Ουκρανία: Νέες πυρκαγιές στην περιοχή του Τσερνομπίλ

«Μεγάλες φωτιές εκδηλώθηκαν στη ζώνη αποκλεισμού, κάτι που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες», ανέφερε χθες βράδυ μέσω Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Είναι αυτή τη στιγμή αδύνατο να ελεγχθούν και να κατασβεστούν πλήρως οι πυρκαγιές, εξαιτίας της κατάληψης της ζώνης αποκλεισμού από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», επέμεινε η ίδια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες ότι η κατάσταση ασφαλείας στους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς παραμένει αμετάβλητη. Είχε εκτιμήσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι πυρκαγιές γύρω από το Τσερνόμπιλ δεν ήγειραν μείζονα ραδιολογικό κίνδυνο, προς το παρόν τουλάχιστον.

Ο ΔΟΑΕ δεν λαμβάνει πλέον, από την 9η Μαρτίου, απευθείας δεδομένα από το Τσερνόμπιλ. Εξέφρασε ανησυχία χθες Κυριακή για το ότι δεν έχει αλλάξει η βάρδια του προσωπικού του σταθμού από την 20ή Μαρτίου.

Το εργοστάσιο καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό την 24η Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής.

Ο αντιδραστήρας υπ’ αριθμόν 4 του εργοστασίου εξερράγη το 1986, προκαλώντας αυτή που χαρακτηρίζεται η χειρότερη καταστροφή σε πολιτική πυρηνική εγκατάσταση στην ιστορία. Καλύφθηκε από δύο σαρκοφάγους, με την πρώτη να κατασκευάζεται από τους Σοβιετικούς και να έχει υποστεί ζημιά, ενώ η δεύτερη, πιο σύγχρονη, είχε εγκατασταθεί το 2019.

Οι υπόλοιποι τρεις αντιδραστήρες έκλεισαν προοδευτικά μετά την καταστροφή, ο τελευταίος το 2000.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News