Ρετρό: Όταν οι κυπριακές ομάδες αγωνιζόντουσαν στην Α' Εθνική

Ρετρό: Όταν οι κυπριακές ομάδες αγωνιζόντουσαν στην Α’ Εθνική | Ιστορίες ποδοσφαίρου

Η Μεγαλόνησος, η μαρτυρική Κύπρος δεν ενώθηκε ποτέ με τη μητέρα Ελλάδα, το ποδόσφαιρο όμως έφερε πολύ κοντά Ελλαδίτες και Κυπραίους πριν από 55 χρόνια. 

Το 1967, με την Ελλάδα να κυβερνάται από τη χούντα των Συνταγματαρχών, ο πανίσχυρος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Ασλανίδης, προώθησε και εφάρμοσε την ιδέα της συμμετοχής μίας κυπριακής ομάδας στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής σε συμφωνία με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Κύπρου (ΚΟΠ).

Έτσι, η σεζόν 1967-68 ξεκίνησε με τη συμμετοχή της πρωταθλήτριας ομάδας της Κύπρου, τον Ολυμπιακό Λευκωσίας στην Α’ Εθνική.

Η ελληνική Β’ κατηγορία αποτελούνταν τότε από τρεις ομίλους, επομένως η Κύπρος ουσιαστικά λειτούργησε ως ένα τέταρτο γκρουπ, απ’ όπου το εισιτήριο για το ελληνικό πρωτάθλημα της ΕΠΟ κέρδιζε ο πρωταθλητής της προηγούμενης περιόδου. Υπήρχε όμως ο όρος να μην συμμετάσχει και δεύτερη ομάδα από τη Μεγαλόνησο, αν αυτή που μετείχε στην Α’ Εθνική εξασφάλιζε την παραμονή της.

Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε μέχρι και το 1974 με την ΑΕ Λεμεσού, τον Ολυμπιακό, τον Πεζοπορικό, τον Ολυμπιακό και πάλι, την Ομόνοια και τον ΑΠΟΕΛ να κερδίζουν διαδοχικά τον τίτλο και το δικαίωμα συμμετοχής στην Α’ Εθνική. Οι κυπριακές ομάδες ήταν πολύ αδύναμες τότε και καμία δεν κατάφερε να ανανεώσει την παραμονή της, εκτός από τον ΑΠΟΕΛ.

Πρωτοπόρος ο Ολυμπιακός Λευκωσίας 

O Ολυμπιακός Λευκωσίας τη σεζόν 1967-1968 ήταν αξιοπρεπής, αλλά τερμάτισε προτελευταίος, 17ος, με 6 νίκες (τις 5 εντός), 11 ισοπαλίες και 17 ήττες και τέρματα 39-76. Καλύτερο αποτέλεσμα το 1-1 με την ΑΕΚ και το 5-3 επί του ισχυρού τότε Πιερικού.

To 1968-69 η ΑΕΛ έμεινε τελευταία με 2 νίκες, επί του ΟΦΗ και της Χαλκίδας, 1 ισοπαλία με το Αιγάλεω και 31 ήττες με γκολ 20-125!

Ο Ολυμπιακός Λευκωσίας επέστρεψε την περίοδο 1969-70, αλλά με 3-3-28 και τέρματα 25-63 δεν απέφυγε και πάλι τη 17η θέση, ξεπερνώντας μόνο την Παναχαϊκή από την οποία αφαιρέθηκαν 13 πόντοι, όπως και στην πρώτη του παρουσία. Νίκησε μόνο την Καβάλα, τον Ολυμπιακό Βόλου και την Παναχαϊκή στα χαρτιά.

Το 1970-71 ήταν σειρά του Πεζοπορικού να αγωνιστεί στην Α’ Εθνική. Δεν απέφυγε την τελευταία θέση με 3-4-27 και γκολ 23-6. Πέτυχε μια ιστορική νίκη επί του μέτριου εκείνη τη χρονιά Άρη, ενώ επικράτησε και των Καβάλας και Πιερικού.

Νέα εμφάνιση του Ολυμπιακού Λευκωσίας το 1971-72, αλλά με 2-7-25 (16-63), τερμάτισε τελευταίος. Κέρδισε μονάχα τον Εθνικό και τον Απόλλωνα εκτός έδρας.

 

Το 1972 συμμετέχει για πρώτη φορά η Ομόνοια. Η μοναδική νίκη της σημειώθηκε επί της Καβάλας, απέσπασε 7 ισοπαλίες, μία εκ των οποίων στο Καραϊσκάκη απέναντι στον Ολυμπιακό και έχασε 26 παιχνίδια με συνολικό αριθμό τερμάτων 22-71.

 

Ο εκπληκτικός ΑΠΟΕΛ του Πάνου Μάρκοβιτς

Η εξαιρετική πορεία του ΑΠΟΕΛ την περίοδο 1973-74, έμελλε να είναι η τελευταία συμμετοχή κυπριακής ομάδας στην Α’ Εθνική. Ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας, με προπονητή τον Πάνο Μάρκοβιτς, ηγέτη τον αρχηγό Ανδρέα Στυλιανού που πέτυχε 12 γκολ, και τον νεαρό τότε τερματοφύλακα (μετέπειτα του Άρη), Γιώργου Παντζιαρά στη σύνθεσή του, τερμάτισε 13ος με 11-5-18 και τέρματα 39-48.

Έφερε 2-2 με τον Παναθηναϊκό και νίκησε την ΑΕΚ με 2-1 στο ΓΣΠ στις 19 Ιουνίου του 1974, τελευταία αγωνιστική της περιόδου. Από την έδρα του πέρασαν μόνο οι Ολυμπιακός, Άρης, ΠΑΟΚ και Παναχαϊκή. Παρά την αναδιάρθρωση με την μείωση των ομάδων της κατηγορία, ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε τη σωτηρία του στα μπαράζ, κερδίζοντας με 5-1 τον Πανσερραϊκό και ανανέωσε την παρουσία του στο πρωτάθλημα. Στο τελευταίο του, αδιάφορο, εν Ελλάδι παιχνίδι ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό Βόλου με 2-1.

Ο Αττίλας και το τέλος των κυπριακών ομάδων  

Στις 7 Ιουνίου 1974, δύο μέρες μετά τη διεξαγωγή της 32ης αγωνιστικής, η τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ διευκρίνησε ότι δεν θα επιτρεπόταν συμμετοχή και δεύτερης κυπριακής ομάδας στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Στις 12 Αυγούστου η ΚΟΠ επέτρεψε την ανανέωση της συμμετοχής του ΑΠΟΕΛ στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά τα γεγονότα που έφεραν τον Αττίλα ΙΙ  και τη συνέχιση της τουρκικής εισβολής, οδήγησαν στην αναστολή της απόφασης στις 10 Σεπτεμβρίου του 1974. 

Τελικά, τον Ιούνιο του 1975 επίσημα πια, εγκαταλείφθηκε το πλάνο της επιστροφής των κυπριακών ομάδων στην Α’ Εθνική και έληξε αυτή η επταετής συνύπαρξη ελληνικού και κυπριακού ποδοσφαίρου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News