ΑΕΚ: Ο Ψωμιάδης, το «ιστορικό λάθος» και η πρώτη επιστροφή Μπάγεβιτς... στο σπίτι του Σάντος

ΑΕΚ: Ο Ψωμιάδης, το «ιστορικό λάθος» και η πρώτη επιστροφή Μπάγεβιτς… στο σπίτι του Σάντος | Ρετρό | Ιστορίες ποδοσφαίρου

Η σχέση της ΑΕΚ με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι καρμική. Από το μακρινό 1977, όταν ο Ντούσκο πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Αθήνα και έγινε μέλος της υπερομάδας του Λουκά Μπάρλου, γράφτηκαν πολλά επεισόδια.

Από τα πλέον ιδιαίτερα, αυτό που καταγράφηκε μια μέρα σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, όταν – με τη διοίκηση Μάκη Ψωμιάδη να έχει το κουμάντο – ο Μπάγεβιτς επέστρεψε για πρώτη φορά στην ΑΕΚ έπειτα από το «αμαρτωλό» 1996.

Επειτα από την αποχώρηση του Μπάγεβιτς, η ΑΕΚ είχε δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα. Αλλαζε προπονητές, παίκτες, ακόμα και διοικήσεις σαν τα πουκάμισα, λεφτά πετάγονταν στο βρόντο, η ομάδα δεν μπορούσε να φτάσει στους στόχους της. Το πρωτάθλημα δεν ερχόταν ποτέ, υπήρχαν κάποιες κατακτήσεις κυπέλλων και ευρωπαϊκές πορείες. Η ΑΕΚ είχε τα δικά της εσωτερικά θέματα, αλλά είχε να αντιμετωπίσει βέβαια θεούς και δαίμονες που είχαν εμφανιστεί τότε στο ποδόσφαιρο.

Η αναγκαιότητα της επιστροφής του Ντούσαν Μπάγεβιτς ακουγόταν ολοένα και πιο έντονα. Ο Ντούσκο είχε κλείσει τον (πρώτο) κύκλο του στον Ολυμπιακό και είχε ανηφορίσει στον ΠΑΟΚ, για να κατακτήσει το κύπελλο. Στην αυλαία της σεζόν 2001/02, με τον Φερνάντο Σάντος να αποχαιρετά την ΑΕΚ, ο Μπάγεβιτς επέστρεψε ως προπονητής του ΠΑΟΚ και κυριαρχούσε στην ατμόσφαιρα η αίσθηση πως βρισκόταν προ των πυλών. Και όταν σε συνέντευξη του είχε τονίσει: «Είμαι ΑΕΚτζής», δεν έμειναν πολλές αμφιβολίες.

Το χρονικό της επιστροφής

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Ο Ψωμιάδης έμοιαζε κραταιός εκείνη την εποχή και κατάφερε να πείσει τον Μπάγεβιτς πως δεν θα υπάρχουν ζητήματα. Ετσι, έπειτα από δύο συναντήσεις μέσα σε ένα 24ώρο, το βράδυ της 20ης Μαϊου, Μπάγεβιτς και Ψωμιάδης συναντιόνται στο σπίτι που έμενε μέχρι τότε ο Σάντος (!) και ολοκληρώνουν τη συμφωνία. «Ο κ. Μπάγεβιτς από σήμερα και για τρία χρόνια θα είναι στον πάγκο της ΑΕΚ. Ο προπονητής των πρωταθλημάτων, επιστρέφει στην ομάδα που αγάπησε και τον αγάπησε όσο κανέναν», ανέφερε ο Ψωμιάδης.

«Πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά. Ξεκινάω από τώρα μια νέα εποχή με την ΑΕΚ», είπε ο Μπάγεβιτς σφραγίζοντας τη μεγάλη επιστροφή. Φευ. Πολύ γρήγορα, αποδείχθηκε πως τίποτα δεν πήγε καλά. Από την επίσημη παρουσίαση του Μπάγεβιτς σε ξενοδοχείο των βορείων προαστίων, φάνηκε πως το γυαλί είχε σπάσει σε πολλά μικρά κομμάτια που δεν ενώνονταν ξανά. Οι εικόνες θυμίζουν σκηνικό πολέμου, με ισχυρές δυνάμεις φύλαξης στο ξενοδοχείο και μέλη της Original απέναντι με μαύρες σημαίες και πανό. 

Ακολούθησαν πολλά επεισόδια. Κάθε φορά πιο έντονα, περισσότερο εκρηκτικά, που έδειχναν πως αυτή η υπόθεση δεν είχε ωριμάσει για να κλείσει και να περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η πρώτη επιστροφή του Μπάγεβιτς, μολονότι συνδυάστηκε με μια από τις πιο εντυπωσιακές βερσιόν της ΑΕΚ των τελευταίων 20 χρόνων, δεν οδήγησε στον τίτλο, αλλά σε σκηνές ροκ. Και στο πέρασμα των χρόνων, φάνηκε πως ήταν λάθος ιστορικό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News