Euroleague 2022-23: Η πρόκληση των «αιωνίων» και η… dream team της Εφές!
48 ώρες πριν το τζάμπολ της νέας Euroleague, το sportday.gr παρουσιάζει όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις 18 μονομάχους – Σε τι ελπίζουν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ποιος μπορεί να σταματήσει την Εφές;
Ο μαγικός κόσμος της Euroleague επέστρεψε. Και η νέα σεζόν προμηνύεται εξαιρετικά αμφίρροπη και ανταγωνιστική. Η αποβολή των ρωσικών ομάδων από τη διοργάνωση έφερε τα πάνω κάτω στο μεταγραφικό παζάρι και δημιούργησε ακόμα καλύτερες ομάδες. Ακλόνητο φαβορί (και) της φετινής διοργάνωσης δεν είναι άλλο από την πρωταθλήτρια Αναντολού Εφές με τον Εργκίν Αταμάν να στοχεύει στο πρώτο three-peat που θα έχει γίνει μετά τη μετεξέλιξη του πάλαι ποτέ Κυπέλλου Πρωταθλητριών σε Ευρωλίγκα.
Το έργο των Τούρκων, όμως, μόνο εύκολο δεν θα είναι καθώς σχεδόν όλες οι ομάδες είναι καλύτερες από πέρυσι. Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα θέλουν να πάρουν εκδίκηση από τους χαμένους τους τελικούς, η Αρμάνι θέλει να εξαργυρώσει επιτέλους τις επενδύσεις της ενώ φέτος υπάρχουν ηχηρά αουτσάιντερ που μπορούν να κάνουν τη ζημιά στις ομάδες της τετράδας όπως η Φενέρμπαχτσε του Ιτούδη, η Μονακό του Τζέιμς και η Βίρτους του Σκαριόλο που επιστρέφει δυνατή στη διοργάνωση.
Όσον αφορά τους δύο «αιώνιους», η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική. Το σίγουρο είναι πως και οι δύο θέλουν να είναι καλύτεροι από πέρυσι.
Ο μεν Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα θέλει να βρεθεί ξανά στο Final-Four και εκεί να διεκδικήσει – γιατί όχι – το τρόπαιο στον τελικό. Πέρσι, άλλωστε, για ένα σουτ έχασε την ευκαιρία του και φέτος, όπως υποστηρίζει και ο Έλληνας κόουτς, ετοιμάζει μια ομάδα που θα μας προσφέρει… καλύτερα πράγματα!
Ο δε Παναθηναϊκός του Ντέγιαν Ράντονιτς εμφανίζεται στο τζάμπολ της φετινής διοργάνωσης με προφανή στόχο να αφήσει πίσω του την περσινή κάκιστη σεζόν φτάνοντας όσο πιο ψηλά γίνεται στη βαθμολογία. Η είσοδος στα playoffs δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά αν οι «πράσινοι» επιστρέψουν σε μια στοιχειώδη κανονικότητα, μπορούν να το πετύχουν με όπλο το «καυτό» ΟΑΚΑ.
Αναντολού Εφές: Ολοταχώς για το ιστορικό three-peat
Ο Εργκίν Αταμάν είδε την ομάδα του να βρίσκει τη φόρμα της την κατάλληλη στιγμή την περσινή σεζόν και κατέκτησε τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο της.
Οι Τούρκοι, όμως, κάθε άλλο παρά χορτασμένοι είναι και αμέσως μετά την κατάκτηση του τροπαίου έσπευσαν να κλείσουν τον Γουίλ Κλάιμπερν από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Σιμόν, Άντερσον, Σίνγκλετον, Μόερμαν και Πετρούσεφ αποτελούν παρελθόν σε μια προσπάθεια ανανέωσης του ρόστερ. Τα κενά τους θα κληθούν να καλύψουν εκτός του Κλάιμπερν, οι Ζίζιτς, Εμπαγιέ και Πολονάρα.
Το σημαντικότερο, βέβαια, για την ομάδα της Κωνσταντινούπολης αυτό το καλοκαίρι ήταν η παραμονή του Σέιν Λάρκιν αλλά κυρίως του Βασίλιε Μίσιτς. Συνεπώς, με ένα supporting cast ακόμα καλύτερο του περσινού οι Τούρκοι φαντάζουν για άλλη μια σεζόν ως το απόλυτο φαβορί, έστω κι αν τελικά το final four δεν θα διεξαχθεί στην πόλη τους.
Το ρόστερ τους έχει κλείσει κατά 90% με δημοσιεύματα από τη γειτονική χώρα να μην αποκλείουν μια τελευταία κίνηση στην περιφέρεια.
PG: Μίσιτς, Λάρκιν, Μπαλμπάι
SG: Μπομπουά, Γκαζί, Τουντσέρ
SF: Κλάιμπερν, Ε. Μπράιαντ, Αρνά
PF: Πολονάρα, Εμπαγιέ
C: Ζίζιτς, Ντάνστον, Πλάις, Γκιοβέν
Ρεάλ Μαδρίτης: Θέλει να παρουσιαστεί πιο δυνατή στη «μετά – Λάσο» εποχή
Η φιναλίστ της περσινής διοργάνωσης βρέθηκε αντιμέτωπη με μια αναπάντεχη αποχώρηση. Το έμφραγμα που υπέστη ο Πάμπλο Λάσο αποτέλεσε την αφορμή ώστε να λήξει μια άκρως επιτυχημένη συνεργασία ετών. Οι ιθύνοντες της «Βασίλισσας» αποφάσισαν να μην κρατήσουν τον πολύπειρο Ισπανό τεχνικό στον πάγκο τους και να δώσουν τα ηνία στον μέχρι πρότινος άμεσο συνεργάτη του, Τσους Ματέο.
Στα του ρόστερ, ανανέωσαν για ακόμη ένα χρόνο οι «παλιές καραβάνες» Γιουλ και Ρούντι ενώ επέστρεψε και ο Τσάτσο Ροντρίγκεζ. Σπουδαία είναι η απόκτηση του Μάριο Χεζόνια με τον Κροάτη να φιλοδοξεί να γίνει εκ των ηγετών της νέας εποχής, αλλά και του Τζανάν Μούσα. Όσον αφορά τις μεταγραφικές εκκρεμότητες, διακαής πόθος του Φλορεντίνο Πέρεθ δεν είναι άλλος από την επιστροφή του Φακούντο Καμπάτσο. Όμως ο Αργεντινός θέλει να μείνει στο ΝΒΑ κι έτσι θα παραμείνει στο ρόστερ ο Γουίλιαμς-Γκος.
PG: Γουίλιαμς – Γκος, Ροντρίγκεθ, Γιουλ, Αλοθέν
SG: Κοζέρ, Αμπάλδε, Φερνάντεθ
SF: Χεζόνια, Ντεκ, Χάνγκα, Μούσα
PF: Γιαμπουσέλε, Ράντολφ
C: Ταβάρες, Πουαριέ, Κορνελί
Μπαρτσελόνα: Η τρίτη προσπάθεια του Σάρας για τον τίτλο θα είναι και η… φαρμακερή;
Οι «Μπλαουγκράνα» έχουν θέσει τον πήχη πολύ ψηλά τα τελευταία χρόνια, όμως όλο κάτι συμβαίνει και δεν φτάνουν στην πολυπόθητη διάκριση. Και αν στην πρώτη τους προσπάθεια βρέθηκαν στον τελικό της Κολωνίας, στο Βελιγράδι υπέστησαν αποκλεισμό – σοκ από την αιώνια αντίπαλό τους στον ημιτελικό.
Η Ρεάλ Μαδρίτης έβλεπε την πλάτη της Μπαρτσελόνα για όλη τη σεζόν αλλά στα παιχνίδια του Μαΐου ο Πάμπλο Λάσο κέρδισε πανηγυρικά τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Παρ’ όλα αυτά ο Λιθουανός έλαβε τη στήριξη της διοίκησης για ακόμα μια χρονιά. Μπορεί οι Καλάθης, Ντέιβις, Χέιζ και Σμιτς να αποχώρησαν, όμως οι αντικαταστάτες τους είναι κάτι παραπάνω από απλές αναβαθμίσεις.
Το κουμάντο της επίθεσης θα αναλάβει ο Σατοράνσκι, κάτω από το καλάθι θα δεσπόζει ο Βέσελι και για τα φτερά αποκτήθηκε ένας εκ των κορυφαίων φόργουορντ της περσινής σεζόν, Νίκολα Κάλινιτς. Ακόμη, οι προσθήκες των Ντα Σίλβα και Τόμπι αναμένεται να προσθέσουν σκληράδα και ποιότητα σε μια ήδη γεμάτη φροντλάιν. Τέλος, υπάρχει το μεγάλο ερωτηματικό όσον αφορά την κατάσταση του Νίκολα Μίροτιτς, κυρίως για το πρώτο κομμάτι της σεζόν.
PG: Σατοράνσκι, Λαπροβίτολα, Γιοκουμπάιτις
SG: Χίγκινς, Κούριτς, Παουλί
SF: Κάλινιτς, Αμπρίνες
PF: Μίροτιτς, Ντα Σίλβα, Μαρτίνεθ
C: Βέσελι, Σανλί, Τόμπι
Ολυμπιακός: Με στόχο την παραμονή στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ
Οι «Πειραιώτες» στην πρώτη σεζόν της μετά – Σπανούλη εποχής έφτασαν μια άμυνα μακριά από τον τελικό της Ευρωλίγκας. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δημιούργησε την ομάδα που οραματιζόταν και φέτος έχει σκοπό να την εξελίξει ακόμα περισσότερο, κι ας αποχώρησε ένας εκ των κορυφαίων του σκόρερ (Ντόρσεϊ) αλλά και ο μεγάλος του αρχηγός (Πρίντεζης) ο οποίος, όμως, δεν είχε ιδιαίτερα αναβαθμισμένο ρόλο στο ροτέισιον. Μαζί τους αποχώρησαν οι Μάρτιν, Ζαν – Σαρλ και Έισι.
Ο Ολυμπιακός κινήθηκε γρήγορα στο μεταγραφικό παζάρι και απέκτησε με συνοπτικές διαδικασίες τους Μπολομπόι, Κάνααν και Πίτερς με τους τρεις τους να έχουν όλα τα φόντα να αποτελέσουν την δεύτερη τριάδα που θα ανεβάσει ακόμα ένα επίπεδο τους ερυθρόλευκους, όπως το έκανε πέρυσι η τριάδα των Φαλ, Γουόκαπ και Ντόρσει. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η απόκτηση του Ταρίκ Μπλακ για το ρόλο του πέμπτου ψηλού ενώ πολύτιμες ανάσες στην περιφέρεια αναμένεται να δώσει και ο Έλληνας ομογενής Τζορτζ Πάπας.
PG: Σλούκας, Γουόκαπ, Λούντζης, Κολοβέρος
SG: Κάνααν, Λαρεντζάκης, Πάπας
SF: Παπανικολάου, ΜακΚίσικ
PF: Βεζένκοφ, Πίτερς, Τσάμης
C: Φαλ, Μπολομπόι, Μπλακ
Αρμάνι Μιλάνο: Nα σπάσει την ατυχία και να επιστρέψει άμεσα στο Final – Four
Ο Έτορε Μεσίνα ήταν, ίσως, ο πιο άτυχος προπονητής της περσινής σεζόν (εκτός από αυτούς των Ρωσικών ομάδων) από την άποψη ότι στο κρισιμότερο κομμάτι της σεζόν έχασε κάποιους εκ των κομβικότερων παικτών του. Αρχικά, η γνωστή ιστορία του Ντίνου Μήτογλου τον έκανε να χάσει έναν εκ των πιο πολυδιάστατων φόργουορντ που διέθετε το ρόστερ του (και όχι μόνο). Στη φάση των playoffs όχι απλά αντιμετώπισε την μετέπειτα πρωταθλήτρια Εφές αλλά κλήθηκε να το κάνει χωρίς τον Ντιλέινι ενώ διάφορους τραυματισμούς παρουσίασαν και οι Ροντρίγκεθ, Σιλντς και Μέλι.
Φέτος, η Αρμάνι θα παρουσιαστεί αλλαγμένη τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Αποκτήθηκαν οι Ντέιβις, Μπάρον, Τόνουτ, Μήτρου-Λονγκ, Ντ. Τόμας, Φόιγκτμαν ενώ τα κλειδιά της ομάδας θα παραλάβει ο Κέβιν Πάνγκος καθώς το σίριαλ με την ΤΣΣΚΑ είχε αίσιο τέλος και ο παίκτης θα συνεχίσει την καριέρα του στο Μιλάνο.
PG: Πάνγκος, Μήτρου – Λονγκ, Μπαλντάσο
SG: Ντ. Χολ, Μπάρον, Τόνουτ
SF: Σιλντς, Ντατόμε, Αλβίτι
PF: Μέλι, Τόμας, Ρίτσι
C: Ντέιβις, Χάινς, Φόιγκτμαν, Μπιλίγκα
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Θα μπορέσει ο Κάτας να ενώσει τα κομμάτια του εντυπωσιακού παζλ των μεταγραφών;
Μπορεί η περσινή έκδοση της Μακάμπι να τερμάτισε στην πέμπτη θέση της Regular Season (εκμεταλλευόμενη την αποβολή των Ρωσικών ομάδων) όμως η φετινή της έκδοση θα είναι κατά πολύ διαφορετική, καθώς όλοι οι ξένοι της αποχώρησαν. Οι μόνοι που έμειναν σε σχέση με την περυσινή σεζόν είναι γηγενείς παίκτες όπως οι Ντι Μπαρτολομέο, Ζιβ, Κοέν και Σόρκιν, οι οποίοι, όμως θα έχουν συμπληρωματικό ρόλο στο ροτέισιον, όπως και οι νεοαποκτηθέντες Πνίνι και Μένκο.
Ακόμη, αποκτήθηκαν οι Λ. Μπράουν, Μπόλντγουιν, Χίλιαρντ, Χόλινς, Κόλσον, Τζ. Μάρτιν, Πόιθρες και Νίμπο. Η αποστολή του Όντεντ Κάτας (με τη βοήθεια του Ντέιβιντ Μπλατ που επέστρεψε στη Μακάμπι αλλά σε διαφορετικό πόστο από αυτό του προπονητή) είναι πολύ απαιτητική καθώς μιλάμε για μια εντελώς νέα ομάδα. Σε περίπτωση βέβαια που το πρότζεκτ της «ομάδας του λαού» πετύχει, θα μιλάμε για μια άκρως θεαματική αλλά και επικίνδυνη ομάδα η οποία θα μπορεί να διεκδικήσει μίνιμουμ την είσοδο στα playoffs.
PG: Λ. Μπράουν, Μπόλντγουιν, Ντι Μπαρτολομέο
SG: Χίλιαρντ, Χόλινς, Ζιβ
SF: Κόλσον, Μένκο
PF: Τζ. Μάρτιν, Σόρκιν, Πνίνι
C: Νίμπο, Πόιθρες, Κοέν
Μονακό: Μια νέα δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ δημιουργείται στο Πριγκιπάτο
Η παρθενική της εμφάνιση στην Ευρωλίγκα κρίνεται άκρως επιτυχημένη καθώς η Μονακό βρέθηκε μια ανάσα από το Final Four του Βελιγραδίου φτάνοντας τη σειρά με τον Ολυμπιακό σε πέμπτο παιχνίδι στο ΣΕΦ. Έχοντας, λοιπόν, εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο φετινό πρωτάθλημα της Ευρωλίγκας μέσω των περσινών playoff, η ομάδα του Πριγκιπάτου κοιτάζει το κάτι παραπάνω. Άλλωστε, στόχος των διοικούντων της ομάδας είναι να γίνουν μακροπρόθεσμα ακόμα και μέτοχοι της διοργάνωσης.
Προς το παρόν το μπάτζετ έχει αυξηθεί, η ομάδα έχει κρατήσει σημαντικούς παίκτες του περσινού κορμού της, με πρώτο και καλύτερο τον Μάικ Τζέιμς, ενώ ανανέωσαν και οι Ντ. Χολ, Ντιαλό, Μοτιεγιούνας και Ουατάρα . Δίπλα τους αποκτήθηκαν παίκτες πρώτης γραμμής όπως οι Οκόμπο, Λόιντ, Τζ. Μπράουν και Μοερμάν, παίκτες με ισχυρό κίνητρο να κάνουν το step-up στην καριέρα τους όπως ο Μπλόσομγκεϊμ και παίκτες με το βλέμμα περισσότερο στο μέλλον, όπως οι Στραζέλ και Μακουντού. Με αυτό τον τρόπο, η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς λογίζεται ως ένα από τα φαβορί για την οκτάδα.
PG: Τζέιμς, Οκόμπο, Στραζέλ
SG: Λόιντ, Ουατάρα
SF: Ντιαλό, Μπλόσομγκεϊμ, Τραορέ
PF: Τζ. Μπράουν, Μοερμάν, Μακουντού
C: Ντ. Χολ, Μοτιεγιούνας
Μπάγερν Μονάχου: Άσ’ τον τρελό στην τρέλα του
Ο «τρελός» Αντρέα Τρινκιέρι κατάφερε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά όχι μόνο να βάλει τη Μπάγερν στην τελική οκτάδα, αλλά να δυσκολέψει αφάνταστα την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα στα playoffs, φτάνοντας τη σειρά σε πέμπτο παιχνίδι. Από το συμπαγές περσινό σύνολο ανανέωσε η πλειοψηφία των παικτών, εκτός του Ντεσόν Τόμας. Και ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι το αν ο Ισαάκ Μπόνγκα καταφέρει να καλύψει το κενό του Αμερικάνου φόργουορντ.
Για άλλη μια σεζόν αιχμή του δόρατος θα είναι ο Βλάντιμιρ Λούτσιτς ο οποίος ανανέωσε παρά τις «σειρήνες», ενώ στην πολυδιάστατη περιφέρεια της ομάδας προστέθηκε και ο Κάσιους Γουίνστον με τον Φρέντι Γκιλέσπι να έρχεται με σκοπό να προσδώσει ακόμα περισσότερη αθλητικότητα πάνω από τη στεφάνη.
PG: Γουόλντεν, Γουίνστον, Σίσκο
SG: Γουάιλερ-Μπαμπ, Γιάραμαζ, Ομπστ, Τζορτζ
SF: Λούσιτς, Μπόνγκα, Ζίπσερ
PF: Ρούμπιτ, Βίμπεργκ, Ε. Χάρις
C: Χάντερ, Γκιλέσπι, Μπράνκοβιτς
Μπασκόνια: Επενδύει σε «ρούκι» και αναμένεται από τις πιο απρόβλεπτες ομάδες της σεζόν
Η νέα εποχή της Ευρωλίγκας χωρίς τον Τζόρντι Μπερτομέου αναμφίβολα δεν αρέσει καθόλου στον Τζοάν Κερεχέτα. Οι σχέσεις των δύο ανθρώπων ήταν πάντοτε εξαιρετικές με τη Μπασκόνια να βρίσκεται σταθερά στο πρώτο μισό της βαθμολογίας.
Την περσινή χρονιά οι Βάσκοι πλήρωσαν την επιλογή του να κρατήσουν τον Ιβάνοβιτς και ταυτόχρονα να επενδύσουν στον Μπόλντγουιν. Ήρθε και ο τραυματισμός του Πίτερς κι έτσι το ξεκίνημα τους ήταν κάκιστο. Ο Νέβεν Σπάχια δεν κατάφερε να σώσει την παρτίδα, παρ’ όλα αυτά η Μπασκόνια τερμάτισε ένατη στην ισοβαθμία με Άλμπα και Ερυθρό Αστέρα.
Φέτος η ομάδα μπαίνει σε νέα μονοπάτια. Προπονητής θα είναι ο πρωτάρης σε επίπεδο Euroleague, Τζοάν Πεναρόγια ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό της ενίσχυσης της ομάδας βασίζεται σε παίκτες της G-League. Σημαντικοί παίκτες του περσινού ρόστερ αποχώρησαν (Μπολντγουιν, Γκρέιντζερ, Φοντέκιο, Πίτερς) και μένει να φανεί πως θα καλυφθούν τα κενά τους. Το ρόστερ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα καθώς οι Βάσκοι ψάχνουν μια ακόμη κίνηση στην περιφέρεια.
PG: Μ. Χάουαρντ, Κούρουκς
SG: Ντ. Τόμπσον, Μαρίνκοβιτς, Ραϊέστε
SF: Γκεντράιτις, Χομς, Ντίεθ
PF: Κοστέλο, Σεντεκέρσκις
C: Ίνοκ, Κότσαρ
Άλμπα Βερολίνου: Με την ίδια συνταγή συνεχίζουν οι «Βερολινέζοι»
Στο Βερολίνο υπάρχει ένα σταθερό πλάνο. Η ομάδα να παλεύει για το Γερμανικό Πρωτάθλημα και στην Ευρωλίγκα να πλασάρεται όσο ψηλότερα γίνεται, παίζοντας ελκυστικό μπάσκετ. Γι’ αυτό η διοίκηση είχε δώσει τα κλειδιά της ομάδας στον Αΐτο Ρενέσες, τον οποίο αντικατέστησε πέρυσι με τον βοηθό του Ίσραελ Γκονζάλεζ.
Με εξαίρεση την μεταγραφή του Ντα Σίλβα στην Μπαρτσελόνα, όλοι οι παίκτες της περσινής ομάδας παρέμειναν στην γερμανική πρωτεύουσα. Το κενό του Αμερικάνου ψηλού αναμένεται να καλύψει ο Γουέτζελ ενώ αποκτήθηκαν και οι ταλαντούχοι περιφερειακοί Σάμαρ και Πρόσιντα.
PG: Τζ. Σμιθ, Λο, Μπλατ, Σάμαρ
SG: Έρικσον, Μάτισεκ, Ντέλοου, Πρόσιντα
SF: Ζούσμαν, Ολίντε
PF: Σίκμα, Γουέτζελ, Σνάιντερ
C: Λάμερς, Τίμαν, Κουμάντζε
Ερυθρός Αστέρας: Με ανεβασμένο μπάτζετ αλλά και με προπονητή «στοίχημα»
Στο Βελιγράδι φλέρταραν την περσινή ιδιαίτερη χρονιά με την είσοδό τους στα playoff της Euroleague ενώ κατέκτησαν και την Αδριατική Λίγκα και το Σερβικό πρωτάθλημα από την Παρτίζαν, πράγμα που εξασφάλισε και τη φετινή συμμετοχή της ομάδας στη Euroleague. Ο αρχιτέκτονας της περσινής επιτυχημένης σεζόν, Ντέγιαν Ράντονιτς, βρίσκεται στα μέρη μας για λογαριασμό του Παναθηναϊκού και τα κλειδιά παρέλαβε ο «πρωτάρης» σε αυτό το επίπεδο, Βλάντιμιρ Γιοβάνοβιτς.
Ακόμη, αποχώρησε ο απόλυτος ηγέτης της περσινής ομάδας Νίκολα Κάλινιτς, ο σταθερά καλός ρολίστας Ντέγιαν Νταβίντοβατς και οι τρεις Αμερικάνοι Γουόλτερς, Χόλινς και Γουάιτ. Άνταμς, Νέντοβιτς και Χόλαντ ήρθαν να καλύψουν τα κενά στην περιφέρεια ενώ στοχευμένες κινήσεις έγιναν και στη φροντλάιν με Μάρτιν, Πετρούσεφ και Μπέντιλ. Τελευταία χρονικά κίνηση αυτή του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα.
PG: Τζ. Άνταμς, Ιβάνοβιτς, Μάρκοβιτς
SG: Νέντοβιτς, Ντόμπριτς, Λάζιτς
SF: Χόλαντ, Λαζάρεβιτς
PF: Μίτροβιτς, Μπέντιλ, Ίλιτς
C: Κούζμιτς, Μάρτιν, Πετρούσεφ, Ραντούλιτσα
Φενέρμπαχτσε: Θέλει να επιστρέψει στα καλά χρόνια Ομπράντοβιτς δίνοντας τα κλειδιά στον… Δημήτρη Ιτούδη
Ο πόλεμος στη Ρωσία έφερε τον αποκλεισμό τον ρωσικών ομάδων από την Euroleague με το μεγαλύτερο ποσοστό των αστέρων της VTB League να μετακομίζουν σε κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και τον Δημήτρη Ιτούδη να αναλαμβάνει το τιμόνι της Φενέρ μετά την κάκιστη πορεία της ομάδας στην περσινή διοργάνωση.
Με τις «σημαίες» Ντε Κολό και Βέσελι να αποχωρούν μετά από μια μακρά και επιτυχημένη πορεία και τους Χένρι, Πολονάρα επίσης να αποχαιρετούν, ο Έλληνας τεχνικός καλείται να φτιάξει κάτι από το μηδέν. Οι μεταγραφές που έγιναν είναι πρώτης γραμμής και ο Ιτούδης θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει ομάδα αυτούς τους σπουδαίους, ατομικά, μπασκετμπολίστες.
PG: Γουίλμπεκιν, Καλάθης, Χαζέρ, Ακπινάρ
SG: Γκούντουριτς, Έντουαρντς, Μαχμούτογλου
SF: Πιερ, Χέιζ-Ντέιβις, Μπιμπέροβιτς
PF: Μπιέλιτσα, Γκεγίκ, Μπιρσέν
C: Μπούκερ, Τζεκίρι, Μότλεϊ
Παναθηναϊκός: Με πιο ορθολογικό σχεδιασμό, θέλει να κυνηγήσει την είσοδο στα playoffs
Ο Παναθηναϊκός πέρυσι δεν κατάφερε να κερδίσει τίποτα από ολόληρη τη σεζόν. Τα προπέρσινα προβλήματα δεν καλύφθηκαν καθόλου και ο Πρίφτης αποτέλεσε παρελθόν για να αναλάβει ξανά ο Γιώργος Βόβορας. Και με τα αποτελέσματα να μην έρχονται, θα μπορούσε η ομάδα να δώσει ευκαιρίες στους νεαρούς Έλληνές της που τόσο θα χρειαστεί στο μέλλον (κάποιους και στο παρόν).
Τη φετινή σεζόν η διοίκηση της ομάδας δεν επανέλαβε τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Μπορεί να έχασε τον Παπαπέτρου όμως πήρε έμπειρο προπονητή, δύο πλέι-μέικερ, σέντερ πίσω από τον Παπαγιάννη και σπουδαίους ξένους με εμπειρία από το επίπεδο της Ευρωλίγκας. Αναμένεται ακόμη μια κίνηση στο 4, ξέχωρα από την ιδιαίτερη περίπτωση του Ντίνου Μήτογλου που φανερά απασχολεί.
PG: Γουόλτερς, Λι, Μποχωρίδης
SG: Γκριγκόνις, Άντριους, Γ. Καλαϊτζάκης, Αβδάλας
SF: Πονίτκα, Π. Καλαϊτζάκης, Μαντζούκας
PF: Γουίλιαμς, Χουγκάζ
C: Παπαγιάννης, Γκουντάιτις, Σαμοντούροφ
Βιλερμπάν: «Ολικό λίφτινγκ» με σκοπό να αποκτήσει διάρκεια μέσα στη σεζόν
Η Βιλερμπάν ξεκίνησε πέρυσι ως μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν. Μια ομάδα αθλητικότατη που δυσκόλευε πολλές ομάδες από τα υψηλά στρώματα της διοργάνωσης. Ώσπου στα μισά της σεζόν οι ομάδες την έμαθαν, ο Οκόμπο «ξεφούσκωσε» και η ομάδα κατρακύλησε στην 15η θέση.
Φέτος αποχώρησαν 10 παίκτες που είχαν σημαντικό ρόλο στο περσινό ροτέισιον με τον Πάρκερ να καλείται και εκείνος να φτιάξει μια ομάδα από το μηδέν. Με ηγέτη τον Νάντο Ντε Κολό, η Βιλερμπάν θα προσπαθήσει να βρεθεί όσο ψηλότερα γίνεται στον βαθμολογικό πίνακα.
PG: Τζάκσον-Κάρτραϊτ, Ομπασοχάν, Ντιό
SG: Ντε Κολό, Μάθιους, Λακόμπ
SF: Πολάιτ, Πονς, Λάιτι, Ρισασέ
PF: Νουά, Καουντί
C: Γ. Φαλ, Λοβέρν
Ζαλγκίρις: Θα καταφέρει να αποφύγει την τελευταία θέση της βαθμολογίας;
Η περσινή σεζόν των Λιθουανών ήταν προβληματική καθώς όχι μόνο τερμάτισαν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας αλλά έχασαν και το πρωτάθλημα της χώρας τους μετά από 11 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας, με την Λιετκαμπέλις του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη να τους αποκλείει στα ημιτελικά.
Ο Κάζις Μακσβίτις παρέμεινε στον πάγκο της ομάδας παρά το κακό τελείωμα στο πρωτάθλημα. Σημαντικότερες αποχωρήσεις από το περσινό ρόστερ ήταν του Τζος Νίμπο, του Ζοφρί Λοβέρν, του Αρτούρας Μιλάκνις και της σημαίας της ομάδας, Παούλιους Γιανκούνας. Οι κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν μπορεί να μην θεωρούνται «βόμβες» όμως δεδομένα θα βοηθήσουν περισσότερο από τις περσινές.
PG: Κ. Έβανς, Λεκάβιτσιους, Καλνιέτις
SG: Λουκοσιούνας, Ντίμσα, Ντ. Γκεντράιτις
SF: Ουλάνοβας, Μπραζντέικις, Μπουτκεβίτσιους
PF: Κάβανο, Σμιτς
C: Χέιζ, Μπιρούτις
Βίρτους Μπολόνια: Με αέρα νικητή στοχεύει (μίνιμουμ) στα playoffs
Είναι η κάτοχος του Eurocup. Ο προπονητής της προέρχεται από την κατάκτηση του Eurobasket με την Ισπανία. Το μπάτζετ είναι υψηλό και διαθέτει παίκτες με τεράστια εμπειρία σε συνδυασμό με παίκτες που έχουν υψηλό κίνητρο. Όλα αυτά την κάνουν ένα από τα μεγάλα φαβορί για είσοδο στην πρώτη οκτάδα.
Σημαντικότερη κίνηση ήταν η ανανέωση του συμβολαίου του Τόκο Σενγκέλια ενώ ο βασικός κορμός της περσινής πετυχημένης ομάδας έχει μείνει αναλλοίωτος. Τέλος αποκτήθηκαν Λούντμπεργκ και Μίκι προσθέτοντας εμπειρία Euroleague ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόκτηση του Σέμι Οτζελέγιε, ο οποίος θα δοκιμάσει για πρώτη φορά μακριά από το ΝΒΑ.
PG: Χάκετ, Τεόντοσιτς, Μάνιον, Παζόλα, Ρούτζιερ
SG: Λούντμπεργκ, Μπελινέλι, Κορντινιέ
SF: Κ. Γουίμς, Αμπάς
PF: Σενγκέλια, Οτζελέγιε, Μενάλο
C: Μίκι, Τζαϊτέ, Μπακό, Γκ. Καμαρά
Βαλένθια: Υπολογίσιμη δύναμη αλλά δύσκολα θα απασχολήσει στη μάχη της οκτάδας
Μόνο και μόνο που προέρχεται από το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης, θα είναι ένα καλοδουλεμένο σύνολο το οποίο σίγουρα θα κάνει ζημιές σε όποιον το υποτιμήσει. Η φετινή έκδοση της Βαλένθια θα έχει στο τιμόνι της έναν πολύ έμπειρο πρώην μπασκετμπολίστα αλλά άπειρο προπονητή, τον Άλεξ Μουμπρού και αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημά της.
Το ρόστερ είναι γεμάτο με ταλαντούχους παίκτες με αρκετούς να προέρχονται από εξαιρετικό Eurobasket με τους Αροστέγι και Πραντίγια να έχουν σημαντικό ρόλο στην πρωταθλήτρια Ισπανία. Ο τραυματισμός του Χέρμανσον έφερε στον άσσο Τζόουνς και Χάρπερ με τους Γουέμπ και Αλεξάντερ να έρχονται ώστε να ανεβάζουν τα επίπεδα αθλητικότητας.
PG: Τζόουνς, Χάρπερ, Φαν Ρόσομ, Χέρμανσον
SG: Πρέπελιτς, Ράντεμπο, Πουέρτο
SF: Λόπεθ-Αροστέγι, Κλαβέρ, Γουέμπ
PF: Πραντίγια, Αλεξάντερ
C: Ντούμπλιεβιτς, Ριβέρο
Παρτίζαν: Με όπλα την έδρα της και τη συνταγή του «μίδα» Ζέλικο
Η Παρτίζαν βρέθηκε στη φετινή Euroleague παίρνοντας τη μία εκ των δύο wildcard που δόθηκαν (την άλλη την πήρε η Βαλένθια). Οι Σέρβοι διαθέτουν ομάδα με σπουδαία ιστορία, «φλεγόμενη» έδρα και πολύ κόσμο να τους στηρίζει. Σε συνδυασμό με την παρουσία του Ομπράντοβιτς στον πάγκο, μοιάζει με ιδανικό συμπλήρωμα του φετινού ρόστερ της διοργάνωσης.
Η περσινή χρονιά δεν μπορεί να κριθεί επιτυχημένη όμως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποφάσισε να στηρίξει τον βασικό του κορμό και να τον ανεβάσει επίπεδο με παίκτες που έχουν εμπειρία από τη διοργάνωση (Παπαπέτρου, Νάναλι, Έξουμ και Άντζουσιτς). Στα χαρτιά φαίνεται δύσκολη η συμμετοχή τους στα playoffs. Μπορεί, όμως, να ξεγράψει κανείς τον Ομπράντοβιτς;
PG: Έξουμ, Αβράμοβιτς, Μάνταρ
SG: Πάντερ, Άντζουσιτς, Γκλας
SF: Παπαπέτρου, Νάναλι, Τριφούνοβιτς
PF: Λεντέι, Βούκσεβιτς
C: Σμάιλαγκιτς, Λεσόρ, Κοπρίβιτσα
Κείμενο: Νικόλας Σόμογλου