Τζέισον Στέιθαμ: Από ποιο άθλημα τον «έκλεψε» ο κινηματογράφος

Τζέισον Στέιθαμ: Απο ποιο άθλημα τον «έκλεψε» ο κινηματογράφος;

Ο πασίγνωστος ηθοποιός Τζέισον Στέιθαμ τη συγκεκριμένη περιόδο, πρωταγωνιστεί στη ταινία, Wrath of man ενώ σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει και το Expendables 4 αλλά και το Operation Fortune. 

Ο σταρ του κινηματογράφου, γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1967 στο Σάιρμπρουκ του Ντέρμπισαϊρ. Δεν έχει κατακτήσει μόνο τις αίθουσες του κινηματογράφου αλλά το 1988 και το 1992 ήταν αθλητής των καταδύσεων, που μάλιστα είχε τερματίσει στη 12η θέση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Έγινε μέλος της Βρετανικής Ολυμπιακής Ομάδας και τότε, είχε ταξιδέψει στη Σεούλ της Κορέας.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνέχισε ως μέλος της Εθνικής Ομάδας Καταδύσεων για την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, μετά από λίγο καιρό και αφού αγωνιζόταν σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και Ολυμπιακούς αγώνες, αποφάσισε να επικεντρωθεί στο επόμενο κεφάλαιο της καριέρας του, δηλαδή, στον κινηματογράφο.

Άρχισε να αποκτά σπουδαία φήμη για τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους σε ταινίες δράσης όπως «The Transporter», «Crank», «The Expendables» και «The Fast and the Furious». Λόγω του ότι είχε ένα εντυπωσιακό, αθλητικό κορμί, ξεκίνησε τις πρώτες του δουλειές σε video clip στις αρχές του ’90 όπως το «Comin’ On» των The Shamen και το «Run to the Sun» του Erasure. Επιπλέον, ήταν πωλητής στη μαύρη αγορά, κάτι, που «γοήτευσε» τον σκηνοθέτη, Γκάι Ρίτσι.

Ο αθλητισμός και οι καταδύσεις

Ο Βρετανός ηθοποιός είχε δύο πάθη στα νιάτα του, το ποδόσφαιρο και τις καταδύσεις καθώς έφτασε σε εντυπωσιακά υψηλό επίπεδο. «Ήταν μια υπέροχη εμπειρία, να ταξιδεύεις στον κόσμο και να αγωνίζεσαι σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Σου διδάσκει πειθαρχία και σίγουρα σε κρατά μακριά από προβλήματα» είχε αναφέρει σε μια συνέντευξη του 2003 στο IGN.

Ο Στέιθαμ έκανε καθημερινή εξάσκηση στην πισίνα και ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας Καταδύσεων της Βρετανίας για 12 χρόνια. Έχει αγωνιστεί και στην Αγγλία στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας το 1990 των 10 μέτρων, των 3 και του 1 μέτρου. Όμως ο ηθοποιός, είχε επιχειρήσει μια τριπλή τούμπα, καταλήγοντας με χαμηλό σκορ 13,86. Μετά από μια άβολη προσγείωση κατάφερε να ξεφύγει απο κάποιον τραυματισμό αλλά τότε ήταν η τελευταία φορά που θα αγωνιζόταν σε μεγάλο διαγωνισμό.

Για το συγκεκριμένο γεγονός είχε αναφέρει: «Είναι λίγο στενάχωρο που δεν πήγα ποτέ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόλις άκουσα ότι έπαιρναν επτά εκατομμύρια ή κάτι τέτοιο για τις καταδύσεις ετησίως, στεναχωρήθηκα πολύ. Οι δύτες που έχουμε τώρα είναι απλά καταπληκτικοί. Μάλλον το θέμα ήταν ότι ξεκίνησα αργά να ασχολούμαι με αυτό το άθλημα, ίσως έπρεπε να είχα διαλέξει κάτι άλλο». 

Ενώ είχε βγει και 12ος σε Παγκόσμιους Αγώνες ο ίδιος είχε δηλώσει πως: «Οι καταδύσεις ήταν προφανώς ένα χόμπι μου και ως ερασιτεχνικό άθλημα δεν μπορείς να κερδίσεις χρήματα από αυτό», εξήγησε το 2003. «Έτσι, έβαζα χρήματα στην τσέπη μου ενώ δούλευα στις γωνιές των δρόμων, πουλώντας αρώματα και κοσμήματα και άλλα αγαθά που υποτίθεται ότι ήταν ακριβά».

Το μόντελινγκ

Επειδή, λοιπόν είχε ένα εντυπωσιακό και αθλητικό κορμί, μετά τις καταδύσεις και τον αθλητισμό, ασχολήθηκε με το μόντελινγκ. Υπέγραψε συμβόλαια με τους Tommy Hilfiger, Levi’s και French Connection, κατά τη διάρκεια της οποίας γνώρισε τον νέο σκηνοθέτη ταινιών Γκάι Ρίτσι που μετά την γνωριμία, ξεκίνησε τον κινηματογράφο.

Η κινηματογραφική του καριέρα

Έλαβε την ακρόαση για το ντεμπούτο του ως Μπέικον στο Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998) μέσω της French Connection. Τότε, τον είχε προτείνει ο σκηνοθέτης που τον είδε να πουλά προϊόντα στη μαύρη αγορά. Ο Στέιθαμ ήταν τόσο καλός που μετά απο την επιτυχία του Lock, Stock and Two Smoking Barrels συνεργάστηκε ξανά με τον Γκάι Ρίτσι για το Snatch (2000), με συμπρωταγωνιστές όπως οι Μπραντ Πιτ, Ντένις Φαρίνα και Μπενίσιο ντελ Τόρο. Μετά το Snatch (2000) κυκλοφόρησε το Turn It Up (2000). Και, το 2002 επιλέχθηκε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Frank Martin στο The Transporter (2002).

Ο Τζέισον συμμετείχε επίσης στο ριμέικ του καλοκαιριού του 2003 των The Italian Job (1969 και 2003), παίζοντας τον Handsome Rob. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, ο Στέιθαμ έγινε πρωταγωνιστής ταινιών δράσης, με σημαντικότερα τα Crank (2006) και Crank: High Voltage (2009) και επίσης War (2007). Και οι επιτυχίες άρχισαν να ακολουθούν η μια μετά την άλλη απο τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο Lee Christmas στο The Expendables (2010), την κωμωδία Spy (2015) και στο Fast & Furious 6 (2013), Furious 7 (2015), The Fate of the Furious (2017) και Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019).

Η οικογένειά του

Ο γοητευτικός ηθοποιός απο το 2009 έχει σχέση με το μοντέλο, Ρόζι Χάντινγκτον Γουάιτλι. Το ειδύλλιο ξεκίνησε απο ένα πάρτι στο Λονδίνο το 2009 και μίλησαν ανοιχτά για την σχέση τους δύο χρόνια μετά. 

Η ίδια, μιλώντας για την σχέση της με τον Στέιθαμ, είχε πει: «Είναι η πιο ωραία σχέση που έχω κάνει! Ο γάμος δεν ήταν η κορυφαία προτεραιότητά μου. Για κάθε ζευγάρι που είναι μαζί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, υπάρχει τεράστια πίεση να παντρευτεί. Πιστεύω απόλυτα στον γάμο, αλλά το να είμαι σε μια ευτυχισμένη σχέση είναι πολύ πιο σημαντικό για μένα».

Να σημειωθεί πως το 2016, το ζευγάρι ανακοίνωσε τον αρραβώνα του στις Χρυσές Σφαίρες του 2016 αλλά ακόμα, δεν έχουν παντρευτεί. Το 2017 απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, έναν γιο, τον Τζακ. Έπειτα, τον Φεβρουάριο του 2022, ήρθε στον κόσμο και η κόρη τους. 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News