Φωτιές: Υψηλές θερμοκρασίες και ξηρές κλιματολογικές συνθήκες το εκρηκτικό κοκτέιλ για τις πυρκαγιές

Υψηλές θερμοκρασίες και ξηρές κλιματολογικές συνθήκες αποτελούν το εκρηκτικό κοκτέιλ για τις πυρκαγιές, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος.

Σε ό,τι αφορά τις φωτιές στη χώρα, ο κ. Γιάνναρος είπε ότι η σχετική υγρασία ανακάμπτει και υποχωρούν οι άνεμοι που συνήθως αποτελούν τον μεγαλύτερο εχθρό για τις πυρκαγιές, αν και σε όσες κατακαίουν αυτή την στιγμή στη χώρα δεν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Όπως τόνισε ο κ. Γιάνναρος, η κλιματική κρίση είναι ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στη δυσκολία αντιμετώπισης των μεγάλης έντασης πυρκαγιών, ενώ η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών είναι άλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την εκδήλωση πυρκαγιών, καθώς εκλείπει ο παράγοντας υγρασίας εδάφους.

Meteo: Θερμές και ξηρές συνθήκες που ευνοούν τις φωτιές όλη την εβδομάδα

Την ίδια ώρα πολύ δύσκολες αναμένεται να είναι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες όσο και η έλλειψη υγρασίας ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / Meteo.gr, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα παραμείνουν δυσμενείς στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή ευνοώντας την εκδήλωση πυρκαγιών.

Βασική αιτία είναι οι επίμονες υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σε συνδυασμό με τις ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν την αποδοτική αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων.

Παράλληλα, από την Τετάρτη (27.7) αναμένεται ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο τουλάχιστον μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Πώς διευκολύνεται η ανάφλεξη

Κάτω από τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επικρατούν στη χώρα από την Παρασκευή, τα διαθέσιμα δασικά καύσιμα (ειδικότερα η νεκρή ύλη, όπως μικρά κλαδιά και κορμοί, φύλλα, βελόνες, αλλά και μικρά δέντρα/θάμνοι) ξεραίνονται γρήγορα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη τους εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια να ευνοείται η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς.

Ειδικότερα, για σήμερα Δευτέρα η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να βρεθεί κάτω από το 10% σε μεγάλο τμήμα της Ελλάδας, όπως προκύπτει από υψηλής ανάλυσης αριθμητικές προσομοιώσεις που επιχειρησιακά υλοποιούνται στο ΕΑΑ / Meteo.gr. Τιμές υγρασίας της καύσιμης ύλης κάτω από 10% είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την εύκολη ανάφλεξη, τη διατήρηση και τη γρήγορη μετάδοση της φωτιάς.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Συνολικά, η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τη Δευτέρα 25/07/2022 αναμένεται υψηλή/πολύ υψηλή σε Αττική, K. και Ν. Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Λέσβο, Λήμνο και Σαμοθράκη, και τοπικά σε Δωδεκάνησα, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, και Κ. Μακεδονία.

Πηγή: in.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News