα κυττάρων που λειτουργεί ως φυσικός βηματοδότης. Από την ιστολογική εξέταση των εγκεφαλικών κυττάρων του βρέφους, εντοπίστηκαν κάποιες αλλοιώσεις συμβατές με υποξυγοναιμία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου.  Τις αιτίες θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας διερευνά ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης καθώς οι γιατροί στο Νοσοκομείο Παίδων δεν μπορούσαν να διαπιστώσουν τα αίτια. Και ο κ. Μπουζιάνης δεν είχε εντοπίσει ικανά ευρήματα που να προσδιορίζουν τα αίτια θανάτου. Τα αποτελέσματα των ιστολογικών-τοξικολογικών εξετάσεων.

Δείτε περισσότερα εδώ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News