Τσέλσι - Λίβερπουλ: Από τα πόδια του «Έλληνα θεού» Τσιμίκα το δεύτερο της Λίβερπουλ!

O Aλέξανδρος Σόμογλου σχολιάζει το… καρδιοχτύπι που έζησαν Λίβερπουλ και Τσέλσι στο Γουέμπλεϊ, μέχρι οι κόκκινοι να κατακτήσουν το Κύπελλο Αγγλίας στη διαδικασία των πέναλτι (0-0, 7-6) με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Κώστα Τσιμίκα! 

Προτού καν Τσέλσι και Λίβερπουλ εμφανιστούν στον αγωνιστικό χώρο του κατάμεστου Γουέμπλεϊ, όλοι γνώριζαν ότι το απόγευμα του Σαββάτου στο «ναό του Λονδίνου» θα γραφόταν ιστορία στα 151 χρόνια του πιο ιστορικού θεσμού στη βίβλο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Για πρώτη φορά από το 1871 το βαρύτιμο τρόπαιο θα υψωνόταν στον ουρανό της αγγλικής πρωτεύουσας από γερμανικά προπονητικά χέρια!

Με το όνειρο του quadruple να παραμένει ολοζώντανο στα μέσα Μαΐου και τον Γιούργκεν Κλοπ να θέλει να προσθέσει στη συλλογή του την κούπα που τόσο πολύ του έλειψε στην πρώτη του πενταετία στο νησί, η Λίβερπουλ ήταν η ομάδα που εκκίνησε… με πατημένο το γκάζι στην αναμέτρηση και με έναν απίθανο Λουίς Ντίας να κάνει άνω – κάτω την άμυνα των «μπλε».

Όσο κυλούσε ο χρόνος, όμως, το καρδιοχτύπι και οι μεγάλες ευκαιρίες έμοιαζαν να μοιράζονται και στις δύο εστίες με Μεντί και Άλισον να επιβεβαιώνουν ότι δίκαια συγκαταλέγονται στους κορυφαίους τερματοφύλακες στον πλανήτη.

Ο Σενεγαλέζος και ο Βραζιλιάνος μέτρησαν από μια σωτήρια επέμβαση, ενώ όποτε βρέθηκαν εκτεθειμένοι από τους αμυντικούς τους, είχαν σύμμαχο την αστοχία των αντίπαλων επιθετικών.

Ο εφιάλτης του 2018 ξύπνησε για τον Σαλάχ στο ίδιο… καταραμένο 31ο λεπτό! 

Ωστόσο, το γεγονός που σημάψε τα πρώτα 45 λεπτά του τελικού, δεν ήταν κάποια απόκρουση, ή κάποια χαμένη ευκαιρία, αλλά ένας τραυματισμός. O εφιάλτης του 2018 ξύπνησε ξανά για τον Σαλάχ, καθώς η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον Αιγύπτιο όπως ακριβώς είχε συμβεί στον προ τεσσάρων ετών τελικό του Champions League με τη Ρεάλ. Όπως είχε συμβεί εκείνο το εφιαλτικό βράδυ στο Κίεβο, έτσι και το απόγευμα του Σαββάτου το 31ο λεπτό έμελλε να αποδειχτεί… καταστροφικό για τον «Φαραώ». Νέος τραυματισμός (χωρίς να εμπλέκεται αντίπαλος αυτή τη φορά), αντικατάσταση από τον Ζότα και φυσικά… καρδιοχτύπι για τον Κλοπ για το μέγεθος του προβλήματος ενόψει της τελικής ευθείας της Premier League και φυσικά του φετινού ραντεβού με τη Ρεάλ στο Παρίσι.

Οι θεοί του ποδοσφαίρου θέλησαν να βγάλουν το… χτικιό σε Κλοπ και Τούχελ μέχρι να το σηκώσει κάποιος 

Το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου έμοιαζε βγαλμένο με καρμπόν από το πρώτο εικοσάλεπτο του τελικού, αλλά σε αντίστροφο χρωματικό φόντο! Η Τσέλσι ήταν η ομάδα που μπήκε εκρηκτικά στην επανάληψη και άγγιξε το γκολ με εκτέλεση φάουλ του Αλόνσο. Όπως ακριβώς ο Μεντί είχε ρέντα στο ξεκίνημα του ματς, έτσι και ο Άλισον έκρυβε στο τσεπάκι το δικό κοκκαλάκι της νυχτερίδας. 

O χορός των χαμένων ευκαιριών είχε μόλις αρχίσει. Οι μπάλες άρχισαν να περνούν… σφυρίζοντας δίπλα από τα δοκάρια των δύο εστιών, Τούχελ και Κλοπ χοροπηδούσαν μπροστά από τους πάγκους τους, αλλά το 0-0 παρέμενε πεισματικά αναλοίωτο στους ηλεκτρονικούς πίνακες του Γουέμπλεϊ. 

Θαρρείς και οι θεοί του ποδοσφαίρου είχαν αποφασίσει να… βγάλουν το χτικιό στους δύο Γερμανούς προπονητές, μέχρι ένας εκ των δύο να γράψει ιστορία. Ούτε από ένα μέτρο απόσταση δεν μπορούσαν να βρουν δίχτυα οι παίκτες τους, όπως συνέβη στην απίθανη χαμένη ευκαιρία του Ρόμπερτσον, μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο του παιχνιδιού. 

Και κάπως έτσι ένας τελικός που, κάλιστα, θα μπορούσε να έχει γκολ εκατέρωθεν, οδηγήθηκε στην παράταση, εκεί που οι λογαριασμοί θα ξεκαθάριζαν μια και καλή! Αυτό που δεδομένα δεν θα ξεκαθαρίσει πριν περάσουν μερικές μέρες, είναι με πόσους τραυματίες άφησε τη Λίβερπουλ η μάχη του Γουέμπλεϊ και κατά πόσο θα αποδειχτεί επώδυνη η παρουσία στο Λονδίνο ενόψει του τελικού του Champions League. Γιατί εκτός από τον Σαλάχ στους έντεκα του Κλοπ στην έναρξη της παράτασης δεν βρισκόταν ούτε ο Φαν Ντάικ ο οποίος αντικαταστάθηκε με το τελος της κανονικής διάρκειας από τον Μάτιπ. 

Με την κόπωση να είναι εμφανής στα πρόσωπα και τα τρεξίματα των παικτών, όσο κυλούσε ο χρόνος, η διαδικασία των πέναλτι έμοιαζε ολοένα και πιο κοντινή. Όπερ και εγένετο. 0-0 και μετά το τέλος των 120 λεπτών και η ρώσικη ρουλέτα θα έκρινε τον κυπελλούχο. 

Και η δεύτερη κούπα της χρονιάς για τη Λίβερπουλ έμελλε να έρθει από τα πόδια του «Έλληνα φτερωτού θεού της», του Κώστα Τσιμίκα. Με το σκορ να βρίσκεται στο 6-6, ο διεθνής ακραίος αμυντικός εκτέλεσε με απίστευτη ψυχραιμία τον Μεντί και έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έστεψε κυπελλούχο Αγγλίας τον πρώτο Γερμανό τεχνικό. Κι αυτός δεν ήταν άλλος από τον τεράστιο Γιούργκεν Κλοπ. Δύο στις δύο κούπες για τη Λίβερπουλ και πλέον… μένουν οι δύο οι καλές! 

Οι εκτελέσεις των πέναλτι

Αλόνσο 1-0
Μίλνερ 1-1
Αθπιλικουέτα Δοκάρι

Τιάγκο 1-2
Τζέιμς 2-2
Φιρμίνο 2-3
Μπάρκλεϊ 3-3
Αλεξάντερ Άρνολντ 3-4
Ζορζίνιο 4-4
Μανέ Απόκρουση Μεντί

Ζίγιεχ 6-5
Ζότα 6-6
Μάουντ Απόκρουση Άλισον
Τσιμίκας 6-7

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News