Ο αγώνας και οι φυλακισμένοι που ο Τζον Λένον απελευθέρωσε κρυφά

Είναι μια ιστορία ελάχιστα γνωστή. Πίσω στο 1970, 96 άτομα που έχουν συλληφθεί και ήταν στη φυλακή, αφήνονται ελεύθερα σαν σήμερα -11 Φεβρουαρίου 1970- στη Σκωτία καθώς άγνωστος πληρώνει τα πρόστιμά τους.

Είναι μια ιστορία ελάχιστα γνωστή. Πίσω στο 1970, 96 άτομα που έχουν συλληφθεί και ήταν στη φυλακή, αφήνονται ελεύθερα σαν σήμερα -11 Φεβρουαρίου 1970- στη Σκωτία καθώς άγνωστος πληρώνει τα πρόστιμά τους.

Ανέρχονται σε 1.344 λίρες. Όλοι ήταν διαδηλωτές στο πλαίσιο της αναμέτρησης ανάμεσα στις Εθνικές ομάδες ράγκμπι της Σκωτίας με την ομάδα της Νοτίου Αφρικής στο Αμπερντίν. Η ρατσιστική πολιτική του Απαρτχάιντ, που από το 1948 ίσχυε στη Νότια Αφρική προκαλούσε αντιδράσεις στα μέρη που έπαιζε η Νότιος Αφρική. Εκείνη την εποχή είχε προγραμματίσει μια σειρά από 26 φιλικά παιχνίδια σε Βρετανία και Ιρλανδία. Τη διαδήλωση στο Αμπερντίν είχ εοργανώσει ο μετέπειτα πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Τελικά, ο «άγνωστος» δεν ήταν άλλος από τον Τζον Λένον, το μέλος των θρυλικών Beatles. Είχε ζητήσει να μείνει μυστική η κίνησή του. Ένα χρόνο αργότερα, η παγκόσμια αθλητική κοινότητα απέκλεισε τη Νότια Αφρική από κάθε διοργάνωση. Πολλά χρόνια αργότερα, πάλι σαν σήμερα- στις 11 Φεβρουαρίου 1990 αποφυλακίζεται μετά από 27 χρόνια ο 71χρονος Nelson Mandela, έπειτα από χαλάρωση των νόμων του apartheid, στην οποία υποχρεώθηκε να προχωρήσει ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής F.W. de Klerk. Ένα χρόνο μετά, ο Mandela θα ανακηρυχθεί πρόεδρος του ANC (Αφρικανικό Εθνικό Κονγκρέσσο) και την ίδια χρονιά η ΔΟΕ θα άρει τον αποκλεισμό της Νοτίου Αφρικής από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είχε επιβάλλει επί 21 χρόνια.

Το μοναδικό ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο

2014: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο παιχνίδι για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ισπανίας με την Ατλέτικο Μαδρίτης (0-2) δημιουργεί ένα μοναδικό ρεκόρ, με το γκολ που πετυχαίνει στο 7ο λεπτό της αναμέτρησης. Με την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, έχει σκοράρει σε όλα τα αγωνιστικά λεπτά ενός 90λέπτου, κάτι ξεχωριστό αφού κανένας άλλος παίκτης δεν το έχει καταφέρει.

2006: Ο εκατομμυριούχος Στιβ Φόσετ πραγματοποιεί ρεκόρ πτήσης χωρίς ανεφοδιασμό, προσγειώνοντας το αεροσκάφος του στη νότια Αγγλία, αφού διήνυσε 42.450 χιλιόμετρα σε τέσσερις ημέρες. 

Μπεκιάι ο πρώτος

2001: Ο παίκτης του ΟΦΗ Αριάν Μπεκιάι σκοράρει στο 95ο λεπτό του αγώνα ΟΦΗ – Πανηλειακός (2-2) και γίνεται ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που σημειώνει τέρμα με κεφαλιά.

2000: Ο γενικός γραμματέας της σκοπιανής ομοσπονδίας Metondi Venovski βρίσκει ακαριαίο θάνατο και οι 19χρονες αθλήτριες Maya Grouyoska (60μ) και Daniela Couleska (1500μ) τραυματίζονται σοβαρά σε δυστύχημα κοντά στη Στυλίδα, στον δρόμο για τους Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου που θα γίνουν στην Αθήνα.

1993: Η Ρωσίδα σπρίντερ Irina Privalova κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου στα 60μ με 6.92 στη Μαδρίτη.

1990: Ο Αμερικανός πυγμάχος υπερβαρέων βαρών James “Buster” Douglas (29 ετών) νικάει τον για 37 αγώνες αήττητο κάτοχο του τίτλου Mike Tyson (22 ετών) στο 10ο γύρο με νοκ-άουτ στο Παγκόσμιο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα.

1985: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Ούγγρος Μάρτον Μπούκοβι, ο προπονητής με τον οποίο ο Ολυμπιακός κατέκτησε τα δύο πρώτα του επαγγελματικά πρωταθλήματα (65-66 και 66-67). 

1963: Μετά από 35 χρόνια ζωής διαλύεται ο ΠΟΚ (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Κωνσταντινούπολη, κατά άλλους Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου) που επρόκειτο για την ανεπίσημη σύμπραξη των τριών μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων της Αθήνας (ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΑΕΚ), που είχε ιδρυθεί στις 31/10/1927.

1957: Ιδρύεται η National Hockey League Players Association στις ΗΠΑ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News