ΠΑΟΚ: Όταν πρωταγωνίστησε στην απεργία των ποδοσφαιριστών και θυσίασε την έξοδο στην Ευρώπη

ΠΑΟΚ: Σαν σήμερα, το 1987, το Ελληνικό ποδόσφαιρο ταρακουνήθηκε από την απεργία δώδεκα ομάδων με τον ΠΑΟΚ να είναι εκ των πρωταγωνιστών και το πληρώνει με την απώλεια μια θέσης που οδηγούσε στην Ευρώπη

Μια ιστορία θαμμένη στο χρόνο αλλά διδακτική, μια σεζόν που άπαντες θέλουν να ξεχάσουν και μια ομάδα που πρωτοστάτησε και στο τέλος πλήρωσε εκείνη το τίμημα.

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο πρωταγωνιστής της περίφημης «κίνησης των δώδεκα», τον Μάιο του 1987, λίγο πριν την ολοκλήρωση της σεζόν. Οι δώδεκα ομάδες που συσπειρώθηκαν για να πετύχουν τα αιτήματά τους, απειλήθηκαν με τιμωρία, αλλά δεν υποχώρησαν. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» πλήρωσε το τίμημα καθώς έμεινε εκτός Ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Ο ΠΑΟΚ είχε Ευρωπαϊκό εισιτήριο και το θυσίασε για την απεργία

Όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις για την απεργία, ο ΠΑΟΚ κρατούσε στα χέρια του Ευρωπαϊκό εισιτήριο, το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα δέλεαρ για να σπάσει και να αποδυναμώσει το συγκεκριμένο μπλοκ. Αρχικά, όλες οι ομάδες είχαν συμφωνήσει στην απεργία, αλλά μέρα με τη μέρα, άρχισαν να καταγράφονται απώλειες. Στις δώδεκα ομάδες, δεν συμμετείχαν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, οι οποίοι ναι μεν θεωρούσαν δίκαια τα αιτήματα αλλά ζήτησαν η απεργία να ξεκινήσει την επόμενη σεζόν. Πριν την έναρξη της απεργίας ο ΠΑΟΚ είχε αποκτήσει προβάδισμα για το εισιτήριο της Ευρώπης, αλλά η θέληση να λυθούν σημαντικά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν άφησε δεύτερη σκέψη στην διοίκηση της ομάδας.

Αυτή είναι η βαθμολογία πριν την απεργία

Σε αυτή την απόφαση συμφωνούσαν αρχικά όλες οι ομάδες της τότε Α’ Εθνικής, αλλά μόνο οι 12 παρέμειναν σταθερές στις απόψεις τους, καθώς από την άλλη πλευρά, οι διοικήσεις του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού παραδέχθηκαν μεν το δίκαιο των αιτημάτων, αλλά υποστήριξαν πως έπρεπε να μεταθέσουν την απεργία για την επόμενη σεζόν…

Οι λόγοι της απεργίας

Οι τέσσερις λόγοι που οδήγησαν τις επαγγελματικές ομάδες στο να προβούν στην απεργία ήταν:

α) Η υπουργική απόφαση για αναδιάρθρωση των κατηγοριών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μεσούσης της περιόδου. Είχε υπογραφεί η προκήρυξη του πρωταθλήματος που προέβλεπε τον υποβιβασμό δύο ομάδων στο τέλος της σεζόν από την Α’ Εθνική και ο υπουργός Αθλητισμού Σήφης Βαλυράκης τις έκανε τρεις.

β) Η νέα τροποποίηση της ρύθμισης για την πενταετία των ποδοσφαιριστών, μόλις ένα χρόνο μετά την απόφαση του ίδιου υπουργού.

γ) Η διεκδίκηση ποσοστού από το ΠΡΟΠΟ για τις επαγγελματικές ομάδες που στα 8 χρόνια του πρωταθλήματος τροφοδότησαν 200 δισ. Δραχμές.

δ) Η ανάθεση της διοργάνωσης του πρωταθλήματος σε 9μελή επιτροπή από την ΕΠΟ και η αποδυνάμωση της ΕΠΑΕ που ήταν ο φορέας των ανθρώπων των ΠΑΕ που είχαν δημιουργήσει τις εταιρίες από την περίοδο 1979-80 που το ποδόσφαιρο μπήκε στον επαγγελματισμό.

Εκτός από τον ΠΑΟΚ, στην απεργία συμμετείχαν η ΑΕΚ, ο Απόλλων Αθηνών, ο Απόλλων Καλαμαριάς, ο Άρης, η Βέροια, ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Διαγόρας Ρόδου, η Δόξα Δράμας, ο Εθνικός, ο Ηρακλής και η Λάρισα.

Η ανακοίνωση των δώδεκα ομάδων

Η ανακοίνωση των δώδεκα ομάδων, ανέφερε: «Φίλαθλοι, η αποχή μας δεν είναι απόφαση της στιγμής, αλλά προϊόν μακράς και ώριμης σκέψης και περισυλλογής σαν ύστατη κραυγή απελπισίας των Προέδρων και Παραγόντων που κινδυνεύουν κάθε μέρα να πάνε φυλακή και οι οποίοι μοχθούν για να δοθεί λύση στα προβλήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που βαδίζει από το κακό στο χειρότερο και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια και βεβαιότητα στον αφανισμό. Πέρασαν 8 περίπου χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο κι όμως οι ΠΑΕ δεν σταμάτησαν ούτε μια στιγμή τις προσπάθειές τους να πείσουν την Αθλητική Ηγεσία ότι δεν είναι δυνατόν αυτές που με την συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία τους στο ΠΡΟΠΟ αποτελούν τον αιμοδότη και τη σπονδυλική στήλη όχι μόνο του ποδοσφαίρου αλλά και του Ελληνικού Αθλητισμού γενικότερα, να μην δικαιούνται μόνιμης και σταθερής επιχορήγησης ή ποσοστό από το ΠΡΟΠΟ. Εν τούτοις οι συνεχείς προσπάθειες των ΠΑΕ δεν έβρισκαν την πρέπουσα ανταπόκριση από πλευράς Πολιτείας και έτσι φθάσαμε στα σημείο η Πολιτεία με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και αποφάσεις να αυξήσει σε τέτοιο υψηλό επίπεδο τα λειτουργικά έξοδα των ΠΑΕ, ώστε οι περισσότερες διοικήσεις των ΠΑΕ να σύρονται καθημερινά στα ποινικά δικαστήρια με κατηγορίες για οφειλές στο ΙΚΑ και το Δημόσιο εκατοντάδων εκατομμυρίων. Προσπαθήσαμε επί μήνες να κάνουμε κάποιον εποικοδομητικό διάλογο με την Αθλητική Ηγεσία. Αναγκασθήκαμε να ακυρώσουμε ή να αναβάλλουμε από το Δεκέμβριο του 1986 μέχρι σήμερα, 8 έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να δώσουμε στην Πολιτεία όλη την ευχέρεια και την άνεση χρόνου ώστε να μελετήσει και να λύσει τα λιμνάζοντα προβλήματά μας. Με μεγάλη μας λύπη και σεβόμενοι τον Έλληνα Φίλαθλο και το δύσμοιρο Ελληνικό Ποδόσφαιρο, εξαναγκαστήκαμε να οδηγηθούμε στη λύση της αποχής, όχι με σκοπό την αντιπαράθεση με την Πολιτεία, αλλά τη συνεργασία με αυτή προκειμένου έστω και την τελευταία στιγμή να σώσουμε το ετοιμοθάνατο Ελληνικό Ποδόσφαιρο. Αναλυτικά οι θέσεις μας για κάθε ένα από τα 5 καίρια και φλέγοντα αιτήματά μας έχουν ως εξής: 1. Αναδιάρθρωση των Κατηγοριών 2. Ποσοστό ΟΠΑΠ 3. Χρέη στο ΙΚΑ και στα Δημόσια Ταμεία 4. Να διοργανώνει το Πρωτάθλημα η ΕΠΑΕ και 5. Ρύθμιση στο άρθρο 6 για τις πενταετίες».

Οι αλλαγές στη βαθμολογία που έφερε η απεργία

Η σέντρα της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής ήταν προγραμματισμένη για τις 24 Μαΐου 1987. Οι δώδεκα από τις 16 ομάδες δεν κατέβηκαν για να αγωνιστούν. Η συμπαράσταση στην οποία ευελπιστούσαν οι δώδεκα από τις τέσσερις ΠΑΕ που δεν μετείχαν σε αυτή (Παναθηναϊκός , ΟΦΗ, Ολυμπιακός, Πανιώνιος) δεν ήρθε ποτέ. Πανιώνιος και ΟΦΗ πήραν νίκες στα χαρτιά και σε συνδυασμό με την αφαίρεση βαθμών από τις ομάδες που συμμετείχαν στην απεργία, βρέθηκαν σε θέσεις που έδιναν Ευρωπαϊκό εισιτήριο. Οι ομάδες που έδιναν μάχη για την παραμονή μετείχαν όλες στην απεργία, με αποτέλεσμα η βαθμολογία στην ουρά να μείνει αναλλοίωτη. Υποβιβάστηκαν η Δόξα Δράμας, ο Απόλλων Αθηνών και ο ΠΑΣ Γιάννινα και σώθηκαν ο Διαγόρας Ρόδου και ο Απόλλων Καλαμαριάς.

Η τελική βαθμολογία

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News