Συναγερμός για τα τρόφιμα: Υπάρχει επάρκεια, ανησυχία για τιμές και κύμα ανατιμήσεων

Τα πράγματα είναι απλά. Η Ελλάδα θα αναζητήσει ποσότητες αλεύρων, ηλιελαίου και καλαμποκιού- εκεί εστιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω της έλλειψης των ρωσοουκρανικών εξαγωγών- από άλλες αγορές.

Το ζήτημα είναι, όμως, με τι τιμή, καθώς όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς «διαβάζοντας» τις αγορές εμπορευμάτων, η αναντιστοιχία προσφοράς- ζήτησης ή ακόμα και το ενδεχόμενο ελλείψεων, «φουσκώνουν» τις τιμές των διαθέσιμων προϊόντων.

Αν σε αυτό προσθέσει κανείς και το κόστος των μεταφορικών π.χ. σιταριού από τον Καναδά, έχει μπροστά του όλη την εικόνα. Ενδεικτικά, από την έναρξη του πολέμου, η διεθνής τιμή του σιταριού έχει αυξηθεί πάνω από 20% και η τιμή του καλαμποκιού γύρω στο 8,5%, «σπρώχνοντας» την τιμή του ψωμιού γύρω στο 1,20 ευρώ.

Στη λιανική, η προσδοκία είναι ότι η υποχρεωτική καταγραφή των αποθεμάτων, σε συνδυασμό με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, θα βάλουν «φρένο» στα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Ανατρέχοντας, πάντως, στα στοιχεία των ηλεκτρονικών πωλήσεων, ειδικά του ηλιελαίου, θα διαπιστώσει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις τιμών, χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, αυτομάτως κερδοσκοπία.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του skroutz.gr, η δημοφιλέστερη μάρκα ηλιελαίου 5λιτρης συσκευασίας, κόστιζε 11,25 ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου. Στις 18 Μαρτίου είχε φτάσει στα 21,99 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 95,5% και στη συνέχεια υποχώρησε στα 18,25 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News