Ουκρανία: Νέες πυρκαγιές στην περιοχή του Τσερνομπίλ
«Μεγάλες φωτιές εκδηλώθηκαν στη ζώνη αποκλεισμού, κάτι που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες», ανέφερε χθες βράδυ μέσω Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ.
«Είναι αυτή τη στιγμή αδύνατο να ελεγχθούν και να κατασβεστούν πλήρως οι πυρκαγιές, εξαιτίας της κατάληψης της ζώνης αποκλεισμού από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», επέμεινε η ίδια.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες ότι η κατάσταση ασφαλείας στους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς παραμένει αμετάβλητη. Είχε εκτιμήσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι πυρκαγιές γύρω από το Τσερνόμπιλ δεν ήγειραν μείζονα ραδιολογικό κίνδυνο, προς το παρόν τουλάχιστον.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Πόλεμος στην Ουκρανία: Δώδεκα δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρεις ισχυρές εκρήξεις στο Λβιβ
Ο ΔΟΑΕ δεν λαμβάνει πλέον, από την 9η Μαρτίου, απευθείας δεδομένα από το Τσερνόμπιλ. Εξέφρασε ανησυχία χθες Κυριακή για το ότι δεν έχει αλλάξει η βάρδια του προσωπικού του σταθμού από την 20ή Μαρτίου.
Το εργοστάσιο καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό την 24η Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής.
Ο αντιδραστήρας υπ’ αριθμόν 4 του εργοστασίου εξερράγη το 1986, προκαλώντας αυτή που χαρακτηρίζεται η χειρότερη καταστροφή σε πολιτική πυρηνική εγκατάσταση στην ιστορία. Καλύφθηκε από δύο σαρκοφάγους, με την πρώτη να κατασκευάζεται από τους Σοβιετικούς και να έχει υποστεί ζημιά, ενώ η δεύτερη, πιο σύγχρονη, είχε εγκατασταθεί το 2019.
Οι υπόλοιποι τρεις αντιδραστήρες έκλεισαν προοδευτικά μετά την καταστροφή, ο τελευταίος το 2000.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Παναθηναϊκός Aktor: Η βραδιά που «μίλησε» η ψυχή και το refuse to lose!
- Ευρωπαϊκές λίστες: Πότε δηλώνονται στην UEFA - Πόσες αλλαγές δικαιούται κάθε ομάδα
- Λανουά Παρασκήνιο: Όσα είπε στους διαιτητές για το μέλλον του!
- Χίος: Τουλάχιστον 15 νεκροί από τη σφοδρή σύγκρουση Λιμενικού και σκάφους που μετέφερε μετανάστες (vid)
- Αθλητικές μεταδόσεις: Που θα δείτες τους ημιτελικούς του κυπέλλου ΟΦΗ - Λεβαδειακός, Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ και το Αστέρας Aktor - Ολυμπιακός
