Η μανιάτισσα Μις Ευρώπη που παραβίασε το άβατον του Αγίου Όρους
Η Αλίκη Διπλαράκου σαν σήμερα -6 Φεβρουαρίου- το 1930, εκπροσώπησε τη χώρα μας στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Ευρώπη». Αργότερα παραβίασε το άβατον του Αγίου Όρους.
Βρέθηκε κατά… λάθος στα καλλιστεία, έφτασε να στεφθεί ομορφότερη γυναίκα στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο και ντυμένη άντρας παραβίασε το άβατον του Αγίου Όρους.
Η Αλίκη Διπλαράκου σαν σήμερα -6 Φεβρουαρίου- το 1930, εκπροσώπησε τη χώρα μας στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Ευρώπη», στο Παρίσι. Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, αναδειχθηκε η ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης για το 1930.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ο ποδοσφαιρικός θρύλος, ο Άκης Πάνου, ο Καζαντζίδης κι ένα ποτήρι καρφωμένο στο κούτελο
Η Αλίκη Διπλαράκου γνωστή και ως Λαίδη Ράσελ γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1912 και καταγόταν από την Κρήνη της Μάνης. Ήταν κόρη τού Γεωργίου Διπλαράκου και της Ελένης Νικολέση. Ο πατέρας της είχε το επώνυμο Βαβούλης, αλλά το άλλαξε και έλαβε το επώνυμο της μητέρας του Διπλαράκου. Η οικογένεια ζούσε στην Αθήνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ο «ναυαρχούκος» του Παναθηναϊκού τράβηξε τα καλώδια στην εντατική
Η λαίδη κέρδισε τον τίτλο της ομορφότερης γυναίκας στην Ελλάδα και μετά στην Ευρώπη σε ηλικία 18 ετών, στο Παρίσι το 1930. Όταν ρωτήθηκε πώς ξεκίνησε η συμμετοχή της, είπε: «Ήμουν με τη μητέρα μου στο τσάι της Βρετανικής πρεσβείας, όταν κάποιος πρότεινε να πάμε να δούμε τον διαγωνισμό ομορφιάς σε ένα θέατρο. Κάποια στιγμή οι κριτές φώναξαν το όνομά μου, νόμισα ότι ήταν αστείο. Προσπάθησα να αρνηθώ, αλλά ο Πρόεδρος της Ελλάδας μου είπε, ότι αυτό θα πρόβαλλε την Ελλάδα και να δεχθώ. Τρεις ημέρες μετά βρέθηκα στο Παρίσι, όπου κέρδισα στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό και έπρεπε να συνεχίσω στο Ρίο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: ΜΙΝΙΟΝ και Κατράντζος στην πυρά – Η σχέση του Άρη Θεσσαλονίκης
Η Αλίκη Διπλαράκου ήρθε δεύτερη στον διαγωνισμό Μις Κόσμος τού Ρίο ντε Ζανέιρο το ίδιο έτος. Περιόδευσε στις ΗΠΑ, δίνοντας διαλέξεις για τον αρχαίο και νέο ελληνικό πολιτισμό. Μιλούσε με ευχέρεια αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
«Δανεισθείσα ναυτικήν στολήν, εισήλθον μετά του μνηστήρος μου»
Το 1930 ντύθηκε με ανδρικά ρούχα και παραβίασε το άβατον του Αγίου Όρους. Βρισκόταν στη θαλαμηγό του πρώτου μνηστήρα της Γάλλου εφοπλιστή Μοράν, το οποίο είχε αγκυροβολήσει στη Μονή Βατοπεδίου. Ήταν η τρίτη παραβίαση από γυναίκα και το συμβάν έγινε πρωτοσέλιδη είδηση.
Λίγο αργότερα η Αλίκη Διπλαράκου έστειλε από το Νταβός της Ελβετίας, στο Άγιο Όρος την ακόλουθη επιστολή: «Σεβάσμιοι Πατέρες, σας εξομολογούμαι ολοψύχως το σφάλμα που διέπραξα τον περασμένον Μάϊον εις την Μονήν Βατοπαιδίου. Έφθασα εκεί δια πλοίου του μνηστήρος μου κ. Μωράν, και συνέπεσε να είναι αγκυροβολημένα εκεί και τα θωρηκτά Λήμνος και Κιλκίς, οπότε ο πονηρός μοι ενέβαλε την σκέψην να ανέλθω εις την Μονήν καίτοι εγνώριζα, ότι απαγορεύετο. Και δανεισθείσα ναυτικήν στολήν, εισήλθον μετά του μνηστήρος μου και περιήλθον εκκλησίας και άλλα μέρη ως ναύτης, χωρίς να με γνωρίσει κανείς. Έκτοτε Πατέρες μου έχασα την υγείαν μου και κατήντησα εδώ εις τα σανατόρια της Ελβετίας δια την σωτηρίαν μου, και δυστυχώς δεν βλέπω βελτίωσιν. Εγνώρισα όμως και το πιστεύω ακράδαντα, ότι είναι τιμωρία εκ μέρους της Παναγίας προς την οποίαν ησέβησα, δεν έπρεπε εγώ μορφωμένη κοπέλα να κάμω αυτό που έκαμα, και μετανοώ, τώρα, παρακαλώντας την Παναγία μου να με συγχωρέσει. Παρακαλέσατε και σεις άγιοι Πατέρες. Προς τούτο, δεχθήτε δε και 5.000 δραχμές, ίνα κάμετε λειτουργίας και παρακλήσεις δια την υγείαν μου». (Πηγή: ΑΡΧΙΜ. ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗ, ΤΟ ΑΒΑΤΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑ», τεύχος 38-39, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 1990, σ. 59).
Προσπάθησε να δοκιμάσει το ταλέντο της στο θέατρο και έπαιξε στο έργο “Προμηθεύς”. Έγινε γνωστή διεθνώς εξαιτίας του δεύτερου γάμου της με τον Άγγλο ευπατρίδη Σερ Τζον Ράσελ (1914-1984). Απεβίωσε στις 30 Οκτωβρίου του 2002. Κηδεύτηκε στο Λονδίνο από τον Oρθόδοξο Kαθεδρικό Nαό της Aγίας Σοφίας ως Λαίδη Aλις Pάσελ.
Πεθαίνει ο Νίκος Φλώρος
2009: Πεθαίνει μετά από μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 62 ετών, ο Νίκος Φλώρος, ένας από τους σημαντικότερους αθλητικούς φωτορεπόρτερ.
2001: Οι παίκτες της ομάδας μπάσκετ του Άρη αρνούνται να κατέβουν στην Αθήνα για τον αγώνα με το Μαρούσι στο πλαίσιο του Κυπέλλου Σαπόρτα λόγω μη καταβολής χρημάτων από τη διοίκηση του συλλόγου και η ομάδα μηδενίζεται.
2000: Η Αμερικάνικη ομάδα (Joey Woody, Karl Paranya, Rich Kenah, Davis Krummenager) με χρόνο 7:13.94 καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στην σκυταλοδρομία 4×800μ σε μήτινγκ στη Βοστόνη. Το ρεκόρ ανήκε στην Σοβιετική ομάδα με χρόνο 7:17.08.
2000: Ο 41χρονος Diego Maradona, σαν επίσημος καλεσμένος και όχι σαν παίκτης, δίνει την έναρξη του τελικού κυπέλλου (Pinar Del Riο – Havana City 2-1) στην Κούβα, όπου βρίσκεται για αποτοξίνωση από την κοκαΐνη από τις 18/1/2000.
2000: Ο Wilson Kipketer με χρόνο 2:15.25 κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου στα 1000μ σε μήτινγκ στην Στουτγκάρδη.
2000: Ο Βρετανός ποδηλάτης Gary Edwards χάνει το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 30-34 ετών στο σπριντ που κέρδισε στο Πρωτάθλημα Πίστας World Masters τον Σεπτέμβιο του 1999 στο Μάντσεστερ, και αποκλείεται δια βίου από το άθλημα από την Βρετανική Ποδηλατική Ομοσπονδία, όταν βρίσκεται να έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών για τρίτη φορά από τον Ιούνιο του 1998.
Ρεκό από την Πατουλίδου
1995: Τρία χρόνια μετά το χρυσό της Βαρκελώνης, η Βούλα Πατουλίδου κάνει πανελλήνιο ρεκόρ με 6.56 στο μήκος στο ΣΕΦ.
1993: Πεθαίνει από AIDS ο μαύρος τενίστας Arthur Ashe, νικητής του Wimbledon το 1974 όταν κατέβαλε στον τελικό τον Jimmy Connors, φαβορί του αγώνα.
1972: Ο Γιώργος Σιδέρης παίζει στον αγώνα Ολυμπιακός – Παναχαϊκή 3-2 στην πρώτη του εμφάνιση μετά την επιστροφή του από το Βέλγιο όπου αγωνίστηκε με την Άντβερπ, και σκοράρει τα δύο του τελευταία γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα το οποίο θα εγκαταλείψει δύο εβδομάδες μετά, κάνοντας την τελευταία του εμφάνιση στις 20/2/72, εναντίον του ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη.
1971: Ο πρώτος αμερικανός αστροναύτης Alan Shepard, μέλος της αποστολής του “Απόλλο 14” παίζει τον πρώτο αγώνα γκολφ στο φεγγάρι.
1958: 21 νεκροί (7 ποδοσφαιριστές, 3 παράγοντες, 8 δημοσιογράφοι και 4 μέλη του πληρώματος) της αποστολής της Manchester United είναι ο απολογισμός όταν το αεροπλάνο που μεταφέρει την ομάδα από το Βελιγράδι, μετά τον αγώνα εναντίον του Ερυθρού Αστέρα (3-3) και έχοντας κερδίσει την πρόκριση στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εναντίον της Μίλαν, συντρίβεται μετά την απογείωση από ανεφοδιασμό στο χιονισμένο Μόναχο. Ανάμεσα στους 23 τυχερούς ο Bobby Charlton και ο προπονητής Matt Busby.
1932: Αγώνες dog sled γίνονται για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λέικ Πλάσιντ σαν αγώνισμα επίδειξης.
1922: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της καθημερινής πολιτικής εφημερίδας “Ελεύθερον Βήμα” με διευθυντή τον Δημήτριο Λαμπράκη, τιμή φύλλου 20 λεπτά και έδρα στην Λ.Πανεπιστημίου 25, ενώ το 1975 θα τον διαδεχθεί ο υιός του Χρήστος και αυτόν το 2009 ο Σταύρος Ψυχάρης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Super League: Η βαθμολογία μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- Λουτσέσκου: «Η ομάδα παρουσιάστηκε μετά από καιρό με έναν τρόπο που θέλουμε να βλέπουμε»
- Βασίλης Σπανούλης: Τι απάντησε για τις συζητήσεις με τη Μονακό