Οι Αθηναίοι πετούσαν λουλούδια στον Αμπέμπε Μπικίλα πριν καταδικαστεί σε θάνατο
Σαν σήμερα: Οι Αθηναίοι πετούσαν λουλούδια στον Αμπέμπε Μπικίλα, 7 Μαΐου, Μαραθώνιος Αθήνας.
Στις 7 Μαΐου -σαν σήμερα- του 1961, ο Αμπέμπε Μπικίλα έπαιρνε θέση στον Μαραθώνα για την εκκίνηση. Ήταν ένα ζεστό πρωινό και χιλιάδες Έλληνες είχαν βγει στους δρόμους για να τον χειροκροτήσουν.
Κουβαλούσε, άλλωστε τη φήμη που του είχε δώσει το χρυσό μετάλλιο ένα χρόνο νωρίτερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης. Ένα μετάλλιο που είχε πάρει ξυπόλυτος ενώ ξυπόλυτος έτρεχε και στην Αθήνα. Στη Ρώμη είχε βρεθεί από τύχη καθώς ο μαραθωνοδρόμος Βάμι Μπιράτου είχε στραμπουλίξει τον αστράγαλό του, παίζοντας ποδόσφαιρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Ο Ρολάν Γκαρός πετούσε «αλογόμυγα» και δεν έκανε τίποτα στο τένις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Τζώρτζης Αθανασιάδης, τρεις σφαίρες για τον φίλο του Καραμανλή που δεν πήγε στην κηδεία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Η επανάσταση του Ντικ Φόσμπερι στο άλμα εις ύψος έγινε σε βιβλιοθήκη
Ήταν χρυσός ολυμπιονίκης το 1960 και μετέπειτα το 1964, νίκησε και στην κανονική διαδρομή του Μαραθωνίου με χρόνο 2:23:44.6. Στην περιγραφή του ο Ανδρέας Παούρης, αθλητής και ο ίδιος του στίβου, βαλκανιονίκης και συγγραφέας μελετών για την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, έγραφε στο περιοδικό «Τα Σπορ» ότι περισσότεροι των 100 χιλιάδων λαού συγκεντρώθηκαν σε όλη τη διαδρομή για να παρακολουθήσουν τον Μαραθωνοδρόμο της Αιθιοπίας.
Ήταν μόλις ο 4ο Μαραθώνιος της Αθήνας, ο οποίος είχε αποφασιστεί να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Ο Αμπέμπε Μπικίλα κατάφερε να βελτιώσει το ρεκόρ της διαδρομής κατά περίπου 2 λεπτά
Περιγραφές της εποχής ανέφεραν ότι έλαβε λουλούδια από το πλήθος σε πολλά σημεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα χιλιομέτρων. Είχε πει ότι θεώρησε αγενές να μην τα πάρει, δίνοντάς τα πίσω αργότερα και πάλι σε ανθρώπους που τον χειροκροτούσαν. Ήταν τέτοιο το προβάδισμά του που αυτή η χειρονομία δεν τον επιβράδυνε σημαντικά.
Γιος βοσκού, καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού
Ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος από την Αιθιοπία, γιος βοσκού, γεννημένος στο Γιάτο, στις 7 Αυγούστου 1932, μέλος της Αυτοκρατορικής Φρουράς του Χαϊλέ Σελασιέ, ως στρατιώτης, πανηγύρισε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964. Έγινε έτσι ο πρώτος αθλητής που κέρδισε τον Μαραθώνιο σε δύο συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ο Μπικίλα ήταν τεράστια μορφή στην πατρίδα του. Μετά τη Ρωμη, παρασημοφορήθηκε και προήχθη σε δεκανέα. Ενεπλάκη στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή του αυτοκράτορα και μάλιστα καταδικάσθηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού. Τελικά του απένειμε χάρη ο Χαϊλέ Σελασιέ
Το 1964 ταλαιπωρήθηκε από οξεία σκωληκοειδίτιδα, ο θρύλος λέει ότι τις νύχτες έκανε προπόνηση στην αυλή του νοσοκομείου, ξεγελώντας τα βράδια τους γιατρούς και λίγο αργότερα νίκησε στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών του Τόκιο.
Νεα παράσημα, νέα προαγωγή και δώρο ένας λευκός «σκαραβαίος» της Volkswagen. Το 1968, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, δεν τερμάτισε στον Μαραθώνιο καθώς εγκατέλειψε λόγω τραυματισμού.
Ένα χρόνο αργότερα, οδηγούσε τον λευκό «σκαραβαίο», βρέθηκε μπροστά σε διαδήλωση και στην προσπάθειά του να αποφύγει τους διαδηλωτές έπεσε σε χαντάκι. Έμεινε παράλυτος, αρχικά από τον λαιμό και κάτω και μετά από πολύμηνές προσπάθειες των γιατρών άρχισε να κινεί τα χέρια. Αυτό του επέτρεψε να ασχοληθεί για λίγο με την τοξοβολία. Στις 25 Οκτωβρίου 1973 πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία, κάτι που οφειλόταν στο ατύχημα που είχε.
Το χρυσό στο Κούνεο
2017: Η Ελλάδα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του Highlight, στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο συγχρονισμένης κολύμβησης που διεξάγεται στο Κούνεο της Ιταλίας. Το μετάλλιο ήταν εξασφαλισμένο για τα ελληνικά «χρώματα», καθώς μόλις τρεις χώρες συμμετείχαν στο αγώνισμα, ωστόσο οι Μαρία-Ελένη Αρμάου, Ιφιγένεια Δίπλα, Βαλεντίνα Φαραντούρη, Σίλια Κοφίδη, Όλγα Κουργιαντάκη, Σοφία Μαλκογεώργου, Ευαγγελία Παπάζογλου, Σοφία Σαραντίδη, Αννα-Μαρία Ταξοπούλου και Αθανασία Τσόλα βαθμολογήθηκαν με 85,9000 και ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Δεύτερη ήταν η ομάδα της Ιταλίας (84,5667), ενώ τρίτη κατετάγη η Τσεχία (75,5333).
2014: Η 36χρονη τεχνικός Έλενα Κόστα από την Πορτογαλία συμφωνεί με την Κλερμόν, ομάδα δεύτερης κατηγορίας στην Γαλλία, και γίνεται η πρώτη γυναίκα προπονήτρια που αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία επαγγελματικής ανδρικής ομάδας ποδοσφαίρου στη Γαλλία. Η Κόστα, έχει δουλέψει μεταξύ άλλων στη γυναικεία ομάδα της Μπενφίκα, ενώ ήταν ομοσπονδιακή προπονήτρια σε Κατάρ και Ιράν.
2006: Μία από τις μεγαλύτερες μορφές της ελληνορωμαϊκής πάλης και στη συνέχεια του κάτς, ο Δημήτρης Καρυστινός, αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών. Ο Καρυστινός ήταν αθλητής του Ηρακλή Πειραιά την δεκαετία του ’50 και το 1960 μεταπήδησε στο κατς.
2000: Ολοκληρώνεται στην Πάτρα το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Tae Kwon Do, με την Ελλάδα στην τρίτη θέση, πίσω από την πρώτη Τουρκία και δεύτερη Ισπανία, με 3 χρυσά (Μιχάλης Μουρούτσος στα 58 κιλά, Γιώργος Ιωνάς στα 67, Έλλη Μυστακίδου στα 72) και 3 χάλκινα μετάλλια (Μόρφω Δροσίδου στα 67, Καλλιόπη Παπαιωάννου στα 63, Μιχάλης Κοτσόπουλος στα 84).
Άλμα επί κοντώ για γυναίκες
1998: Η IAAF ανακοινώνει ότι το άλμα επί κοντώ για γυναίκες και η σφυροβολία θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου 1999 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000, που σημαίνει ότι για πρώτη φορά άνδρες και γυναίκες θα αγωνίζονται στα ίδια ακριβώς αγωνίσματα.
1989: Ο Ayrton Senna ξεκινά ένα σερί νικών στα Grand Prix του Μονακό και στις 23/5/93 γίνεται ο πρώτος οδηγός της Φόρμουλα 1 που γράφει πέντε συνεχόμενες νίκες στο Πριγκηπάτο.
1987: Διοργανώνεται σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ το 1ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής Νεανίδων, το οποίο ολοκληρώνεται στις 10/5 με μεγάλη επιτυχία, αν και πρόκειται για την πρώτη τέτοιου επιπέδου διοργάνωση που αναλαμβάνει η Ελλάδα στην ρυθμική. Η εθνική ομάδα κάνει την πρώτη της εμφάνιση με την ομάδα του ανσάμπλ με μουσική υπόκρουση την “καραγκούνα”.
1986: Η Στεάουα Βουκουρεστίου στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης με τη νίκη της επί της Μπαρτσελόνα 2-0 στα πέναλτι (0-0) στη Σεβίλλη. Ο τερματοφύλακας Ducadam δίνει τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στη Ρουμανία αποκρούοντας και τα 4 πέναλτι των Καταλανών.
1904: Ιδρύεται η Βρετανική Ομοσπονδία Σκακιού με πρόεδρο τον A. Naumann.
1895: Ο Ρώσος φυσικός Αλέξανδρος Στεπάνοβιτς Ποπόφ (Alexander Stepanovich Popov) παρουσιάζει τον πρώτο ραδιοφωνικό δέκτη στο Russian Physical and Chemical Society.
1851: Ξεκινάει το πρώτο Διεθνές Τουρνουά Σκακιού στο Λονδίνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης