Ρωσία: Κατάπαυση πυρός την Πέμπτη στη Μαριούπολη για την απομάκρυνση αμάχων

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη από τις 10 το πρωί της Πέμπτης 31/3, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας.

Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει το άνοιγμα ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Προκειμένου να επιτύχει αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, προτείνουμε να διεξαχθεί με την άμεση συμμετοχή εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο ζητεί επίσης από το Κίεβο να εγγυηθεί τον «άνευ όρων σεβασμό» αυτής της τοπικής κατάπαυσης του πυρός μέσω γραπτής ειδοποίησης με αποδέκτες το Κρεμλίνο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη ΔΕΕΣ πριν από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Τουλάχιστον 15 νεκροί στο ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο Μικολάγιφ

Τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ρωσικό πυραυλικό πλήγμα εναντίον κτιρίου της αυτοδιοίκησης στην ουκρανική πόλη Μικολάγιφ (νότια) προχθές Τρίτη, σύμφωνα με ανάρτηση του περιφερειάρχη Βιτάλι Κιμ στην πλατφόρμα Telegram.

Ο πύραυλος κατέστρεψε τμήμα στο μέσον του κτιρίου. Ο κ. Κιμ ανέφερε πως το γραφείο του βρισκόταν στο τμήμα που καταστράφηκε, διευκρινίζοντας πως δεν βρισκόταν στο κτίριο όταν επλήγη.

Αρχικά, τα σωστικά συνεργεία μπόρεσαν να ανασύρουν τρία πτώματα. Χθες όμως ο απολογισμός των θυμάτων έφθασε τους 15 νεκρούς και τους 34 τραυματίες, πάντα σύμφωνα με τον κ. Κιμ. 

Η Μόσχα ζητεί επίσης από τον ουκρανικό στρατό να δεσμευτεί για την ασφάλεια των λεωφορείων που θα ταξιδεύουν κατά μήκος της συμφωνημένης διαδρομής σε αυτόν τον «ανθρωπιστικό διάδρομο».

Δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου στη Ντνίπρο και εργοστάσιο χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους

Δεξαμενή γεμάτη με πετρέλαιο καταστράφηκε σε πυραυλική επίθεση στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσε ο τοπικός αξιωματούχος Μικόλα Λουκάσουκ μέσω Telegram αργά το βράδυ χθες Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, πρόσθεσε. Ο κ. Λουκάσουκ έκανε λόγο για πλήγμα του ρωσικού στρατού.

Εργοστάσιο στη Νοβομοσκόφσκ, βορειοανατολικά της Ντνίπρο, επλήγη από πύραυλο επίσης χθες Τετάρτη, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι, σύμφωνα με τον Βαλεντίν Ρεζνίτσενκο, αξιωματούχο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ.

 Μέχρι χθες η Ντνίπρο δεν είχε υποστεί συστηματικούς βομβαρδισμούς από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.

Όμως ουκρανικές πηγές σημειώνουν ότι προ ημερών οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους στρατιωτική μονάδα κοντά στην πόλη προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις εγκαταστάσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News