Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Ο «εραστής» Δημητριάδης, το σουλάτσο του Καπετάνιου στον Σωτηρόπουλο και ο καυγάς για τον πάγκο

Η παρουσία του Γιώργου Βαρδινογιάννη στη Λεωφόρο, σε συνδυασμό με τις προετοιμασίες για τον τελικό κυπέλλου μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ ξύπνησε μνήμες από ένα ματς που έγραψε ιστορία για τη συγκλονιστική εξέλιξή του, αλλά και για τον ρόλο του Καπετάνιου στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Ήταν η 20ή Απριλίου 1994 όταν η (επί τρεις συνεχόμενες χρονιές πρωταθλήτρια) ΑΕΚ και ο κυπελλούχος της προηγούμενης σεζόν Παναθηναϊκός διεκδικούσαν στο ΟΑΚΑ το δεύτερο τρόπαιο της χρονιάς. Ο τελικός είχε διεξαχθεί Απρίλη μήνα, διότι υπήρχε μπροστά το Παγκόσμιο Κύπελλο των Ηνωμένων Πολιτειών με την παρθενική συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδας.

Μπροστά σε περίπου 62.000 θεατές και τον διαιτητή Γιάννη Σπάθα, οι παίκτες του Παναθηναϊκού με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα στον πάγκο, καθώς είχε ήδη αντικαταστήσει τον αείμνηστο δάσκαλο, Ίβιτσα Όσιμ, έδειξαν από την αρχή περισσότερη πείνα για τη νίκη και το τρόπαιο. Είχαν, άλλωστε, περάσει πολλά κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Με κορύφωση, βέβαια, την απομάκρυνση του κορυφαίου Βόσνιου τεχνικού.

Οι «πράσινοι» εκμεταλλεύθηκαν και την πειραματική 11άδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, με αποτέλεσμα να βρεθούν νωρίς σε θέση οδηγού. Το γκολ του Κριστόφ Βαζέχα στο 31’, βέβαια, δεν έμοιαζε αρκετό, διότι κι άλλες φορές είχε προηγηθεί ο Παναθηναϊκός απέναντι στην «Ένωση», αλλά ο «Σατανάς ΑΕΚ», όπως είχε αποτυπωθεί σε πρωτοσέλιδο τρεις μήνες νωρίτερα, έβρισκε τον τρόπο να επιστρέφει.

Το μαντάτο του Δημητριάδη

Το αυτογκόλ του Στέλιου Μανωλά στο 54’ έμοιαζε να δίνει τέλος στην όποια αγωνία υπήρχε για το αποτέλεσμα. Μέχρι που μπήκε στο γήπεδο ο Βασίλης Δημητριάδης.

Ο διεθνής επιθετικός δεν είχε την επιθετική συγκομιδή της πρώτης διετίας. Με την παρουσία του, όμως, βοηθούσε τον Αλέξη Αλεξανδρή να βρίσκει πεδίο δράσης. Εκείνος ήταν ο πρώτος σκόρερ της σεζόν και στο ΟΑΚΑ φορούσε για τελευταία φορά την κιτρινόμαυρη φανέλα, με εκείνον τον τεράστιο δικέφαλο αετό στην αριστερή πλευρά, για να αγκαλιάζει με τα φτερά του όλη την καρδιά.

Το σκηνικό όλης τη σεζόν επαναλήφθηκε κι εκείνο το βράδυ. Ο Δημητριάδης μπήκε φουριόζος. Πήγε στον Γιάννη Καλιτζάκη και φέρεται ότι του είπε: «Ετοιμάσου! Ήρθε ο γ@&%@$ σου».

Μέχρι να ξεμπλοκάρει ο διεθνής στόπερ, ο Αλεξανδρής είχε ήδη μειώσει σε 2-1 (71’) και έξι λεπτά αργότερα, στην πρώτη σωστή τροφοδότησή του, ο αποκαλούμενος εκείνα τα χρόνια και «Λευκοπυργίτης επιθετικός» νίκησε τον Καλιτζάκη στον αέρα και με κεφαλιά έκανε το 2-2.

Η ροή του ματς είχε αλλάξει! Το σκορ, όμως, έμεινε αμετάβλητο μέχρι τη συμπλήρωση των 90 λεπτών. Στην παράταση, η ΑΕΚ κατάφερε την ολική ανατροπή. Ο Αλεξανδρής σκόραρε για δεύτερη φορά στο 95’ και το ματς έδειχνε να ‘χει κριθεί.

Ακόμα και όσοι περίμεναν μια αναλαμπή από τον Παναθηναϊκό, έχασαν την ελπίδα τους στο 97’ όταν ακυρώθηκε το γκολ του ΓΧ, του Γιώργου Γεωργιάδη του Χαραλάμπους. Ενός παίκτη που τον Δεκέμβριο της προηγούμενης χρονιάς πρόβαρε τα κιτρινόμαυρα, αλλά η άρνηση του Δημήτρη Μελισσανίδη να καλύψει τις απαιτήσεις της Δόξας Δράμας, προκάλεσε το ναυάγιο της μεταγραφής. Ο Όσιμ βρήκε ευκαιρία και επανέλαβε την απαίτησή του προς τον Γιώργο Βαρδινογιάννη και ο τελευταίος με ένα τηλεφώνημα στον Ευρυπίδη Ρεβελάκη, κατάφερε και ανέστειλε τι όποιες ενστάσεις του Κώστα Τσιτσόπουλου και ο ΓΧ πήγε στην Παιανία.

H… κάθοδος του καπετάνιου και το γήπεδο που έγειρε

Σκόραρε, λοιπόν, ο Γεωργιάδης στο 97’, αλλά το γκολ ακυρώθηκε. Και τότε, αποφάσισε ο Καπετάνιος να διεκδικήσει προσωπικά το κύπελλο. Κατέβηκε στο ταρτάν και περπάτησε πίσω από τον πάγκο του γηπεδούχου Παναθηναϊκού, ενώ το ματς συνεχιζόταν. Ο τότε πρόεδρος του «τριφυλλιού» έφτασε μέχρι τον πρώτο βοηθό, που λεγόταν ακόμα επόπτης. Ο Σωτηρόπουλος από τον Πειραιά τα έχασε. Αλλά το μήνυμα που ήθελε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης το είχε περάσει. Από το 99’ έως το 120’, ο αγωνιστικός χώρος έγειρε.

«Μάς έδωσε μόνο ένα σφύριγμα και στον Παναθηναϊκό γύρω στα 12», έλεγε μετά από μια 15ετία ένας παίκτης της ΑΕΚ σε φίλο του, αντίπαλο εκείνη τη μαγική νύχτα.

Η πίεση απέδωσε καρπούς στο 120’ με τον Δημήτρη Μάρκο. Το γκολ της ισοφάρισης (3-3) έστειλε τις δύο ομάδες στα πέναλτι. Κι εκεί η αστοχία του Βασίλη Τσιάρτα και η απόκρουση του Γιόζεφ Βάντσικ στην εκτέλεση του Βασίλη Δημητριάδη, όχι μόνο ρέφαραν την αδυναμία του Σπύρου Μαραγκού να νικήσει τον Ηλία Ατματσίδη, αλλά έδωσαν και την ευκαιρία στον Στράτο Αποστολάκη να το… κάνει όπως στη Βουδαπέστη με την Εθνική. Ο Αγρινιώτης ευστόχησε και μετά, στην απονομή, κράτησε το κύπελλο, μαζί με τον Καπετάνιο!

Η κόντρα για την έδρα

Εκείνο το ματς, λοιπόν, μάγεψε όσους το παρακολούθησαν, αλλά άνοιξε και προκάλεσε και έναν ισχυρό πονοκέφαλο στους παράγοντες της ΕΠΟ. Το αντιλήφθηκαν όλοι σχεδόν ένα χρόνο αργότερα. Από την ημέρα που προέκυψε το νέο ζευγάρωμα Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, με εντολή του Δημήτρη Μελισσανίδη οι «κιτρινόμαυροι» ζητούσαν επιμόνως από την ομοσπονδία να προχωρήσει σε κλήρωση για τη γηπεδούχο ομάδα του τελικού. Ήταν τέτοια η επιμονή, που κάποια στιγμή έφτασε στο σημείο να πάει ο ίδιος ο πρόεδρος της «Ένωσης» στη Λεωφόρο Συγγρού και ζήτησε από το ΔΣ να ικανοποιηθεί το αίτημά του. Είχε μία αντιπαράθεση με τον Ρεβελάκη, που προκάλεσε την εύλογη απορία του τότε προέδρου Κώστα Τριβέλλα.

«Τι ρόλο θα παίξει ποιος είναι γηπεδούχος και γιατί λέτε ότι οι γηπεδούχοι στο ΟΑΚΑ κάθονται στον δεξιό πάγκο; Εσείς παίζετε σε άλλο γήπεδο, ενώ ο Παναθηναϊκός δηλώνει ως έδρα το ΟΑΚΑ. Γιατί, λοιπόν, να μην κάτσουν οι άνθρωποι στον πάγκο που χρησιμοποιούν κάθε εβδομάδα;», είχε θέσει το ερώτημα ο Τριβέλλας.

«Αν καθόμασταν εμείς πέρσι σε εκείνο τον πάγκο, θα είχαμε πάρει το κύπελλο», απάντησε ο Μελισσανίδης. Εννοούσε προφανώς ότι δεν μπορούσε να περάσει ο Γιώργος Βαρδινογιάννης από τον πάγκο της ΑΕΚ για να φτάσει στον… λάισμαν και έτσι να αλλάξει τη ροή του τελικού. Το έλεγε και το πίστευε ο Νικαιώτης! Και τελικά, το πέρασε! Αλλά στον τελικό, πάλι ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε! Κι αφού δεν μπορούσε να την πληρώσει ο… πάγκος, ο λογαριασμός πήγε στον φουκαρά, τον Φίλιππο Μπάκα…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News