«Αμερικάνος, έρχεται εδώ και με φιλεί» - Η ΑΕΚ «βασίλισσα», ο μύθος του Βασίλη Γεωργίου

Σαν σήμερα: «Αμερικάνος, έρχεται εδώ και με φιλεί» – Η ΑΕΚ Βασίλισσα, ο μύθος του Βασίλη Γεωργίου.

«Η Ελλάς, η ΑΕΚ να είναι Βασίλισσα της Ευρώπης… Αμερικάνος, έρχεται εδώ και με φιλεί… Μπράβο παιδιά μου», έλεγε εκείνο το βράδυ ο Βασίλης Γεωργίου. Μια περιγραφή… μύθος Ο θρίαμβος έφτανε έτσι στα αυτιά όλων όσων είχαν στηθεί στο τρανζιστοράκι της εποχής. ΑΕΚ – Σλάβια Πράγας 89-82…

Με τεχνικό το Νίκο Μήλα και ένα αμιγώς ελληνικό ρόστερ (Γιώργος Αμερικάνος, Χρήστος Ζούπας, Γιώργος Τρόντζος, Λάκης Τσάβας, Αίας Λαρεντζάκης, Στέλιος Βασιλειάδης, Αντώνης Χρηστέας, Νίκος Νεσιάδης, Πέτρος Πετράκης και Ανδρέας Δημητριάδης), η «Ένωσις» υπέταξε στον τελικό που διεξήχθη σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου του 1968 στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας μπροστά σε 80.000 θεατές, με σκορ 89-82 την τσεχοσλοβακική Σλάβια Πράγας.

Οι θεατές στις κερκίδες και χιλιάδες άλλοι όρθιοι στον κάτω διάδρομο και έξω από το στάδιο ένωσαν τις φωνές τους, που έγιναν ουρανομήκεις κραυγές θριάμβου όταν ο Γιώργος Αμερικάνος έκανε τον «γύρο του θριάμβου». Προηγουμένως η Α.Ε.Κ. βάδιζε στην κόψη του ξυραφιού. Έχανε εκτός έδρας και κατόρθωνε να κερδίζει με μεγαλύτερη διαφορά στο Στάδιο. Ξεκίνησε με ήττα από την ισπανική Βιτόρια με 72-82 και νίκη στη ρεβάνς με 85-65. Ακολούθησαν οι αγώνες με τη βελγική Ρουαγιάλ (76-54, 54-74) και την περίφημη ιταλική Ίνις Βαρέζε (60-78, 72-52).

Η μυθική ραδιοφωνική περιγραφή του Βασίλη Γεωργίου, ηχεί ακόμα στα αυτιά των παλαιότερων ή και νεότερων που την άκουσαν τα επόμεβνα χρόνια.

Ακούστε: 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News