Eurovision 2022: Θα είναι αυτή η μεγάλη νικήτρια; Ο ρόλος της πολιτικής

Δεν χρειάστηκαν να μπουν καν στοιχήματα. Κανείς δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία ότι το τραγούδι που στέλνει φέτος η Ουκρανία στην Eurovision θα πέρναγε στον τελικό γύρο. Αυτό έγινε στο PalaOlympico του Τορίνου, όπου διοργανώνεται και ο τελικός το Σάββατο, 14 Μαίου.

Ο Ουκρανός ράπερ Ολέχ Πσιουκ με την ορχήστρα Kalush ερμήνευσε στα αγγλικά το τραγούδι Stefania, αφιερωμένο στην μητέρα του, γραμμένο και γι αυτήν. Όπως λέει ο ίδιος, γράφτηκε πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, αλλά μετά την ρωσική εισβολή πήρε άλλες διαστάσεις. Η μητέρα Stefania έγινε μητέρα-Ουκρανία, μητέρα πατρίδα.

Μακριά από την πολιτική η Eurovision;

Στα αυτιά και την καρδιά των Ουκρανών έχει πάρει άλλο συμβολισμό, άλλη σημασία Κι αυτό ακριβώς είναι που πρoσδίδει στη συμμετοχή της Ουκρανίας στο μουσικό ραντεβού της Eurovision έναν ισχυρό συμβολισμό κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης.Βέβαια, σύμφωνα με τον κανονισμό η Eurovision είναι ένας διαγωνισμός τραγουδιού και πρέπει να μένει αυστηρά μακριά από την πολιτική. Αλλά θα ήταν ψέμα να μην παραδεχθεί κανείς ότι όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και την διοργάνωση.

Καταρχήν αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 25 Φεβρουαρίου, η Ρωσία αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό, όπως και η Λευκορωσία. Παρόλα αυτά στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε χθες βράδυ μετά την επιτυχία του ο Ολέχ Πσιουκ, αφού ο ίδιος εξέφρασε την χαρά του που πέρασε στον τελικό, προσπάθησε να μείνει σε αυστηρό μουσικό πλαίσιο. «Αντιλαμβανόμαστε ότι θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι υπάρχει ουκρανική κουλτούρα και ουκρανική μουσική. Είναι ζωντανές και έχουν έναν πολύ όμορφο και ιδιαίτερο χαρακτήρα Επομένως είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι σε αυτόν τον σκοπό».

«Να μη ξεχνάμε ότι στην Ουκρανία γίνεται πόλεμος»

Δεν παρέλειψε ωστόσο να ευχαριστήσει στα αγγλικά για την στήριξη προς την Ουκρανία. Αλλά και οι άλλοι τραγουδιστές που συμμετείχαν στον χθεσινοβραδινό ημιτελικό έφεραν στη διάρκεια της εμφάνισής τους κάποια σύμβολα σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, μια κιθαρίστρια του ισλανδικού συγκροτήματος Systur είχε την ουκρανική σημαία στην πλάτη της. Η Μόνικα Λιου από τη Λιθουανία στη συνέντευξη τύπου ήταν πιο εκδηλωτική και στάθηκε ανοιχτά υπέρ της Ουκρανίας. «Θέλω απλά όλοι μας να μην ξεχνάμε ότι στην Ουκρανία γίνεται πόλεμος. Και να την στηρίξετε. Κάντε χορηγίες. Τα χρήματα είναι σημαντικά και η προσοχή είναι σημαντική. Κάντε το, σας παρακαλώ, μας χρειάζονται, Sláva Ukrayini».

Αλλά και από την πλευρά του κοινού που θα παρακολουθήσει τον τελικό αναμένεται μεγάλη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία. Μάλιστα ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η νίκη στον ημιτελικό αποτελεί προανάκρουσμα για το ποιο τραγούδι θα αποσπάσει τη νίκη, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, στη φετινή Eurovision.

Πηγή: dw.com

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News