Οικονομία: Έτσι θα είναι ο τουρισμός στην Αθηναϊκή Ριβιέρα το 2030

Ριζικές αλλαγές θα δούμε την επόμενη επταετία όσον αφορά την τουριστική δύναμη της Αθηνσϊκής Ριβιέρας, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται μέσα από το επενδυτικό μπαράζ που βίωσε ο ξενοδοχειακός κλάδος τελευταία.

Οι αγοραπωλησίες και οι διαπραγματεύσεις για μεγάλα και πράσινα τουριστικά συγκροτήματα συνεχίζονται σε καταιγιστικούς ρυθμούς, τόσο από ελληνικά κεφάλαια – κυρίως προερχόμενα από τον χώρο της ναυτιλίας – όσο και από ξένα, με το μεγαλύτερο μέρος των ενδιαφερόμενων επενδυτών να προέρχεται κυρίως από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τις Αραβικές Χώρες, την Κύπρο και την Ολλανδία.

Μόνο στην Αττική, μεταξύ 2015 και 2021 παρατηρήθηκε αύξηση 20% του αριθμού των ξενοδοχείων με κύρια τάση το luxury, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας όπου καταγράφηκε αύξηση 17% σε νέες μονάδες πέντε αστέρων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ).

Ο επενδυτικός πυρετός εντάθηκε το 2020 και 2021 εν μέσω πανδημίας με κορυφαία κίνηση το «Athens Capital Center Hotel MGallery» (ΛΑΜΨΑ Α.Ε. – Αccor).
 
Συνεχίστηκε τους πρώτους μήνες του 2022, με τις ανακοινώσεις της Hilton και του Ομίλου SCD LTD για το άνοιγμα δύο νέων ξενοδοχείων στην Αθήνα: το ιστορικό «Πεντελικόν» (Curio Collection by Hilton) στην Κηφισιά και το Hampton by Hilton Piraeus στο Μικρολίμανο.

Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για όλες τις επενδύσεις στην παράκτια γραμμή της Αθήνας τονίζοντας τα οφέλη της Ελλάδας από το γεγονός ότι όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς έρχονται στην Ελλάδα να επενδύσουν.

Το ίδιο θεωρεί και για τους μεγάλους tour operators που στοχεύουν σε Αθήνα και Αττική με το μέσο όρο παραμονή να έχει ανέβει σε 2,6 ημέρες από 1,2 ημέρες για ξενοδοχεία της Αθήνας.

Πρόσφατα, εκπονήθηκε και δημοσιοποιήθηκε η μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 – Σχέδια Δράσης» από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) όπου τίθενται στόχοι για τουριστικά έσοδα 27 δισ. ευρώ, 50 εκατ. επισκέψεις και 307 εκατ. διανυκτερεύσεις έως το έτος 2030.

Όπως αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο έργο που έχει γίνει ποτέ στον χώρο του τουρισμού, τόσο από πλευράς προϊόντος, όσο και από πλευράς αγορών και συνόλου των υποδομών που επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα.

Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη

Κομβικό ρόλο στην αναβάθμιση της Αθηναϊκής Ριβιέρας θα παίξει η ολική ανάπλαση του Ελληνικού που θα ξεκινήσει με βασικό άξονα τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου διεθνούς εμβέλειας, τεράστιας έκτασης που θα ξεπερνά ακόμη και τα 2 εκατ. τ.μ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη που όχι μόνο θα απογειώσει τη ζήτηση του city break στην Αττική αλλά και θα αναδείξει όλη την παράκτια περιοχή όπου οι δύο μεγάλες μαρίνες (Αγίους Κοσμά και Ελληνικού) θα αναβαθμιστούν τόσο σε επίπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων, όσο και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε περισσότερα στοpowergame.gr

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News