Χρήστος Μάντικας, τεράστιος αθλητής, στη φυλακή για εμπρησμό, παράλυτος, του έκοψαν το πόδι
Θεωρείται ο μεγαλύτερος Έλληνας προπολεμικός αθλητής (110μ. και 400μ. εμπόδια κυρίως, αλλά και 100μ., δέκαθλο και σκυταλοδρομίες) αν και η ενσχόληση του με τον αθλητισμό προέκυψε όταν ήταν 22 ετών.
Τότε ο Χρήστος Μάντικας γεννημένος στη Χίο το 1902, ένα από τα επτά παιδιά του τσαγκάρη Κώστα Μάντικα και της Θηρεσίας, άκουσε την προτροπή ενός φίλου του όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. Πήρε μέρος σε έναν αγώνα, φορώντας την ποδιά του τσαγκάρη, νίκησε και μετά γράφτηκε στον Παγχιακό ΓΣ. Κάποιοι είπαν ότι ήταν μεγάλος ενώ σχολίασαν ότι ταυτόχρονα ακολουθούσε και το επάγγελμα του πατέρα του για να ζήσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αννα Κιρό – Κάηκε, έχασε το παιδί της, πήρε μετάλλιο, έγινε σύμβολο της επανάστασης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τόφαλος είχε το ένα χέρι πιο κοντό – Υπήρξε τενόρος
Λίγα χρόνια αργότερα δεν πίστευαν ότι ήταν 36 φορές φορές χρυσός βαλκανιονίκης, 7 αργυρός και μία φορά τρίτος, πήρε ένα χάλκινο μετάλλιο σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έκανε 21 πανελλήνια ρεκόρ ενώ ισοφάρισε άλλα 16, και 9 φορές ήταν χρυσός πανελληνιονίκης. Είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1932 στο Λος Άντζελες όπου ήταν ο σημαιοφόρος της Ελληνικής αποστολής, και στους Ολυμπιακούς του 1936 στο Βερολίνο όπου τερμάτισε 6ος στον τελικό των 400 μ. εμποδίων.
Από τον Παγχιακό, στην ΑΕΚ και στη φυλακή
Το ξεκίνημά του ήταν στον Παγχιακό ΓΣ το 1924, η συνέχεια το 1933 όταν μετακόμισε στην Αθήνα και γράφτηκε στο τμήμα στίβου της ΑΕΚ ενώ συνέχιζε να δουλεύει ως τσαγκάρης ανοίγοντας και δικό του κατάστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πρώτη του… ατομιστή Γκάλη και η ατάκα «εδώ που φτύνετε, γρήγορα θα γλείφετε»
Τον Φεβρουάριο του 1934 βρέθηκε στη φυλακή. Ο Μάντικας μαζί με τον ξάδερφό του Σ. Μάντικα είχαν ανοίξει ζαχαροπλαστείο στην Πανεπιστημίου. Ήταν Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου, περίπου στις 11:30 το βράδυ όταν στο κατάστημα ξέσπασε πυρκαγιά. Ο πρωταθλητής συνελήφθη για εμπρησμό. Η επιχείρηση είχε τότε πολλά χρέη. Λίγες ημέρες αργότερα αθωώθηκε και έμεινε ελεύθερος. Αργότερα εργάστηκε στο υπουργείο δημοσίων έργων. Στις 15 Ιουλίου 1935, η Εφ. Αθλητισμός πραγματοποιεί διαγωνισμό ποίηση (Αρ. Φύλλου 14, «Ο ποιητικός διαγωνισμός δια τον Χρήστο Μάντικα»).
Το 1940 αναγκάστηκε να σταματήσει τον αθλητισμό λόγω της έναρξης του Β’ παγκοσμίου πολέμου σε ηλικία 38 ετών έχοντας κατακτήσει την ίδια χρονιά 3 χρυσά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και ένα χρυσό κι ένα αργυρό μετάλλιο στους Βαλκανικούς αγώνες. Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας το 1949 έπαθε παράλυση στα άκρα ενώ σε νοσηλεία του σε νοσοκομείο από μόλυνση τού έκαναν μερικό ακρωτηριασμό στο δεξιό του πόδι. Πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 58 ετών, στις 6 Ιουνίου -σαν σήμερα- 1960.
Επιτέλους… ποδόσφαιρο
2020: Ξεκινούν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ της Superleague βάζοντας τέλος σε μία περίοδο 97 ημερών χωρίς ποδόσφαιρο, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος. Η διακοπή των 97 ημερών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αποτελεί την μεγαλύτερη σε διάρκεια διακοπή στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος.
2012: Ο Αυστριακός πιλότος Herbert Nitsch παραγματοποιεί παγκόσμιο ρεκόρ με 244 μέτρα κατάδυσης στην Σαντορίνη. Ο Nitsch συνοδευόταν από μία ομάδα 5 ατόμων με 2 ειδικούς γιατρούς αλλά χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών για νοσηλεία. Του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του “Βαθύτερου Άνδρα στην Γη” όταν είχε επιτύχει το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ (214 μέτρα) το 2007 στις Σπέτσες.
2010: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Γιώργος Καραγεωργίου, ο τηλεσκηνοθέτης που το 1958 πήγε στη Σουηδία για να παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και εγκαταστάθηκε μόνιμα δουλεύοντας για την Σουηδική τηλεόραση παίρνοντας μέρος σε 14 Ολυμπιακούς Αγώνες και καλύπτοντας πολλά διεθνή αθλητικά γεγονότα. Το 1993 βραβεύθηκε με το OSCAR τηλεσκηνοθεσίας “The Golden Shot” για την παραγωγή του στους Παγκόσμιους Αγώνες Χιονοδρομίας.
Η άνοδος του Ηλυσιακού
2004: Ο Ηλυσιακός κερδίζει με 3-1 τον ΠΑΣ Γιάννινα σε αγώνα μπαράζ και ανεβαίνει στην Β’ Εθνική μετά από 32 χρόνια. Η ομάδα των Ιλισίων, από την οποία παρέλασαν στο παρελθόν ο Νίκος Σαργκάνης, ο Βασίλης Σιώκος και ο Ζαχαρίας Πυτιχούτης, οφείλει την ονομασία της σε παρανόηση, από το όνομα της βίλλας “Ηλύσια”, κατοικία της Δούκισσας της Πλακεντίας, που πέθανε στις 2 Μαίου 1854. Οι κάτοικοι όμως της περιοχής των Κουπονιών, όπως ονομάζονταν οι Αμπελόκηποι, το(υ) Γουδί (ή), η Καισαριανή και το Παγκράτι, θα θεωρήσουν ότι το όνομα προέρχεται από τον Ιλισό ποταμό.
1999: Ολοκληρώνεται το Eurobasket γυναικών που διεξάγεται στο Κατοβίτσε της Πολωνίας. Η Πολωνία ανακηρύσσεται για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης κερδίζοντας στον τελικό την Γαλλία με 59-56.
1999: Η ελληνική ομάδα γυναικών 4×400μ κάνει πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 3:32.75 και τερματίζει πρώτη, με αποτέλεσμα η εθνική ομάδα στίβου γυναικών να ανέβει στην Super League για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Bruno Zauli που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.
Το κατόρθωμα του Αγκάσι
1999: Ο Andre Agassi κερδίζει το Roland Garros και γίνεται ο πρώτος τενίστας που κατακτά και τα τέσσερα τουρνουά του Grand Slam (Wimbledon 1992, US Open 1994, Australian Open 1995) μετά από 30 χρόνια ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των Donald Budge (1938), Fred Perry (1934), Roy Emerson (1964) και Rod Laver (1969).
1991: 8 νεκροί, 128 τραυματίες και πολλές συλλήψεις είναι ο τραγικός απολογισμός των πανηγυρισμών για την πρώτη επιτυχία της Χιλής στο Κόπα Λιμπερταδόρες μετά τη νίκη της Colo Colo επί της Olimpia της Παραγουάης με 3-0 μπροστά σε 65.000 θεατές στο Σαντιάγο.
1987: Η Steffi Graf, 9 ημέρες πριν κλείσει τα 18, γίνεται η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια του Roland Garros με τη νίκη της στον τελικό επί της Martina Navratilova με 6-4, 4-6, 8-6.
1986: Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα ορκίζεται Έλληνας δίνοντας ένα τέλος σε μία ιστορία “ελληνοποίησης” που ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια, όταν στις 20/5/1975 ο Δήμος Αιγάλεω του εξέδωσε πιστοποιητικό αναγνωρίζοντας το όνομα “Μπουμπλής”, βάσει του οποίου η ΕΠΟ του εξέδωσε αθλητικό δελτίο στις 20/12/1979. Όταν ο παίκτης ήρθε το 1980 οριστικά στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό, αμφισβητήθηκε έντονα με διαδοχικές ενστάσεις του Ολυμπιακού η εγκυρότητα του δελτίου με το όνομα Μπουμπλής και στις 26/6/1982 ακυρώθηκε οριστικά.
Ο θάνατος του Άγγελου Μεσσάρη
1978: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Άγγελος Μεσσάρης, ο κορυφαίος του προπολεμικού ποδοσφαίρου, που αφού αγωνίστηκε με την ομάδα του Γουδί (ή), μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό αλλά σταμάτησε πρόωρα στα 21 του χρόνια, στις 23/4/1931. Είχε αγωνιστεί 4 φορές με την Εθνική ομάδα σημειώνοντας 2 γκολ και μάλιστα ήταν από εκείνους που έκαναν ντεμπούτο στον πρώτο αγώνα στην ιστορία της εθνικής ομάδας στις 7/4/1929 εναντίον της Β’ Ιταλίας. Στην σύντομη (τετραετή) καριέρα του πέτυχε 53 γκολ σε 23 συνολικά αγώνες.
1946: Ιδρύεται το ΒΑΑ και διοργανώνει το πρώτο Eπαγγελματικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Αμερικής.
1925: Ιδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler από τον Walter P. Chrysler όταν η Maxwell Motor Company αναδιοργανώνεται μέσα στην Chrysler Corporation.
1919: Ο δύο ετών ίππος ”Man O’ War” κερδίζει την πρώτη του κούρσα στο Belmont Park.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα