Ξανθός, γαλανομάτης υπαξιωματικός της Βέρμαχτ βοήθησε αυτόν που ρεζίλεψε τους ναζί

Σαν σήμερα: Ο υπαξιωματικός της Βέρμαχτ βοήθησε τον Τζέσε Όουενς να ρεζιλέψει τους ναζί.

Στις 14 Ιουλίου –σαν σήμερα- του 1943, στην καρδιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας θάνατος στο βρετανικό νοσοκομείο που είχε στηθεί στο πολεμικό πεδίο του Acate, στη Σικελική επαρχία Ragusa στην Ιταλία, δεν απασχόλησε ιδιαίτερα το ιατρικό προσωπικό. Άλλωστε αυτός που είχε πεθάνει, ήταν ένας… εχθρός, ένας δεκανέας της Deutsche Luftwaffe, της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας.

Ο συγκεκριμένος υπαξιωματικός της Βέρμαχτ είχε τραυματιστεί βαριά κατά την εισβολή των Συμμάχων στη Σικελία. Ήταν η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Χάσκι» (Operation Husky), τότε που οι συμμαχικές δυνάμεις απέσπασαν τη Σικελία από τις δυνάμεις της φασιστικής Ιταλίας και της Ναζιστικής Γερμανίας.

Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον σώσουν. Αιμορραγούσε από την πληγή στον μηρό του. Τον έθαψαν στο πολεμικό νεκροταφείο του Ponte Olico, κοντά στη Gela, στο νότιο τμήμα της Σικελίας. Το 1950 ο Ερυθρός Σταυρός ανακάλυψε ότι επρόκειτο για τον Λουτζ Λονγκ (Luz Long), τον διάσημο αθλητή που είχε γίνει φίλος με τον τεράστιο Τζέσε Όουενς.

Λουτζ ήταν το παρατσούκλι του, καθώς το όνομά του ήταν Καρλ Λούντβιχ Λονγκ (Carl Ludwig Long). Γεννήθηκε στη Λειψία το 1913, μέλος μια οικογένειας με πέντε παιδιά. Ο πατέρας του ήταν ο φαρμακοποιός Carl Hermann Long και η μητέρα του η Johanna Hesse. Ο προπάππους του ήταν ο διακεκριμένος χημικός Justus von Liebig. Ο Καρλ μπήκε σπούδασε στο πανεπιστήμιο της πόλης νομικά και ταυτόχρονα ασχολήθηκε με τον στίβο. Διακρινόταν στο άλμα εις μήκος και στο τριπλούν ενώ η αδελφή του Elfriede και ο αδελφός του Sebastian Heinrich ήταν επίσης επιτυχημένοι αθλητές.

Στην κορυφή από μικρός

Επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Τορίνο το 1934. Τότε, ο αριθμός των αγωνιζόμενων ήταν πολύ μικρότερος από ότι σήμερα, οπότε η διοργάνωση διήρκεσε μόνο μερικές μέρες, συγκεκριμένα από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου, με τη Γερμανία να είναι η μεγάλη νικήτρια με 11 μετάλλια. Τα επτά ήταν χρυσά, δύο ήταν ασημένια και δύο χάλκινα. Ένα από τα τελευταία κέρδισε ο Λονγκ στο άλμα εις μήκος με άλμα 7,25μ. Ήταν τότε 21 ετών και ένα χρόνο αργότερα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Παγκόσμιους Πανεπιστημιακούς Αγώνες.

Δύο χρόνια αργότερα, είχε ήδη τελειώσει τις σπουδές του και συνδύαζε το επάγγελμα του δικηγόρου στο Αμβούργο με τον αθλητισμό μέσω του Leipziger Sport Club. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στο Βερολίνο μεταξύ 1ης και 16ης Αυγούστου, αποτέλεσαν τη μεγάλη βιτρίνα του ναζιστικού καθεστώτος. Πεδίο δράσης του Γκέμπελς με το προπαγανδιστικό έργο του. Συμμετείχαν σχεδόν τέσσερις χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες από 49 χώρες.

Η ιδανική για το καθεστώς, ναζιστική φιγούρα

Ο Λονγκ ήταν χωρίς να το ξέρει μέρος αυτής της προπαγάνδας. Με ύψος 1,84 μέτρα, ξανθά μαλλιά, γαλανά μάτια, δηλαδή με… άρια εμφάνιση, ιδανική για το καθεστώς των ναζί, φιγούρα. Στα πρώτα προκριματικά ο Λονγκ έσπασε το ευρωπαϊκό ρεκόρ στα άλμα εις μήκος. Έπειτα ήρθε το επεισόδιο που σημάδεψε τη ζωή του και θεωρείται μια από τις μεγάλες στιγμές στην ιστορία του αθλητισμού.

Η επιλογή του Βερολίνου ως τόπος διεξαγωγής των Αγώνων έγινε το 1931 χωρίς αντιδράσεις. Όμως η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία δύο χρόνια αργότερα άλλαξε τα δεδομένα. Αρκετές χώρες σκέφτηκαν να μην στείλουν τις ομάδες τους. Τελικά μόνο η Ισπανία ήταν απούσα. Η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ ήταν μία από αυτές που παραλίγο να μποϊκοτάρει τους Αγώνες, αν και τελικά πήρε κανονικά μέρος. Ευτυχώς για τον αθλητισμό καθώς το μεγάλο αστέρι του στίβου εκείνη την εποχή ήταν Αμερικανός.

Το όνομά του ήταν Jesse Owens, από το Oakville της Αλαμπάμα, ο οποίος ήταν συνομήλικος με τον Long. Ο Όουενς σπούδαζε στο Ohio State University και ταυτόχρονα διέπρεπε ως αθλητής. Ήταν κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ και απέναντί του θα έβρισκε στο Βερολίνο τον Λονγκ, κάτοχο του ρεκόρ Ευρώπης. Ο Λονγκ ήταν φυλετικό αρχέτυπο για τους Ναζί και ο Όουενς ένας υπάνθρωπος γι’ αυτούς. Οι Αμερικανοί θα έπρεπε να ντρέπονται για τον εαυτό τους καθώς άφηναν τους μαύρους να κερδίζουν χρυσά μετάλλια για αυτούς, σύμφωνα με τον Χίτλερ.

Η ιστορία στο Βερολίνο

Ο Όουενς ξεκίνησε την πρώτη μέρα των Αγώνων του Βερολίνου κερδίζοντας τα 100 μέτρα. Στο μήκος, ξεκίνησε με δύο άκυρα άλματα και κινδύνευε να μείνει εκτός τελικού. Ο Λονγκ τον πλησίασε, του είπε να πατήσει λίγο πιο πριν και μάλιστα τοποθέτησε μια λευκή πετσέτα σχεδόν 20 εκατοστά από την τελική γραμμή γνωρίζοντας ότι ο Αμερικανός έκανε άλματα πολύ μεγαλύτερα από το όριο των 7,15 μέτρων. Ο Όουενς τον άκουσε και πήδηξε 7,25 μ. και την επόμενη ημέρα ήταν στον μεγάλο τελικό. Ο Λονγκ κατάφερε να πηδήξει 7,87 μέτρα, ο Όουενς 8,06 μέτρα σπάζοντας το Ολυμπιακό ρεκόρ και κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο ενώ το χάλκινο πήγε στον Ιάπωνα Naoto Tajima, ο οποίος αργότερα θα κέρδιζε στο τριπλούν με παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Όουενς κέρδισε επίσης τους αγώνες στα 200 μ. και 4 x 100 μ., γκρεμίζοντας τις προσδοκίες των Ναζί. Κάποιοι είπαν ότι ο Χίτλερ έφυγε από το στάδιο για να αποφύγει να του σφίξει το χέρι. Ο Όουενς είχε πει πως διασταυρώθηκαν εκείνη την ημέρα στο στάδιο κι ο Χίτλερ τον χαιρέτησε με ένα νεύμα και εκείνος το ανταπέδωσε.  Όταν γύρισε στην πατρίδα του, ο Ρούσβελτ τον αγνόησε εντελώς καθώς βρισκόταν εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.

Ο πρώτος που έτρεξε τα να τον συγχαρεί ήταν ο Λονγκ. Μάλιστα τον συνόδευσε αγκαλιά στα αποδυτήρια προς έκπληξη των ναζιστικών αρχών. Παρέμειναν φίλοι τα επόμενα χρόνια και συνήθιζαν να αλληλογραφούν.

Οι καλοί φίλοι

Ο Λονγκ εντάχθηκε στο στρατό το 1941 ως εκπαιδευτής αθλημάτων, αλλά το 1943 διορίστηκε σε μια επίλεκτη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας. Αν και η εκδοχή ότι πέθανε στο νοσοκομείο που είχε στηθεί στο μέτωπο, θεωρείται η επικρατέστερη, ο γιός του υποστηρίζει ότι δεν μεταφέρθηκε ποτέ σε νοσοκομείο, αλλά πέθανε στη μάχη. Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός συντρόφου του που ονομαζόταν Robert Stadler, η σορός του βρέθηκε επτά χρόνια αργότερα. Το 1961, τα λείψανά του μεταφέρθηκαν από τη Γκέλα στη γειτονική πόλη Motta Sant’Anastasia, όπου στήθηκε νεκροταφείο για τους πεσόντες Γερμανούς στον πόλεμο.

Ο Όουενς κράτησε μια από τις υποσχέσεις που είχε δώσει στην ανταλλαγή επιστολών του και στη μεταπολεμική περίοδο επικοινώνησε με τον Κάι-Χάινριχ, γιο του Λονγκ. Γεννήθηκε το 1941 και είχε έναν αδελφό που πέθανε το 1944. Τον επισκέφτηκε 1966 και μάλιστα πόζαραν μαζί στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου για ένα ντοκιμαντέρ. Επίσης, ήταν κουμπάρος στον γάμο του. Δύο χρόνια πριν από αυτή τη συνάντηση, έγινε γνωστό ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε απονείμει στον Long, μεταθανάτια, το πρώτο μετάλλιο Pierre de Coubertin. Πρόκειται για ένα βραβείο για όσους ξεχωρίζουν για την αθλητική τους ικανότητα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο γιος του ισχυρίζεται στη βιογραφία του πατέρα του ότι δεν το πήρε ποτέ. Ο Όουενς είχε πει: «Όλα τα μετάλλια και τα κύπελλα που κέρδισα θα μπορούσαν να λιώσουν και θα ήταν άχρηστα μπροστά στη φιλία είκοσι τεσσάρων καρατίων που έκανα με τη Λουζ Λονγκ εκείνη την εποχή».

Οι αγώνες στο Πεκίνο

2001: Η ΔΟΕ αναθέτει την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο. Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα θα διοργανώσει τους Αγώνες.

1998: Ο Μαροκινός Hicham El Guerrouj κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 1500μ με 3.26 στη Ρώμη.

1994: O παίκτης του baseball, Cesar Leonardo Tovar από την Βενεζουέλα, με το ψευδώνυμο “Pepito” και “Mr. Versatility” που έπαιξε για τους Minessota Twins (1965-1972), τους Oakland Athletics (1975-76) και τους New York Yankees (1976) πεθαίνει στο Καράκας σε ηλικία 54 ετών.

1992: Ο Νίκος Γκάλης μετακομίζει στον Παναθηναϊκό στην μεγαλύτερη μεταγραφή στο χώρο του μπάσκετ που θα κοστίσει συνολικά 1 δις δραχμές στους αδελφούς Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο, που επιθυμούν να μεταμορφώσουν τον Παναθηναϊκό σε πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη.

1967: Ο Eddie Mathews των Huston Astros κάνει το 500ό του home run.

1952: Ξεκινούν οι 15οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ελσίνκι και ολοκληρώνονται στις 3 Αυγούστου. Οι αγώνες ονομάζονται “Ολυμπιάδα του Emil Zatopek” μιας και ο Zatopek και η γυναίκα του Dana κερδίζουν 4 χρυσά μετάλλια. Η Ελληνική εθνική ομάδα μπάσκετ εμφανίζεται για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες με ήττα στο Ελσίνκι από την Ουγγαρία με 38-75.

Ο Λινοξυλάκης στον Παναθηναϊκό

1951: Ο αμυντικός του Αστέρα Γκύζη Κώστας Λινοξυλάκης μεταγράφεται στον Παναθηναϊκό.

1951: Ο ίππος ”Citation” γίνεται το πρώτο άλογο που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο δολάρια (1.085.760) σε κέρδη στην καριέρα του όταν κερδίζει το Hollywood Gold Cup στην Καλιφόρνια. Η κούρσα αυτή είναι η πρώτη έγχρωμη μετάδοση του CBS.

1926: Ολοκληρώνονται οι εγγραφές των πρώτων αγώνων που προκηρύσσει η ΕΛΠΑ στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία σειρά έξι αγώνων και η απονομή του θα γίνει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο με χορηγούς την εφημερίδα “Βραδυνή” και την ετιρεία πετρελαιοειδών “Shell”. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν δύο ημέρες μετά με το “Χιλιόμετρο Λανσέ “ στη Λεωφόρο Συγγρού και θα ακολουθήσουν ο “Μεγάλος Αγών Αντοχής” (γύρος Πελοποννήσου), ο “Αγών Ερασιτεχνών” (Αθήνα-Ιτέα-Αθήνα), ο “Αγών Κυρίων” (Μαραθώνας-Αθήνα), ο “Αγών Υπερμικρών Αυτοκινήτων Voiturettes Μοτοσυκλετών και Side Cars” (Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα) και οι “Αγώνες Ταξί” δεξιοτεχνίας επαγγελματικών σοφέρ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News