Γκρεγκ Λουγκάνις - Kόλλησε HIV από τον βιαστή του, η σχέση του με την Ελλάδα

Ο Γκρέγκορι Ευθύμιος «Γκρεγκ» Λουγκάνις, γεννήθηκε σαν σήμερα -29 Ιανουαρίου το 1960- και αυτό που τον συνδέει με την Ελλάδα είναι -πέρα από το όνομά του- η παιδεία του και όχι η καταγωγή του.

Ο Γκρέγκορι Ευθύμιος «Γκρεγκ» Λουγκάνις, γεννήθηκε σαν σήμερα -29 Ιανουαρίου το 1960- και αυτό που τον συνδέει με την Ελλάδα είναι -πέρα από το όνομά του- η παιδεία του και όχι η καταγωγή του.

Ο Αμερικανός Ολυμπιονίκης στις καταδύσεις, ΛΟΑΤ ακτιβιστής και συγγραφέας, κέρδισε Ολυμπιακά μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1984 και του 1988 τόσο στο αναπηδητήριο όσο και στην πλατφόρμα. Είναι ο μόνος άντρας αθλητής και ο δεύτερος καταδύτης στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, που σάρωσε τα μετάλλια στις καταδύσεις σε συνεχόμενες Ολυμπιάδες. Το 1984, έλαβε το βραβείο James E. Sullivan Award από την Ερασιτεχνική Αθλητική Ένωση (AAU) ως ο πιο εξαιρετικός ερασιτέχνης αθλητής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για υιοθεσία όταν ήταν οκτώ μηνών

Ο Λουγκάνις γεννήθηκε στο El Cajon, της Καλιφόρνια και έχει καταγωγή από τη Σαμόα και τη Σουηδία. Οι έφηβοι βιολογικοί του γονείς, τον έδωσαν για υιοθεσία όταν ήταν οκτώ μηνών. Μεγάλωσε στην Καλιφόρνια από τους θετούς γονείς του, Φράνσις και Πίτερ Λουγκάνις. Ο θετός πατέρας του είναι ελληνικής καταγωγής. Ο ίδιος άρχισε να κάνει χορό, ακροβατικά και μαθήματα γυμναστικής όταν ήταν 18 μηνών, αφού παρακολουθούσε τα μαθήματα της αδελφής του και προσπαθούσε να συμμετέχει.

Από την ηλικία των τριών, έκανε καθημερινή εξάσκηση και συμμετείχε σε διαγωνισμούς και δημόσιες εμφανίσεις. Για τα επόμενα χρόνια, αγωνιζόταν τακτικά και έκανε εμφανίσεις σε διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένων γηροκομείων και της τοπικής ναυτικής βάσης. Σαν παιδί, είχε διαγνωστεί με άσθμα και αλλεργίες και για να βοηθηθεί με τις παθήσεις του, τον ενθάρρυναν να συνεχίσει τα μαθήματα χορού και γυμναστικής.

Επίσης ξεκίνησε το τραμπολίνο και σε ηλικία εννέα ετών άρχισε τα μαθήματα καταδύσεων αφού η οικογένειά του απέκτησε πισίνα. Φοίτησε στα σχολεία Santa Ana High School της Καλιφόρνια, στο Valhalla High School στο El Cajon της Καλιφόρνια, καθώς και στο Mission Viejo High School στο Mission Viejo. Το 1978, πήγε στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, όπου σπούδασε θέατρο. Το 1981, πήρε μεταγραφή στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια, όπου το 1983 αποφοίτησε με ειδίκευση στην ηθοποιία και με σπουδές στο χορό.

Το ατύχημα, το αίμα, ο ιός

Πέρα από τις πολλές επιτυχίες του, στην ιστορία έμεινε το ατύχημα που είχε στη Σεούλ, το 1988. Στα προκριματικά χτύπησε το κεφάλι του στο βατήρα, αλλά τελικά πήρε το χρυσό μετάλλιο αλλά και το βραβείο του «Αθλητή της χρονιάς». Όταν έγινε το ατύχημα το κεφάλι του άνοιξε και αιμορραγούσε στην πισίνα.

Είχε ήδη διαγνωστεί με τον ιό του HIV και αποσύρθηκε μετά τους αγώνες. Είχε σχέση με τον μάνατζερ του, Jim Babbitt, από τον οποίο κόλλησε τον ιό. Ο Babbitt πέθανε από AIDS τo 1989. Είχε βιάσει τον Λουγκάνις όταν ήταν 23 ετών, υπό την απειλή μαχαιριού. Ο Λουγκάνις έγινε παγκόσμιο gay είδωλο.

Ο χρυσός Γιαννιώτης

2012: Ο κολυμβητής του Ολυμπιακού Σπύρος Γιαννιώτης κατακτά την πρώτη θέση στο αγώνισμα των 10 χλμ. ανοιχτής θαλάσσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Fina Cup) μαραθώνιας κολύμβησης που διεξάγεται στο Σάντος της Βραζιλίας.

2007: Ο Σταύρος Καλαφάτης τιμάται από τη ΧΑΝΘ για την προσφορά του στο χάντμπολ αλλά και στο σύλλογο, με τον οποίο είχε 156 επίσημες συμμετοχές στους άνδρες, σκοράροντας 784 γκολ (85/125 πέναλτι).

2000: Ο Mike Tyson μπροστά σε 21.000 θεατές ρίχνει κάτω 5 φορές σε λίγο περισσότερο από 4 λεπτά τον Βρετανό πρωταθλητή βαρέων βαρών Julius Francis στο Manchester Arena.

2000: Η Μαρίνα Βασαρμίδου με 53.54 καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου στα 400μ που κατείχε η Χριστίνα Πανάγου από το 1988.

1997: Διεξάγεται το πρώτο All Star Game στο ποδόσφαιρο μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής με σκορ 1-2.

1996: Ο Magic Johnson επιστρέφει στα γήπεδα με τη φανέλα των Lakers σημειώνοντας 19 πόντους, 10 ασίστ και 8 ριμπάουντ μετά την 3χρονη απουσία του λόγω AIDS.

1994: Σκοτώνεται η Ulrike Mayer στην ελεύθερη κατάβαση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αλπικού Σκι.

Χιόνι με τα φορτηγά

1964: Ξεκινούν οι 9οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, οι οποίοι ολοκληρώνονται στις 9 Φεβρουαρίου. Κατά περίεργη σύμπτωση δεν είχε χιονίσει για 2 μήνες και οι διοργανωτές αναγκάζονται να μεταφέρουν 25.000 τόνους χιόνι με στρατιωτικά φορτηγά από τις υψηλότερες περιοχές των Αυστριακών Άλπεων. Παίρνουν μέρος 896 αθλητές και 200 αθλήτριες από 36 χώρες. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων μεταφέρεται η Ολυμπιακή Φλόγα από την αρχαία Ολυμπία. Δυο τραγικά ατυχήματα σημειώθηκαν στις προπονήσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο δύο αθλητών, του Αυστριακού Ross Milne και του Πολωνού Kay.

1886: Ο 42χρονος Karl Benz πατεντάρει το “Motorwagen” στη Γερμανία, το οποίο θεωρείται ότι είναι το πρώτο αυτοκίνητο. Η εταιρεία του θα συγχωνευθεί με αυτή του 52χρονου Gottlieb Daimler, τον οποίο ποτέ δεν γνώρισε παρότι έμεναν μόνο 100 χιλιόμετρα μακριά, 26 χρόνια μετά τον θάνατό του Daimler (6/3/1900) με την ονομασία Daimler –Benz, και αργότερα Mercedes-Benz.

1870: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Αλήθεια” ότι το 1869 είναι έτος εισαγωγής του “περίεργου τούτου και δυσκόλου άμα είδους παιδιάς και ταχυδρομίας” (ποδηλάτου) και εισαγωγείς του αφ’ ενός ο ίδιος ο Γεώργιος Α΄ και αφετέρου ο Παύλος Δαμαλάς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News