Ο «Καπάντζας» του ΠΑΟΚ και το... πουλάκι Γιώργος Κούδας

Σαν σήμερα: Ο «Καπάντζας», Βασίλης Σιδηρόπουλος, ειδικός γραμματέας του ΠΑΟΚ, ο Γιώργιος Κούδας και η μεταγραφή του.

Όταν σαν σήμερα -9 Μαρτίου-το 1980 πέθαινε σε ηλικία 80 ετών ο Βασίλης Σιδηρόπουλος, οι περισσότεροι ρωτούσαν αν επρόκειτο για τον «Καπάντζα». Έτσι ήταν γνωστός στους φιλάθλους της Θεσσαλονίκης ο ειδικός γραμματέας του ΠΑΟΚ επί πολλές δεκαετίες. Πέθανε ενώ άκουγε στο ραδιόφωνο τον αγώνα ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 0-2, ένα ματς που έμεινε στην ιστορία για τη διαιτησία του Νίκου Λίτσα, την οργή του ΠΑΟΚ για τα σφυρίγματά του και τα επεισόδια που έγιναν.  

Ένας ξεχωριστός παράγοντας, ήταν ο «Καπάντζας». Για πολλά χρόνια ο άνθρωπος πίσω από όλους τους νεοαποκτηθέντες του ΠΑΟΚ. Ιδιοκτήτης παντοπωλείου στην τότε Βασιλίσσης Σοφίας -σημερινή Εθνικής Αμύνης- κοντά στο παλιό γήπεδο του ΠΑΟΚ. Ατελείωτα τα «πέρα δώθε» ανάμεσα στο κατάστημά του και στα γραφεία για υποθέσεις του ΠΑΟΚ. Συχνά και για μεταγραφικά θέματα για τα οποία ενεργούσε τάχιστα. Έτσι βγήκε και το παρατσούκλι Καπάντζας. Πρόκειται για λέξη τουρκικής προελεύσεως που σημαίνει παγίδα για πουλιά ή ζώα. Ο Βασίλης Σιδηρόπουλος ήταν αυτός που κρατούσε τους πιτσιρικάδες στον ΠΑΟΚ.

Ο Γιώργος Κούδας είχε πέσει και αυτός -όπως και σχεδόν όλοι οι παίκτες της εποχής- στην… παγίδα. Ο ίδιος ο Γιώργος Κούδας είχε πει: «Ήταν Σεπτέμβριος του ’58 και όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ο Βασίλης «Καπάντζας» Σιδηρόπουλος έφερε το φωτογράφο με τον τρίποδα και το… έπιασε το πουλάκι…».

Ο θάνατος του Λεωνίδα Θεοδωρακάκη

2020: Πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, επίτιμος πρόεδρος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού και ένας από τους κορυφαίους παράγοντες στην ιστορία του συλλόγου. Το 1967 είχε εκλεγεί τακτικό μέλος στους 100 Αθάνατους και από το 1991 έως το 2008 ήταν πρόεδρος του Ερασιτέχνη.

1997: Ο Βασίλης Τσιάρτας σημειώνει στο 33ο λεπτό το πρώτο του γκολ στο ισπανικό πρωτάθλημα εναντίον της Βαλένθια αλλά η Σεβίλλη χάνει με 4-2.

1997: Ολοκληρώνονται οι αγώνες του Final Four του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο βόλεϊ στη Θεσσαλονίκη. Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Κούνεο, δεύτερος ο Ολυμπιακός, τρίτη η Μπελογκόριε και τέταρτη η ομάδα του Βερολίνου.

Τα πέντε 9άρια του Αντώνη

1971: Τα πέντε 9άρια του Αντώνη. Στις 9 του μήνα, στις 9 ακριβώς, 9 λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα (στο 81′) το νούμερο 9 (ο Αντώνης Αντωνιάδης) σκοράρει το 9ο γκολ του στα κύπελλα Ευρώπης (ένα την προηγούμενη χρονιά εναντίον της Φόρβερτς και οχτώ την τρέχουσα) στο Γκούντισον Παρκ και ο Παναθηναϊκός προηγείται μπροστά στους εμβρόντητους Εγγλέζους με 1-0, που θα ισοφαρίσουν στο 90+ αλλά στη ρεβάνς της Λεωφόρου στις 24/3 θα αποκλειστούν αφού ο αγώνας θα λήξει ισόπαλος. Λίγες ημέρες μετά, ο 16χρονος Στέλιος Καγιαδάκης, μετέπειτα πρόεδρος του Συλλόγου Βρακοφόρων Κρήτης, αλλά και του Άρη Ρεθύμνου, θα γράψει την μαντινάδα “Σε μια πόλη της Αγγλίας, έπεσε ένας κεραυνός, που τον τρέμουν οι ομάδες, είναι ο Αντώνης ο ψηλός”, που θα ακούγεται για πολλά χρόνια από τη Θύρα 13.

1958: Ο George Yardley των Detroit Pistons γίνεται ο πρώτος παίκτης στο ΝΒΑ που σκοράρει 2.000 πόντους σε μια σεζόν (72 αγώνες, 27.8 πόντους ανά αγώνα).

Θρήνος στο Burden Park

1946: 33 νεκροί και 500 τραυματίες στον αγώνα Μπόλτον – Στόουκ Σίτι για το Κύπελλο Αγγλίας μπροστά σε 70.000 θεατές στο Burden Park όταν υποχωρούν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα. Ο αγώνας συνεχίζεται χωρίς να σταματήσει κατόπιν εντολής των υπευθύνων.

1935: 73.295 θεατές παρακολουθούν στο Highbury, τον αγώνα Arsenal-Sunderland δημιουργώντας ρεκόρ που θα αντέξει μέχρι που η λονδρέζικη ομάδα θα αλλάξει γήπεδο το 2006.

1929: Ο Eric Krenz στο Palo Alto της Καλιφόρνια γίνεται ο πρώτος που πετάει τον δίσκο πάνω από τα 160 πόδια (160ft 8-3/4 ίντσες, δηλαδή 51.45 μέτρα ) και 170 εκατοστά πιο πάνω από το 3χρονο ρεκόρ του Clarence Houser σημειώνοντας την μεγαλύτερη βελτίωση ρεκόρ στην ιστορία.

1908: Ιδρύεται η Ίντερ Μιλάνου από διαφωνούντα μέλη των ομάδων κρίκετ και ποδοσφαίρου της Μίλαν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News