Παπαφλέσσας: Η υπερπαραγωγή κι ο Παπαμιχαήλ για τον «φαιδρό συρφετό αγέλης, φανατικών της εξέδρας»

Παπαφλέσσας: Η ταινία… υπερπαραγωγή και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ για τον «φαιδρό συρφετό αγέλης, φανατικών της εξέδρας»

Η ταινία «Παπαφλέσσας» δεν απουσιάζει ποτέ από τις οθόνες των τηλεοράσεων την 25η Μαρτίου. Ελληνική πολεμική-ιστορική-βιογραφική-περιπετειώδης ταινία του 1971, σε συμπαραγωγή Τζέιμς Πάρις και Φίνος Φιλμ, σε σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου και σε σενάριο Πάνου Κοντέλη, με πρωταγωνιστή, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Στο πνέυμα των ημερών φυσικά με την κήρυξη της Επανάστασης στο Μοριά, στη μονή της Αγίας Λαύρας, από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στις 25 Μαρτίου 1821, τη νίκη του Παπαφλέσσα επί του Δράμαλη στα Δερβενάκια στις 26 Ιουλίου του 1822 και τον θάνατό του στο Μανιάκι στις 20 Μαϊου 1825 πολεμώντας τις ορδές του Αιγυπτίου Ιμπραήμ Πασά. Με τον Ιμπραήμ να δίνει εντολή στους στρατιώτες του, μετά τη μάχη, να βρουν το άψυχο σώμα του και να το κρατήσουν όρθιο. Στη συνέχεια, φίλησε σε ένδειξη σεβασμού τον Παπαφλέσσα στο κεφάλι.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ως Γρηγόριος Δικαίος «Παπαφλέσσας» και άλλες μορφές της εποχής στη λίστα με τους ηθοποιούς της ταινίας. Μεταξύ αυτών ο Δημήτρης Ιωακειμίδης ως Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αλέκος Αλεξανδράκης ως Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Άγγελος Αντωνόπουλος ως Νικόλαος Σκουφάς, ο Σταύρος Ξενίδης ως Χριστόφορος Περραιβός, η Κάτια Δανδουλάκη ως Κατερίνα, ο Μάκης Ρευματάς ως Αλέξανδρος Υψηλάντης…

«Η καλύτερη στιγμή» στην καριέρα του Παπαμιχαήλ

Η ταινία απέσπασε τις καλύτερες κριτικές το 1971 στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και πήρε τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Αρτιότερης Παραγωγής και δόθηκε Τιμητική διάκριση στον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Διονύση Φωτόπουλο. Επίσης χαρακτηρίστηκε ως «η καλύτερη στιγμή» στην καριέρα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Δεν έλειψαν, όμως, και τα παρατράγουδα καθώς ομάδα του περίφημου “εξώστη” από το κοινό του Φεστιβάλ υποδέχτηκε την ταινία με γιουχαΐσματα και κοροϊδίες.

Σε συνέντευξή του στην Απογευματινή και στον Δημήτρη Λυμπερόπουλο, ο Παπαμιχαήλ είχε πει: «Μίσησα την οργανωμένη οχλαγωγία του Φεστιβάλ. Εκείνων που μετέτρεψαν την αίθουσα σε εξέδρα γηπέδου. Ντροπή τους τέτοια ασέβεια. Δεν σεβάστηκαν τίποτε. Εξεπλάγην. Επρόκειτο για ένα φαιδρό συρφετό αγέλης, φανατικών της εξέδρας. Καφενόβιους. Ήρθαν με σκοπό να μετατρέψουν το Φεστιβάλ σε εμποροπανήγυρη. Για αυτό είναι προτιμότερο να καταργηθεί».

Από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές

Η ταινία κόστισε 12.000.000 δραχμές και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου προσεγγίζοντας αντίστοιχες αμερικανικές. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, όπως αναφέρει η Κάτια Δανδουλάκη, χρησιμοποιήθηκαν ως κομπάρσοι και πολλοί στρατεύσιμοι που υπηρετούσαν εκείνη την εποχή τη θητεία τους.

Στη διάρκεια της σεζόν 1971-1972, ο Παπαφλέσσας έκοψε 297.817 εισιτήρια και κατατάχθηκε στη 10η θέση ανάμεσα σε 90 ταινίες της ίδιας σεζόν.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News