Άλεξ Ρίμερ: Φέρνει στην Ελλάδα την υπερτροφή των μαραθωνοδρόμων

Η υπερτροφή των δρομέων μεγάλων αποστάσεων της Αφρικής, το teff, ένας σπόρος με ιστορία 3.000 ετών ο οποίος από τη φύση του είναι 100% χωρίς γλουτένη (gluten free) και θεωρείται ιδιαίτερα θρεπτικός τόσο για αθλητές όσο και γενικότερα για ανθρώπους που προσέχουν την διατροφή τους, ενώ είναι ιδανικός για τους διαβητικούς, βρίσκει τον δρόμο του και στην ελληνική αγορά.

Η εταιρεία Glarpro μάλιστα, με δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας teff στη Νότιο Αφρική σχεδιάζει, σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις, να μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο διανομής αλεύρων και άλλων προϊόντων από teff στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς.

«Το κύμα του teff ξεκίνησε την περασμένη δεκαετία στις χώρες της Δύσης από τις ΗΠΑ, στη συνέχεια πέρασε τον Ατλαντικό με κατεύθυνση τη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία και πλέον έχει φθάσει στο Νότο της Ευρώπης, την Ιταλία και την Ισπανία. Ήταν θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα αλλά, πλέον λόγω και της κρίσης και των διαταραχών στην αγορά δημητριακών ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, η ζήτηση αυξάνεται σημαντικά, κυριολεκτικά ημέρα με την ημέρα», δηλώνει στο powergame.gr o αντιπρόεδρος της εταιρείας Glarpro, κ. Alix Rimmer. 

Η καλλιέργεια στη Νότιο Αφρική από τον 19ο αιώνα και οι συνεργασίες στην Ελλάδα το 2022

Βρετανός στην καταγωγή, ο κ. Alix Rimmer μεγάλωσε στη Νότιο Αφρική όπου η οικογένειά του καλλιεργεί teff και κινόα από γενιά σε γενιά από τον 19ο αιώνα, ενώ διαθέτει μύλο και συσκευαστήρια δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη βιωσιμότητα (για παράδειγμα, χρησιμοποιεί μόνο φιλικές στο περιβάλλον συσκευασίες). Έχοντας ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα από τα παιδικά του χρόνια, επέλεξε τα τελευταία χρόνια να εγκατασταθεί οικογενειακώς στην Αθήνα και πλέον σχεδιάζει τις εμπορικές διαδρομές της εταιρείας του στην ευρωπαϊκή αγορά με αφετηρία την Ελλάδα.

«Αγαπάμε την Ελλάδα, βλέπουμε τεράστιες αλλαγές στη χώρα, μια χώρα πολύ πιο μοντέρνα απ’ ότι στο παρελθόν και πιστεύουμε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει διαβλέποντας πολύ μεγάλες προοπτικές και για το teff, το οποίο χαρακτηρίζει ως «φρέσκια πρόταση και καινοτόμο gluten free πρώτη ύλη αρχαίου σπόρου» (ancient grain).

Ήδη, η Glarpro συνεργάζεται με τους Μύλους Λούλη και τους Μύλους Κρήτης και το αλεύρι από το λευκό teff (πρόκειται για την premium εκδοχή, υπάρχει και καφέ teff) διατίθεται τόσο στη χονδρική (αρτοβιομηχανίες και αρτοποιεία) όσο και τη λιανική καθώς οι Μύλοι Κρήτης έχουν κυκλοφορήσει αλεύρι από teff καθώς και άλειμμα, το οποίο πωλείται τόσο στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων όσο και διαδικτυακά.

«Ψήνεται» συνεργασία με εταιρεία ζυμαρικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Glarpro ετοιμάζει συνεργασία και με μεγάλη εταιρεία ζυμαρικών, ενώ στα σχέδιά της είναι να γίνεται η άλεση του teff στην Ελλάδα ώστε να γίνει η βάση της εταιρείας στην ευρωπαϊκή αγορά και να διακινεί στις άλλες χώρες τόσο αλεύρι όσο και καινοτόμα τελικά προϊόντα, όπως αρτοσκευάσματα, πίτες, βάσεις για pizza, ζυμαρικά, προϊόντα και συστατικά ζαχαροπλαστικής, cookies, μπάρες και ειδικά προϊόντα για αθλητές και ανθρώπους που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον υγιεινό τρόπο ζωής. Το teff μάλιστα μπορεί να γίνει ακόμη και ρόφημα καθώς και να συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση (nutritional facts) ήδη παραγόμενων τελικών προϊόντων από τις βιομηχανίες και τις μονάδες μεταποίησης.

H υπερτροφή του Γκεμπρελασιέ και των Αφρικανών δρομέων αντοχής
Το teff με τους μικροσκοπικούς σπόρους (150 σπόροι του ισούνται με ένα σπόρο σιταριού) καλλιεργείται εδώ και 3.000 χρόνια στην Αφρική και ευδοκιμεί ιδιαίτερα στην Αιθιοπία και την Ερυθραία. Είναι βασικό συστατικό της διατροφής στις συγκεκριμένες χώρες, όπως και στους Αφρικανούς αθλητές των αγώνων αντοχής και του μαραθωνίου. Ο θρύλος μάλιστα των 10.000 μέτρων, δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης, Χαϊλέ Γκεμπρελασιέ έχει χαρακτηρίσει την κατανάλωση teff πριν τους αγώνες ως το «μυστικό» της επιτυχίας των Αφρικανών δρομέων στις μεγάλες αποστάσεις.

Την τελευταία δεκαετία το teff κερδίζει διαρκώς έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών στις χώρες της Δύσης καθώς είναι από τη φύση του 100% χωρίς γλουτένη και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα είναι ιδανικό για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη και τους διαβητικούς, ενώ ταυτόχρονα είναι φυσικά πλούσιο σε πρωτεΐνη και ασβέστιο. Έχει υπολογιστεί μάλιστα ότι ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο teff περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα ασβεστίου με μισό φλιτζάνι γιαούρτι ή μαγειρεμένο σπανάκι. Γι’ αυτό τον λόγο το προτιμούν όσοι αθλούνται και όσοι προσέχουν την διατροφή τους – χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Βικτόρια Μπέκαμ και της Γουίνεθ Πάλτροου – καθώς και vegetarians-vegans.

ΠΗΓΗ: Powergame.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News