Ο Ερνέστος Τσίλλερ αγόρασε τον λόφο, τον πούλησε μαζί με το Παναθηναϊκό Στάδιο στον Γεώργιο Α'
Σαν σήμερα: Ο Ερνέστος Τσίλλερ αγόρασε λόφο, τον πούλησε στον Γεώργιο Α’ μαζί με τον Παναθηναϊκό Στάδιο, 22 Ιουνίου.
Ήταν στις 22 Ιουνίου –σαν σήμερα- το 1837 στη συνοικία Ζέρκοβιτς στο σημερινό Ράντεμποϊλ-Ομπερλέσνιτς της Σαξονίας. Ο οικοδόμος τότε και μετέπειτα εργολάβος και γαιοκτήμονας, με σπουδές αρχιτεκτονικής, Κρίστιαν Τσίλλερ και η σύζυγός του Γιοχάννα Σοφί Φίχτερ, η οποία καταγόταν από τον σαξονικό οικισμό Brockwitz κρατούσαν στα χέρια τους τον πρωτότοκο γιό τους Ερνστ Μόριτς Τέοντορ Τσίλλερ.
Θα αποκτούσαν ακόμα εννέα παιδιά, συνολικά πέντε γιους και πέντε κόρες. Ο πρωτότοκος και άλλοι τρεις από τους αδελφούς του δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά με την αρχιτεκτονική. Η οικογένεια ήταν εύπορη και διατηρούσε μια κατασκευαστική εταιρεία, την οποία αργότερα κληρονόμησαν τα αδέλφια του Ερνέστου, Μόριτς και Γκούσταφ Τσίλλερ, οι οποίοι τα επόμενα χρόνια συνέβαλαν στην οικιστική ανάπτυξη της γενέτειράς τους. Ένας ακόμη αδελφός του, ο Παύλος Φρειδερίκος (Paul Friedrich, 1846-1931), έζησε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα όπου ασχολήθηκε με τις οικοδομικές επιχειρήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιο πιόνι του σκακιού είναι «κλεμμένο» από τον Παρθενώνα
Αυτός όμως που πραγματικά ομόρφυνε την Αθήνα ήταν ο Ερνέστος Τσίλλερ, ένας από τους σημαντικότερους και διασημότερους αρχιτέκτονες της ελληνικής επικράτειας. Σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή εκατοντάδων δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων και άφησε τη σφραγίδα του στην οικιστική φυσιογνωμία του ελληνικού αστικού χώρου των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.
Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται το Προεδρικό Μέγαρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Ιλίου Μέλαθρον, το Δημαρχείο Ερμούπολης, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης κ.ά.
«Ο Ερνέστος Τσίλλερ, εικοσιτεσσάρων ετών φτάνει στην Αθήνα»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ολυμπιονίκης που σχεδίασε τη μισή Αθήνα και πέθανε από γρίπη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάης του ’68 και ποδόσφαιρο. Μια σχεδόν άγνωστη κατάληψη και τι άλλαξε
Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες, ως καθηγήτρια ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, στον πρόλογό της στο έντυπο «ΕΡΝΕΣΤΟΣ ΤΣΙΛΛΕΡ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ 1837-1923» (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ Ζ. ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ GRAPHICON ΑΝΑ), το 2010, έγραφε μεταξύ άλλων: «Ο Ερνέστος Τσίλλερ, ο νεαρός αρχιτέκτονας από τη Σαξονία, είναι μόλις εικοσιτεσσάρων ετών όταν φτάνει στην Αθήνα, το 1861, ένα χρόνο πριν από την έξωση του βασιλέα Όθωνα. Η Αθήνα, που του φαίνεται σαν ένα «μεγάλο χωριό», φέρει ήδη τη σφραγίδα του νεοκλασικού ύφους που της είχαν δώσει οι Βαυαροί αρχιτέκτονες. Αλλά και ο νεαρός Τσίλλερ είναι διαποτισμένος από τα ίδια ιδεώδη, αφού ο νεοκλασικισμός είναι το κυρίαρχο ύφος σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στη Γερμανία…
Ο νέος αρχιτέκτονας έρχεται στην Αθήνα με μια σημαντική και ιδιαίτερα τιμητική αποστολή: να επιβλέψει τις οικοδομικές εργασίες της Σιναίας Ακαδημίας, που είχε σχεδιάσει ο Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν, δάσκαλος και εργοδότης του στη Βιέννη. Ο Τσίλλερ ανακαλύπτει τις αρχαιότητες της Αθήνας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, τις αυθεντικές πηγές του αρχιτεκτονικού ιδεώδους που επιθυμούσε να υπηρετήσει: ενός νεοκλασικισμού που θα αντλούσε έμπνευση από τα ίδια τα μνημεία και θα μπορούσε να αντέξει τη γειτνίαση με τα αρχαία αριστουργήματα. Δεν ήταν μόνο τα μνημεία που καθοδηγούσαν τον νέο αρχιτέκτονα στο έργο του, αλλά κυρίως ο μεγάλος δάσκαλος και κριτής κάθε αρχιτεκτονικού ή γλυπτικού έργου που προοριζόταν για το ύπαιθρο: ο ήλιος, το αττικό φως, το φως της Ελλάδας.
Ο νέος αρχιτέκτονας, παράλληλα με το έργο που έχει αναλάβει, μελετάει με πάθος τα αρχαία μνημεία, τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο, το Θησείο, τον ναό της Αφαίας στην Αίγινα. Καθώς έχει σπουδάσει και ζωγραφική, σχεδιάζει με ακρίβεια και καλλιτεχνική ευαισθησία αρχαία μέλη, διακοσμητικά μοτίβα και αγάλματα και αναπαράγει τα λείψανα της πολυχρωμίας, ζωντανής ακόμη, αφήνοντάς μας μιαν ανεκτίμητη μαρτυρία. Διενεργεί ακόμη και ανασκαφές στο Θέατρο του Διονύσου και στο Παναθηναϊκό Στάδιο…».
Το Παναθηναϊκό Στάδιο
Η αλήθεια είναι ότι κατά κάποιο τρόπο στον Τσίλλερ, τον άνθρωπο που σχεδίασε και έκτισε περισσότερα από 500 κτίρια προσδιορίζοντας έτσι την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία όχι μόνο της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων, «χρωστάμε» το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Ήταν το 1968 όταν ο αποκαλούμενος «σολίστας της αρχιτεκτονικής» αγόρασε από τον μεγαλοκτηματία και πρώην δήμαρχο Αθηναίων Ιωάννη Κόνιαρη αντί 2000 δραχμών την έκταση από τον λόφο του Αρδηττού έως το απέναντι χαμηλό ύψωμα στις όχθες του Ιλισσού. Στη χαράδρα που βρισκόταν ανάμεσα άρχισε τις ανασκαφές. Τότε ανακάλυψε μέρος του αρχαίου σταδίου. Είχε ήδη ενημερώσει τον τότε βασιλιά Γεώργιο τον Α’, ο οποίος επιθυμούσε να ανασκαφεί ολόκληρο το Στάδιο. Ο Τσίλλερ δεν μπορούσε να αναλάβει τα έξοδα και αντί του ποσού που ο ίδιος είχε αγοράσει την έκταση, την πούλησε στον Γεώργιο τον Α’. Αυτός αργότερα το προσέφερε στην Ολυμπιακή Επιτροπή ενώ στον Τσίλλερ απονεμήθηκε το παράσημο του Σωτήρος.
«Εξόργισαν τους καθ’ όλα άξιους Έλληνες αρχαιολόγους»
Πριν από ακριβώς δύο χρόνια, η Μαριλένα Κασιμάτη, δρ Ιστορίας της Τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης (1984-2018), συγγραφέας του βιβλίου «Αναμνήσεις του Ερνστ Τσίλλερ» (εκδόσεις Peak Publishing), σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στη lifo, ανέφερε για τις ανασκαφές στο Παναθηναϊκό Στάδιο: «Αυτό που ήθελε να δείξει με την ανασκαφή του ήταν η ακριβής θέση του Σταδίου στο κοίλον της περιοχής του λόφου της Καλλιρρόης και του Ιλισού και να καταμετρήσει με ακρίβεια το μήκος και πλάτος της σφενδόνης. Η ανακάλυψη των λειψάνων των μαρμάρινων κερκίδων των πρώτων σειρών, των διακοσμητικών τους στοιχείων (γλαύκες), μιας ερμαϊκής στήλης κ.ά. δομικών στοιχείων, φαίνεται πως εξόργισαν τους καθ’ όλα άξιους Έλληνες αρχαιολόγους που έκαναν διαρκώς λανθασμένες εκτιμήσεις. Ο Τσίλλερ, μελετώντας το ανάγλυφο της περιοχής, αντελήφθη αμέσως πώς έπρεπε να γίνουν οι δοκιμαστικές τομές…».
Έργο Τσίλλερ λοιπόν θα μπορούσε να θεωρηθεί το Παναθηναϊκό Στάδιο. Έργο του ανθρώπου που έχτισε μερικά από τα πιο όμορφα της Αθήνας και άλλων πόλεων και πέθανε στις 10 Νο0εμβρίου 1923, στο Πτωχοκομείο Αθηνών, βουτηγμένος στα χρέη.
(στην βασική φωτογραφία βλέπουμε αποτύπωση του Παναθηναϊκού Σταδίου με κύριο στοιχείο την σφενδόνη . Διακρίνονται τα θεμέλια της αρχαίας γέφυρας πάνω από τον Ιλισσό και στα αριστερά το ταφικό μνημείο του Ηρώδη Αττικού που επανέφερε το Στάδιο στην αρχική του κατάσταση. Η φωτογραφία είναι από τον προσωπικό λογαριασμό της Μαριλένας Κασιμάτης στο facebook).
Πεθαίνει η αντίπαλος της Κορακάκη
2020: Η Σέρβα πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 10μ. αεροβόλου γυναικών, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς, η “μεγάλη” αντίπαλος της Άννας Κορακάκη πεθαίνει κατά τη διάρκεια της γέννας σε ηλικία μόλις 31 ετών. Είχε συμμετάσχει σε 2 Ολυμπιάδες (Λονδίνο 2012 και Ρίο 2016) ενώ στο ΅Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τον Φεβρουάριο του 2020 είχε κατακτήσει 2 από τους διεθνείς της τίτλους σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.
2016: Η Χιλή μετά από ένα παιχνίδι στο Σικάγο, που διήρκεσε 4 ώρες και 15 λεπτά, αφού διακόπηκε για περισσότερο από δύο ώρες στο ημίχρονο, λόγω καταιγίδας και θυελλωδών ανέμων, νικά την Κολομβία με 2-0 και παίρνει την πρόκριση για τον τελικό του Copa America.
2015: Η Πάρμα κηρύσσει επίσημα πτώχευση και από τη νέα σεζόν ο ιστορικός σύλλογος θα αγωνίζεται στη Serie D, τη χαμηλότερη κατηγορία που υφίσταται στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Η Πάρμα ήταν από τις μεγάλες πρωταγωνίστριες του ιταλικού ποδοσφαίρου τη δεκαετία του ’90, διάστημα στο οποίο κατέκτησε 7 τρόπαια (2 Κύπελλα UEFA, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, 2 Κύπελλα Ιταλίας, 1 Σούπερ Καπ Ιταλίας) ενώ φόρεσαν τη φανέλα της μεγάλα αστέρια του ιταλικού αλλά και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
2015: Η Άννα Κορακάκη και ο Κωνσταντίνος Μαλγαρινός χάνουν στον τελικό του μικτού με αεροβόλο στα 10 μέτρα από τους Γερμανούς Μόνικα Καρς και Κρίστιαν Ρέιτζ με 5-4 και κατακτούν το αργυρό μετάλλιο (το έκτο για την Ελλάδα) στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού. Η Ρωσία κατακτά το χάλκινο μετάλλιο κερδίζοντας την Ισπανία με 5-4 στον μικρό τελικό.
2011: 10 άτομα συλλαμβάνονται από την αστυνομία με την κατηγορία της συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα και άλλες αξιόποινες πράξεις. Ανάμεσα τους και ο Αχιλλέας Μπέος, πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου που θα κριθεί προφυλακιστέος, ενώ θα ακολουθήσουν ποινικές διώξεις για άλλα 83 άτομα. Η έρευνα έχει ξεκινήσει ήδη από τις 23/9/2010 όταν η αντεισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου ανέλαβε να διερευνήσει τις καταγγελίες για τα στημένα παιγνίδια. Δύο μήνες μετά, ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα θα τιμωρηθούν με υποβιβασμό στην Δ’ Εθνική.
Ο οδηγός Άλκης Κούρκουλος
2001: Διεξάγεται το 23ο Ολυμπιακό Ράλλυ Πελοποννήσου. Στην τρίτη θέση της κατηγορίας Ν και στην τέταρτη της γενικής κατάταξης τερματίζει ο ηθοποιός Άλκης Κούρκουλος, που συμμετέχει για πρώτη φορά σε χωμάτινο αγώνα οδηγώντας ένα Mitsubishi Lancer EVO VI και με συνοδηγό τον Κώστα Στεφανή.
1999: Η Martina Hingis χάνει από την Αυστραλή Jelena Dokic με 6-2, 6-0 σε 54 λεπτά και γίνεται η τρίτη παγκόσμια πρωταθλήτρια μετά την Garet Smith (1962) και την Steffi Graf (1994) που αποκλείεται στον πρώτο γύρο του Wimbledon.
1996: Πνίγεται στο θαλάσσιο χώρο της Παλαιάς Επιδαύρου ο πολίστας Νώντας Σαμαρτζίδης, πρώην αρχηγός της Εθνικής.
1986: “Ο Θεός έβαλε το χέρι του” δηλώνει ο Diego Maradona αμέσως μετά τον αγώνα Αργεντινή-Αγγλία στο στάδιο Αζτέκα του Μεξικού σχολιάζοντας το πρώτο του γκολ στο 51ο λεπτό. Οι Αργεντίνοι κερδίζουν με 2-1 στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του 13ου Παγκοσμίου Κυπέλλου με άλλο ένα γκολ του Maradona που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών. Το γκολ των Άγγλων σημειώνει ο Gary Lineker, ο οποίος ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ.
1984: Ο Βασίλης Χατζηπαναγής αγωνίζεται με την Μικτή Κόσμου εναντίον της New York Cosmos στην Νέα Υόρκη. Συμπαίκτες του οι Franz Beckenbauer, Mario Kempes, Kevin Keegan, Dominique Rocheteau, κα..
1983: Το NHL υιοθετεί την 5λεπτή παράταση sudden death (ξαφνικός θάνατος).
1939: Διοργανώνεται το πρώτο αμερικάνικο τουρνουά θαλασσίου σκι στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.
Ο πρώτος Αφροαμερικανός πρωταθλητής βαρέων βαρών
1938: Ο Joe Louis γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός πρωταθλητής στην κατηγορία των βαρέων βαρών νικώντας τον James Braddock στον 8ο γύρο. Ο Joe Louis ή ”Bober Brown” ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής από το 1938 μέχρι το 1949 δημιουργώντας ρεκόρ στην ιστορία του αθλήματος.
1874: Ο Βρετανός μαιτρ του σκακιού Χάουαρντ Στόντον (Howard Staunton) πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών. Ήταν ο βασικός διοργανωτής του Διεθνούς Τουρνουά Σκακιού τον Ιούνιο του 1851, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να αναγνωριστεί ως ο δυνατότερος παίκτης του κόσμου ο Άντολφ Άντερσεν (Adolf Anderssen), ανάμεσα στους 16 καλύτερους Ευρωπαίους παίκτες. Σε ένα διάλειμμα του τουρνουά αυτού, στις 26/6/1851, παίχτηκε η διάσημη “Αθάνατη Παρτίδα” ανάμεσα στον Άντερσεν και τον Λίονελ Κιζερίτσκι (Lionel Kieseritzky). Το 1847, δημοσίευε το πιο γνωστό του βιβλίο “Το Εχειρίδιο του Σκακιστή” (The Chess Player’s Handbook) και το 1849 πρόβαλε μέσα από τη στήλη του ένα νέο σετ κομματιών στο σκάκι, σχεδιασμένα από τον Ναθάνιελ Κουκ (Nathaniel Cook) τα οποία κατοχύρωσε την 1/3/1849.
1874: Πρωτοπαρουσιάζεται το lawn tennis, που έχει επινοηθεί ένα χρόνο νωρίτερα από τον στρατιωτικό Walter Copton Wingfield. Η ονομασία του οφείλεται στο χόρτο του δαπέδου, όμως η διαφορά του από το royal tennis, που παιζόταν σχεδόν από τον 14ο αιώνα, οφείλεται στο ότι το παιχνίδι εκείνο έμοιαζε με το squash, δηλαδή είχε σκληρό δάπεδο και τοίχους γύρω γύρω, και η μπάλα επιτρεπόταν να χτυπήσει σ’ αυτούς. Έχοντας λύσει το πρόβλημα της αναπήδησης της μπάλας στο χόρτο, το παιχνίδι μπόρεσε και μεταφέρθηκε εκτός κλειστών χώρων. Η κάτοψη των πρώτων γηπέδων του lawn tennis είχε όψη κλεψύδρας και τα ορθογώνια γήπεδα διαμορφώθηκαν αργότερα όπως επίσης ο όρος lawn θα χρησιμοποιείται στο μέλλον για τα γήπεδα με χόρτο, όπως το Wimbledon, ενώ ο απλός όρος tennis θα χρησιμοποιείται για τα υπόλοιπα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται