Παναθηναϊκός: Ο θρυλικός Μπόμπεκ και το ιστορικό... κράξιμο με το οποίο μας συστήθηκε
Παναθηναϊκός: Ο θρυλικός Μπόμπεκ και το ιστορικό… κράξιμο με το οποίο μας συστήθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Σαν σήμερα πριν 59 χρόνια, ο Στέφαν Μπόμπεκ έφτασε στην Αθήνα για να αναλάβει τον Παναθηναϊκό. Η συνέχεια και η «κληρονομιά» του Γιουγκουσλάβου προπονητή ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
Στέφαν Μπόμπεκ. Ένα όνομα γνωστό στους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Λιγότερο ή περισσότερο, όλοι έχουν ακούσει ότι πρόκειται για τον προπονητή των αήττητων πρωταθλητών της σεζόν 1963-1964. Ωστόσο, επειδή ο Γιουγκοσλάβος μεγαλούργησε με τους «πράσινους» πριν έξι δεκαετίες, είναι λογικό να αποτελεί μία εν πολλοίς άγνωστη προσωπικότητα.
Ο Στέφαν Μπόμπεκ καινοτόμησε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε επιτυχίες και έθεσε τις βάσεις για την ομάδα που θα έφτανε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ, στις 2 Ιουνίου του 1971. Παρότι άφησε το πόστο του αρκετά χρόνια νωρίτερα, εκείνος συγκρότησε το ρόστερ που στο αποκορύφωμα του θα διεκδικούσε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης.
Στις 17 Μαΐου του 1963, 59 χρόνια πριν, ο Στέφαν Μπόμπεκ έφτασε στην Αθήνα για να αναλάβει τον Παναθηναϊκό. Ο γεννημένος στο Ζάγκρεμπ προπονητής, είχε προηγουμένως διαπρέψει με την Παρτιζάν, με την οποία πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα στην τότε πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία. Και δύο μέρες μετά την άφιξη του στην Ελλάδα, ο Μπόμπεκ απέδειξε πόσο διαφορετικά αντιμετώπιζε τα πράγματα, σε σύγκριση με όσα είχαν μάθει οι Έλληνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Το τάκλιν του Μητρόπουλου που σήκωσε στον αέρα Αποστολάκη και… Καραϊσκάκη!
Ο Μπόμπεκ έκανε έκπληξη από την αρχή
Ο Μπόμπεκ παρακολούθησε στις 19 Μαΐου τον Παναθηναϊκό να νικά 6-0 τον Πανηλειακό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και να προκρίνεται στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου. Θα περίμενε κανείς ο νέος προπονητής να αποθεώσει τους παίκτες με τους οποίους θα συνεργαστεί. Όχι όμως ο συγκεκριμένος…
«Οι παίκτες του ΠΑΟ έκαναν του κεφαλιού τους, αλλά ξέρουν καλό ποδόσφαιρο» είναι ο τίτλος των δηλώσεων του Στέφαν Μπόμπεκ στην εφημερίδα «Ομάδα», την επόμενη του παιχνιδιού. Το κείμενο ήταν ακόμα πιο σκληρό: «Αν ο Παναθηναϊκός χτες ήταν αντίπαλος της Παρτιζάν, θα έφευγε νικημένος με μία διαφορά τριών γκολ». Σίγουρα ήταν μία έκπληξη για τους ποδοσφαιριστές και συνάμα, ξεκάθαρη ένδειξη της προσωπικότητας του επικεφαλής τους…
Η καινοτομία με το σύστημα
Ο Άγγλος Χάρι Γκέιμ, ο προκάτοχος του Μπόμπεκ, είχε διδάξει την ομάδα να παίζει το σύστημα 4-2-4, το πιο διαδεδομένο της εποχής. Το οποίο εφαρμοζόταν τόσο επιτυχημένα, που είχε φέρει τίτλους στον Παναθηναϊκό. Όμως, ο Μπόμπεκ είχε τη δική του φιλοσοφία και κατέστησε σαφές εξαρχής ότι θα εφαρμόσει το σύστημα 4-3-3. Δεύτερη έκπληξη για τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα έπρεπε να μάθουν ένα άλλο στυλ μετά από χρόνια.
Ο Μπόμπεκ δεν περιορίστηκε απλώς στην αλλαγή συστήματος. Ο Γιουγκουσλάβος επέβαλλε δυνατές και καθημερινές προπονήσεις, έδωσε έμφαση στην τακτική και άλλαξε την καθημερινότητα της ομάδας. Παρόλα αυτά, οι παίκτες διαπίστωσαν σύντομα τη βελτίωση τους υπό τις οδηγίες του Μπόμπεκ και προσαρμόστηκαν στις απαιτήσεις του. Άλλωστε τα αποτελέσματα «μιλούσαν» μόνα τους: αήττητος πρωταθλητής τη σεζόν 1963-64 με 24 νίκες και 6 ισοπαλίες και πάρτι τίτλου στο «Καραϊσκάκης» με 0-1 επί του Ολυμπιακού. Ο Παναθηναϊκός επανέλαβε την επιτυχία του την περίοδο 1964-65, με μόλις μία ήττα από τον Εθνικό στον Πειραιά. Ένας απολογισμός που μαρτυρά την ισχυροποίηση των «πράσινων» με τον Μπόμπεκ στον πάγκο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παναθηναϊκός: Η φιλία Αλαφούζου-Κομπότη, ο Ιωαννίδης και οι… δράκοι!
Η ανανέωση που έφερε το Γουέμπλεϊ
Ο Παναθηναϊκός έχασε τον τίτλο της σεζόν 196-66 και ο Μπόμπεκ έκρινε επιβεβλημένες τις ανακατατάξεις στο ρόστερ. Όμως, ένα τέτοιο εγχείρημα μόνο εύκολο δεν ήταν, αφού θα σήμαινε την εκπαραθύρωση (έστω και σταδιακά) παικτών μύθων για το Τριφύλλι, όπως οι Λουκανίδης, Πανάκης, Παπαμμενουήλ, Λινοξυλάκης κ.α. Ωστόσο, ο Γιουγκοσλάβος δεν ήταν άνθρωπος που υποχωρούσε από τις ιδέες του και αποφάσισε να υλοποιήσει τις σκέψεις του, ανεξαρτήτως κόστους και συνεπειών…
Η παρέμβαση του Μπόμπεκ ονομάστηκε από τον Τύπο της εποχής «ανανέωση» και προκάλεσε συθέμελες συγκρούσεις στο εσωτερικό του Τριφυλλιού. Οι παλιοί παίκτες συνασπίστηκαν κατά του Μπόμπεκ, με τον Αριστείδη Καμάρα να κατηγορεί δημοσίως τον προπονητή του με επιστολή στις εφημερίδες, υποστηρίζοντας ότι «διαβρώνει το ηθικό των ποδοσφαιριστών».
Εν τέλει, ο Μπόμπεκ στηρίχτηκε από τον Μίμη Δομάζο και τον Ζαχαρία Πιτυχούτη και χάρη στο πείσμα του, έφερε νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες στη Λεωφόρο. Οι αποφάσεις του Μπόμπεκ βραχυπρόθεσμα κόστισαν, αν και κατακτήθηκε τίτλος το 1967: το Κύπελλο Ελλάδας. Μακροπρόθεσμα, όμως, ο Παναθηναϊκός ωφελήθηκε αφού το δυναμικό ανανεώθηκε με ποδοσφαιριστές όπως οι Γραμμός, Βλάχος, Φυλακούρης και άλλοι και δημιουργήθηκε η «μαγιά» για την ανεπανάληπτη επιτυχία του Γουέμπλεϊ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»