ΑΕΚ: Τι πρέπει να κάνει ο Μελισσανίδης για να μην «καεί» και ο Αλμέιδα

Ο πάγκος της ΑΕΚ έχει εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό, σχεδόν σε όλη την περίοδο της νέας εποχής υπό την ηγεσία του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Μέχρι τώρα έχουν δοκιμαστεί σχεδόν όλες οι λύσεις, με διαφόρων ειδών επιλογές και νοοτροπίες. Τώρα, η ΑΕΚ πάει σε κάτι τελείως διαφορετικό με τη συμφωνία που ολοκληρώνεται με τον Ματίας Αλμέιδα. Προπονητής με άλλες παραστάσεις, χωρίς επαφή με την Ελλάδα και συνολικά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, που έχει τις δικές του φιλοδοξίες να πάει ψηλά.

Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι πως θα μπορέσει να διαφυλαχθεί ο Αλμέιδα και να μείνει όσο το δυνατόν εκτός της προπονητοφάγας λειτουργίας που υπάρχει στην ΑΕΚ. Πως θα μπορέσουν να εξελιχθούν τα πράγματα και ο Αργεντινός δεν θα είναι ακόμα ένας στη σειρά, αλλά εκείνος που θα γίνει σημείο αναφοράς και θα κάνει τη διαφορά για την Ενωση. Φαντάζει δύσκολο, αλλά μπορεί να γίνει απλό, εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα. Ποια είναι αυτά;

1.    Να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων στο ποδοσφαιρικό τμήμα: είναι σαφές, πως σε όλη αυτήν τη μακρά περίοδο που η ΑΕΚ κινείται σε συνθήκες… ναυαγίου, υπάρχει μια κακή νοοτροπία που θαρρείς και έχει ποτίσει τα αποδυτήρια και καταπίνει κάθε νέο πρόσωπο. Για να αλλάξει αυτό, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες ρηξιλέκευθες αποφάσεις, να «σπάσουν αυγά» και ενδεχομένως να αλλάξουν κάποια πρόσωπα για να αλλάξει η λογική της ομάδας.

2.    Να έχει άμεση επαφή με τον Μελισσανίδη: ένα από τα ζητήματα που έχουν προκύψει αρκετές φορές κατά το παρελθόν, είναι η αδυναμία στην άμεση επαφή του προπονητή με τον διοικητικό ηγέτη. Εστω και εάν υπάρχει η δεδομένη αδυναμία άμεσης συνεννόησης λόγω γλώσσας, θα είναι σημαντικό συν για τον Αλμέιδα εάν διατηρήσει το δίαυλο επικοινωνίας με τον Μελισσανίδη και δεν περνά μέσω τρίτων η κάθε επαφή.

3.    Ενίσχυση στις μεταγραφές: κακά τα ψέματα, όσο ικανός και εάν είναι ένας προπονητής, χρειάζεται να έχει και τα ανάλογα υλικά για να μπορεί να δουλέψει. Η ΑΕΚ επιχείρησε ήδη από το περασμένο καλοκαίρι έναν σημαντικό μετασχηματισμό στο ρόστερ της, αλλά παρέμειναν σημαντικά κενά, ιδιαίτερα μεσοαμυντικά. Θα είναι σημαντικό για τον Αλμέιδα, να βρει παίκτες που θα ταιριάζουν στο στυλ που θέλει να εφαρμόσει.

4.    Να στηριχθεί από τη δουλειά του: όταν αναφερόμαστε σε ομάδες με υψηλές απαιτήσεις όπως η ΑΕΚ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μιλήσει κάποιος για χρόνο προσαρμογής και υπομονή. Το θέμα είναι πως ο κάθε προπονητής πρέπει να στηριχθεί από τη δουλειά του και τα αποτελέσματα που θα φέρει. Ο Αλμέιδα θα πρέπει να ξεκινήσει με νίκες και ποδόσφαιρο που θα πείθει, για να κερδίσει την εκτίμηση των φίλων της ΑΕΚ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News