Τα μόλις τρία... αθλητικά φιλμ που πήραν Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Σαν σήμερα: Τα μόλις τρία… αθλητικά φιλμ που πήραν Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Κινηματογράφος, 16 Μαΐου.

Στις 16 Μαΐου -σαν σήμερα- το 1929, διοργανώθηκε για πρώτη φορά η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ, στο ξενοδοχείο Ρούσβελτ, στο Λος Άντζελες. Η ιδέα ανακοινώθηκε το 1927 από τον Λούις Μπ. Μάγερ και αυτό γιατί ήθελε να δώσει μια ιδιαίτερη αίγλη αλλά και να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού για τις κινηματογραφικές ταινίες.

Τα βραβεία απονέμονται από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Το Όσκαρ είναι ένα επιχρυσωμένο αγαλματίδιο από χαλκό και κασσίτερο, έχει ύψος 34 εκ., ζυγίζει περίπου 4 κιλά και το σχεδίασε ο Τζορτζ Στάνλεϊ. Πρόκειται για έναν γυμνό άνδρα, ο οποίος καρφώνει ένα ξίφος σε μια μπομπίνα που έχει πέντε ακτίνες. Οι πέντε ακτίνες είναι για κάθε κλάδο της Ακαδημίας δηλαδή για τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους, τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς. Για το όνομα του αγαλματιδίου έχουν ακουστεί αρκετά, ενώ εκείνη η εκδοχή που ακούγεται σαν πιο πιθανή είναι ότι μία υπάλληλος της ακαδημίας ονόματι Μάργκαρετ Χέρικ μόλις είδε το βραβείο είπε ότι μοιάζει σαν τον θείο της τον Όσκαρ.

Ο αθλητισμός έχει και αυτός της θέση του στη διαδικασία των βραβείων. Δηλαδή, ταινίες με αθλητικό θέμα, οι οποίες έχουν βραβευθεί. Μέχρι τώρα μόλις τρεις έχουν κερδίσει το βραβείο καλύτερης ταινίας.

Rocky και μετά…

Την αρχή έκανε  ο Rocky, η αμερικανική κινηματογραφική ταινία του 1976 σκηνοθετημένη από τον Τζον Αβίλντσεν με πρωταγωνιστή τον Σιλβέστερ Σταλόνε. Ακολούθησαν οι «Δρόμοι της φωτιάς» το 1981, η ταινία βρετανικής παραγωγής του 1981, σε σκηνοθεσία Χιου Χάντσον. Αναφέρεται στην αληθινή ιστορία δύο Βρετανών ερασιτεχνών δρομέων οι οποίοι, καθένας για δικούς του λόγους, έβαλαν στόχο να κερδίσουν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι, που πραγματοποιήθηκαν στο στάδιο Κολόμπ.

Η τρίτη ταινία που πήρε τα βραβείο ήταν το 2004, το Million Dollar Baby σε σκηνοθεσία Κλιντ Ίστγουντ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Κλιντ Ίστγουντ, Χίλαρι Σουάνκ και Μόργκαν Φρίμαν. Η ταινία μιλάει για έναν υποεκτιμημένο προπονητή μποξ, το κρυφό του παρελθόν και την αναζήτησή του για εξιλέωση μέσω της βοήθειας που παρέχει σε μια ερασιτέχνισσα γυναίκα μποξέρ η οποία προσπαθεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά της και να γίνει επαγγελματίας. Η ταινία κέρδισε 4 βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Πάλι Ατλέτικο Μαδρίτης

2018: Η Ατλέτικο Μαδρίτης επικράτησε 3-0 της Μαρσέιγ στον τελικό του Europa League στο «Stade de Lyon» και κατέκτησε το τρόπαιο για τρίτη φορά στην ιστορία της. Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε νίκησε χάρη στα δυο γκολ του Αντουάν Γκριζμάν και στο ένα του Γκάμπι.

2015: Ο παίκτης της Southampton, Sadio Mane, σημειώνει το πιο γρήγορο χατ τρικ στην ιστορία της Premier League σκοράροντας 3 γκολ μέσα σε διάστημα 2 λεπτών και 56 δευτερολέπτων, σπάζοντας το ρεκόρ που διατηρούσε για 21 χρόνια ο Robbie Fowler της Liverpool (σε 4 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα) εναντίον της Arsenal το 1994. Το χατ τρικ αυτό είναι και το πιο σύντομο στην ιστορία της Premier League, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν το 16ο λεπτό της αναμέτρησης με την Aston Villa (12:22, 13:46, 15:18). Το γρηγορότερο χατ τρικ στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου όμως ανήκει στον James Hayter που το σημείωσε μέσα σε 2 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα για την Bournemouth εναντίον της Wrexham το 2004.

2013: Ο Βρετανός ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ ανακοινώνει στην εφημερίδα “Daily Mail” την αποχώρησή του από την ενεργό δράση στο τέλος της σεζόν. Στην καριέρα του ο 38χρονος μέσος κατέκτησε το Champions League, έξι πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Αγγλίας με τη Manchester United. Αναδείχθηκε επίσης πρωταθλητής με τους Los Angeles Galaxy, με τη Ρεάλ Μαδρίτης και με την Παρί Σεν Ζερμέν, κατακτώντας πρωταθλήματα σε τέσσερις διαφορετικές χώρες κάτι που δεν έχει καταφέρει άλλος Βρετανός ποδοσφαιριστής. Διετέλεσε αρχηγός της εθνικής Αγγλίας με την οποία αγωνίστηκε 115 φορές, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για παίκτη εκτός τερματοφυλάκων.

Ο Μπέκαμ και τα εσώρουχα

2012: “Ο άνθρωπος αυτός μπορεί να είναι πολύ σκληρός στο γήπεδο αλλά μπορεί να διατηρεί την δική του γραμμή εσωρούχων” δηλώνει ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα για τον Νέιβιντ Μπέκαμ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των LA Galaxy στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της κατάκτησης της Major League στις ΗΠΑ.

2001: Με αυτογκόλ στην παράταση και σκορ 5-4 η Liverpool νικά την Deportivo Alaves σε έναν συγκλονιστικό αγώνα και κατακτά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο μετά από 17 χρόνια.

1999: Ο Michael Schumacher κερδίζει το Grand Prix του Μονακό και φτάνει τις 16 νίκες για την Ferrari σπάζοντας το ρεκόρ του Niki Lauda (15 νίκες).

1999: Ολοκληρώνεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Πάλης που ξεκίνησε στις 13 του ίδιου μήνα στην Βουλγαρία. Η χώρα μας καταλαμβάνει την 6η θέση με 27 βαθμούς. Ο Τάσος Στεφανίδης κατακτά το αργυρό στα 130 κιλά μετά την ήττα του στον τελικό από τον Ρώσο Alexander Karelin, ο Δημήτρης Αβράμης το χάλκινο στα 76 κιλά, ο Χρήστος Γκίκας την 4η θέση στα 63 κιλά και ο Κώστας Θάνος την 8η θέση στα 97 κιλά.

1999: Η Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ κερδίζει το πρώτο της πρωτάθλημα στο Όλντ Τράφορντ μετά το 1965 νικώντας την Τόττεναμ με 2-1. Ο Δανός τερματοφύλακας των ”μπέμπηδων” Peter Schmeichel κάνει την τελευταία του εμφάνιση στο ίδιο γήπεδο μετά 8 χρόνια συνεχούς παρουσίας.

Ο φιναλίστ Νταμπίζας

1998: Ο Νίκος Νταμπίζας είναι ο πρώτος Έλληνας που παίζει σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας στον αγώνα Άρσεναλ-Νιουκάστλ (2-0) στο Γουέμπλεϊ.

1996: Κυκλοφορεί το “Three Lions”, ο επίσημος ύμνος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας. Την μουσική έχει γράψει το ποπ/ροκ συγκρότημα “The Lightning Seeds” ενώ τους στίχους οι κωμικοί David Baddiel και Frank Skinner. Η θυρεός της Αγγλίας που εμφανίζει τα τρία λιοντάρια υιοθετήθηκε από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο, προς το τέλος της ζωής του το 1199.

1975: Η 35χρονη Γιαπωνέζα Junko Tabei γίνεται η πρώτη γυναίκα που κατακτά το Έβερεστ.

1973: Ο Χρήστος Μίχας διαιτητεύει τον αγώνα Μίλαν-Λιντς (1-0) στον τελικό του Κύπελλου Κυπελλούχων στη Θεσσαλονίκη και τιμωρείται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τη διαιτησία του που αδικεί τη Λιντς. Σκηνοθέτης, και μάλιστα στην παρθενική του αθλητική μετάδοση, ο Κώστας Περπερίδης.

1949: Η Ελλάδα χάνει από την Τουρκία με 1-2 στο γήπεδο της Λεωφόρου σε αγώνα για το Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου.

1949: Ο Alf Ramsey παίρνει, μετά από τρία χρόνια με τη Σαουθάμπτον, μεταγραφή για την Τότεναμ.

1948: Ο 36χρονος πρίγκηπας Igor Troubetzkoy λαμβάνει μέρος στο Grand Prix του Μονακό οδηγώντας μία Ferrari 166 Tipo. Είναι η πρώτη Ferrari στην ιστορία της εταιρείας, που καταφέρνει να τερματίσει σε Γραν Πρι, ενώ ο οδηγός έχει νικήσει την προηγούμενη χρονιά τον φημισμένο αγώνα Targa Florio της Σικελίας. Ο πρίγκηπας θα γίνει ευρύτερα γνωστός από τον γάμο του με την πολυεκτομμυριούχο Αμερικανίδα Barbara Hutton, εγγονή του Frank W. Woolworth, ιδρυτή των πολυκαταστημάτων, και λίγο πριν χωρίσουν θα μυήσει τον Lance Reventlow, γιο της από προηγούμενο γάμο, στους αγώνες αυτοκινήτου. Ο νεαρός Λανς με τη σειρά του εξελιχθεί σε σχεδιαστή και κατασκευαστή του αγωνιστικού αυτοκινήτου Scarab, αλλά θα σκοτωθεί νέος σε αεροπορικό δυστύχημα.

1939: Ο πρώτος αγώνας μπέιζμπολ που διεξάγεται κάτω από το φως προβολέων είναι αυτός μεταξύ των Philadelphia Athletics και των Cleveland Indians (8-3) στο Shibe Park της Φιλαδέλφεια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News